fredtitoΓια την περίπτωση του Προέδρου του ΕΒΕ δεν υπάρχουν πολλά πια για να περιγράψουν την κατάσταση στην οποία έχει διολισθήσει, έχοντας απολέσει έστω και την προσχηματική θεσμική του υπόσταση. Τελευταίο περιστατικό η επιμονή του και η αποτυχημένη απόπειρα να διώξει (!) από το χώρο όπου κατασκευάστηκε η μεγάλη καριόκα των ζαχαροπλαστών της Ξάνθης το συνεργείο με τον ρεπόρτερ και τον οπερατέρ που κάλυπταν το ρεπορτάζ για το Κανάλι 6.  Η αντίδρασή μας θα είναι ήταν πολύ σοβαρότερη αν δεν επρόκειτο για το συγκεκριμένο παράγοντα, που προφανώς και  αγνοεί πως αυτή του είδους η παρεμπόδιση απαντάται σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Κάποιοι προφανώς του έχουν εμφυσήσει μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για κάποια πράγματα, όπως το Επιμελητήριο, οι εκδηλώσεις, το κλειστό του Δήμου ή και ό,τι άλλο θα ήθελε κανείς, από κτίρια ως θεσμούς. Ζούμε σε μια μικρή επαρχία και το επίπεδό της πόλης είναι αυτό  αντιστοιχεί στο μέγεθός μας, ας μην γελιόμαστε. Αλλά αυτές τις πρακτικές μπορεί να τις μεταχειρίζεται εκεί όπου του επιτρέπουν να συμπεριφέρεται έτσι .  Κοινώς «εκεί που περνάνε» και όχι σε εμάς γιατί υπάρχει μια απόσταση, σχεδόν  χαώδης, με τον ίδιο και όσους συγχρωτίζεται…

fredtitoΣτην Ξάνθη θα βρίσκεται την Παρασκευή σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος  έχει συναντήσεις για διάφορα θέματα, με διάφορους παράγοντες στην εκδήλωση που θα γίνει στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και με στοχο την παρουσίαση παραγωγικών διεξόδων, κυρίως εναλλακτικών, στο ούτως ή άλλως δυσμενές περιβάλλον. Ο γνωστός δημοσιογράφος φτάνει από την Πέμπτη και θα παρατείνει την παραμονή του αφού είναι γνωστό ότι έχει αρκετούς φίλους και γνωστούς στην περιοχή.

fredtitoΠαρέμβαση από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών της Ξάνθης είχαμε την Τετάρτη, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό. Είναι αλήθεια ότι κάτι κινείται τελευταία στο συγκεκριμένο χώρο ενώ, ευρύτερα υπάρχει μια κουβέντα στο χώρο που αναζητά επανακαθορισμό του δημοκρατικού σοσιαλισμού (που όμως φαίνεται να προϋποθέτει την εκπαραθύρωση του Βενιζέλου αν κάποιος θέλει να μιλήσει σοβαρά). Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής της ομάδας του ΓΑΠ στην Ξάνθη Σωκράτης Ξυνίδης, πόσταρε στο FB τη φωτογραφία του μόλις έχει βγει από ένα χειρουργείο στο διάφραγμα της μύτης, δηλώνοντας ότι επιχειρεί να βελτιώσει την πολιτική του όσφρηση… Άρα κάτι θα κινείτα προς τα εκεί.

Βέβαια, παρά τις περί του αντιθέτου προφητείες εδώ και αρκετά χρόνια, αυτός που «σαρώνει» το συγκεκριμένο χώρο της κεντροαριστεράς προνομιακά είναι με άνεση – ακόμη- ο Αλέξης Τσίπρας. Τόσο γιατί δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη εναλλακτική ( αυτό εκμεταλλεύεται γενικότερα στο πολιτικό σύστημα) όσο και επειδή ο χώρος αυτός βρίσκεται σε μια πανευρωπαϊκή κρίση, έτσι κι αλλιώς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δυσμενείς εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των τραγικών επιλογών της σοσιαλδημοκρατίας στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ταυτίστηκε με το συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο χώρο, σε επίπεδο οικονομικών επιλογών αλλά και στο επίπεδο της καταστροφικής παρέμβασης στη Μέση Ανατολή.

Έτσι, αυτή η συντηρητική διολίσθηση, σε αρκετές περιπτώσεις (με πιο τρανταχτή τον Αλέξη Τσίπρα)  ανέδειξε νέες δυνάμεις από την Αριστερά. Αν ο πολιτικός χάρτης επανακαθοριστεί μαζί με τις συνταρακτικές αλλαγές, δεν το γνωρίζουμε ακόμη όπως δεν γνωρίζουμε αν οι δυνάμεις που αναδύονται θα έχουν την αποτελεσματικότητα να επηρρεάσουν τις εξελίξεις και τις ασκούμενες πολιτικές.  Ματαιοπονεί όποιος πασχίζει να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να προδικάσει το μέλλον με τους γραμμικούς όρους και τους μηχανισμούς του παρελθόντος. Υπομονή…