Δεν προέκυψε καμία έκπληξη και κανένα νέο δεδομένο στις εκλογές για την Ξάνθη στα κόμματα, αν και αποτυπώθηκε σε μεγάλο βαθμό η πανελλαδική τάση διατήρησης των δυνάμεων της ΝΔ και κάμψης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ή  στη δυναμική των προσώπων σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Σε πραγματικούς αριθμούς, αυξήθηκε η συμμετοχή στις εκλογές, από τις 62.000 του 2019, στις 63.000 όπως συνέβη, αντίστοιχα, και σε όλη τη χώρα. Η ΝΔ διατήρησε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων όπως και στην υπόλοιπη χώρα (άρα με βάση την αυξημένη συμμετοχή στην Ξάνθη, ίσως θα μπορούσε να πάει καλύτερα), ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 30% της δύναμής του (8.000 ψήφους περίπου) ενώ το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε τον αριθμό των ψήφων του στην Ξάνθη, ισομερώς σε μειονότητα και πλειονότητα.

Ως προς τα πρόσωπα ο Σπύρος Τσιλιγγίρης διατήρησε και αύξησε τις δυνάμεις του, ο Δημήτρης Σαλτούρος είχε μια μικρή κάμψη ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Μαίρη Τσιακίρογλου πήρε τη δεύτερη θέση, που αποτελεί επιτυχία, ουσιαστικά παίρνοντας το μέρος των ψηφοφόρων που κατείχε η Μαρίνα Παυλίδου το 2019.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ο Χουσείν Ζεϊμπέκ κυριάρχησε στη μειονότητα με μια λογική κάμψη  ενώ ο Στάθης Γιαννακίδης, διατήρησε τις -ποσοστιαίες- δυνάμεις που είχε το 2019 (τουλάχιστον) αλλά τότε ως απερχόμενος υφυπουργός και αυτό δείχνει ότι στο σύνολο του προοδευτικού χώρου παραμένει ο πιο ισχυρός πολιτικός παίκτης από την πλειονότητα.

Τα συμπεράσματα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους σοβαρά και τα επιτελεία κομμάτων και προσώπων στην Ξάνθη: Ότι έχουμε μια “μητσοτακική” κυρίαρχη ΝΔ στην περιοχή. Ότι ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ τοπικά συνεχίζει να υπολείπεται αισθητά της κοινωνικής απήχησης του χώρου και του Γιαννακίδη προσωπικά και οργανωτικά. Και ότι το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει αναδείξει ακόμη το νέο πλειονοτικό παράγοντα που θα πάει ένα βήμα παραπέρα.

Τα συμπεράσματα αυτά βέβαια είναι πρόσκαιρα καθώς ακολουθούν οι επαναληπτικές εκλογές που μπορεί να αναδιατάξουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό. Και θα είναι ένα πρόκριμμα και στοιχείο που τα επιτελεία θα πρέπει να μετρήσουν καθώς ακολουθούν την ίδια χρονιά οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου θα “εφαρμοστούν” οι συσχετισμοί και όπου θα μετρηθεί και η κοινωνική διείσδυση προσώπων και μηχανισμών.

Πάντως κανένας δεν θα πρέπει να ενθουσιάζεται ή να απογοητεύεται δραματικά από τα αποτελέσματα στην Ξάνθη αλλά να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα και τις πολιτικές ή κοινωνικές διεργασίες που οδηγούν εκεί . Και όχι με όρους μικροπολιτικούς ή μηχανισμών (κάθε φύσης) που υπήρξαν στο παρελθόν ή προσπαθούν να αναδυθούν τώρα με τον ίδια στρεβλή οπτική.

 

Όσο για την ίδια την Ξάνθη, την επόμενη μέρα, παραμένει μια πάρα πολύ προβληματική περιοχή με “μαύρες” οικονομικές προοπτικές, σοβαρή κοινωνική υποβάθμιση και οφθαλμοφανές έλλειμμα πολιτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ας μην το ξεχνά κανείς.

Πανελλαδικά βέβαια η κυριαρχία ΝΔ βασίζεται στη διατήρηση όλων των δυνάμεων που είχε στις προηγούμενες εκλογές, η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στο γεγονός ότι είχε μια τραγική αντιπολιτευτική, επικοινωνιακή και οργανωτική επίδοση επί 4 χρόνια χωρίς κανένα προσανατολισμό καθώς υπήρξε χειρότερη αντιπολίτευση τώρα από ό,τι υπήρξε ως κυβέρνηση το 2019. Και ότι το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε μεν να “τσιμπήσει” ένα μικρό ποσοστό 3,5% λόγω της αρνητικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν αρκεί για πανηγυρισμούς καθώς επέλεξε ως αντίπαλο την -κακή- αξιωματική αντιπολίτευση και όχι την κυβέρνηση.

Φυσικά η ΝΔ στοχεύει σε παντοδυναμία των 180 που θα της επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα (και την ψήφο των ομογενών) κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη φυσιογνωμία του πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα εντός της εβδομάδας να σοκάρει θετικά και να βάλει στο προσκήνιο κάποιο πολιτικό αφήγημα (που δεν είχε), άλλη ηγετική ομάδα και να διακόψει την υπερβολική του προσκόληση σε σύμβολα του παρελθόντος δείχνοντας κάτι πιο σύγχρονο αν δεν θέλει να πάθει “ΠΑΣΟΚοποίηση”. Το δε ΠΑΣΟΚ καθαυτό, να μην συμπεριφερθεί ως κληρονόμος που παίρνει εκδίκηση αλλά να εκπέμψει αυτοτελές πολιτικό περιεχόμενο, που μέχρι τώρα αποφεύγει.