fredtitoΣτη Βουλή εστιάστηκε το πολιτικό ενδιαφέρον, στη συζήτηση για την διαφάνεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Το περιεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις δεν δικαίωσε το επίπεδο πολιτικών αρχηγών αλλά σίγουρα είχε αρκετό ενδιαφέρον. Είναι θετικό η συζήτηση να γίνεται στη Βουλή και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα, είναι πιο δίκαιοι οι κανόνες του παιχνιδιού, πιο σφιχτοί και πιο ξεκάθαροι, παρά τις παρεκτροπές που έχουν γίνει μόνιμη κατάσταση. Ως προς τις εντυπώσεις, ο καθένας είχε την ευκαιρία να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Η ουσία της πολιτικής είναι στους θεσμούς και η ουσία της κεντρικής πολιτικής σκηνής βρίσκεται στον κοινοβουλευτισμό, όπου πρέπει να αναπτύσσεται ο πολιτικός διάλογος. Παρότι το πολιτικό προσωπικό έχει δεχτεί μεγάλη κριτική για την ποιότητά και τις προθέσεις του, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Βουλή έχει ανακτήσει μέρος της αίγλης της, τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας και του πολιτικού ενδιαφέροντος και εκεί πρέπει κανείς να αναζητεί την πραγματική εικόνα και όχι στον εικονικό βόθρο (ολοένα και περισσότερο) του ίντερνετ και του facebook, όπου στρώνεται το χαλί της απενεχοποίησης των τραμπούκων, των φασιστών και της πολιτικής αλητείας.

fredtitoΝωρίτερα, το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας ΑΜΘ παρουσίασε στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής η Περιφέρεια ΑΜΘ διά του Περιφερειάρχη ΑΜΘ  Γ. Παυλίδη, στη σχετική συνεδρίαση. Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή συμμετέχουν τρεις βουλευτές της ΑΜΘ που έκαναν και τις δικές τους τοποθετήσεις. Γενικότερα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι ακροάσεις και αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις, έχουν ιδιαίτερα ουσιαστικά χαρακτήρα όταν όλοι οι συμμετέχοντες έχουν τη διάθεση  να τις ενισχύσουν και όταν και οι θεσμοί επιτρέπουν ή προτρέπουν, να ευνοείται η συνεργασία της νομοθετικής εξουσίας με την αυτοδιοίκηση.

fredtitoΗ στήλη απουσίασε την Τρίτη για συνδικαλιστικές υποχρεώσεις αλλά ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη σύντομη άποψη που απέστειλε ο Γιώργος Μπατζακίδης για την ιστορία που συνοδεύει το ρολόι της Ξάνθης και απουσιάζει σήμερα, είναι προφανής. Δεν είναι ένας ανήσυχος πολίτης, απλώς, αλλά ένας Πρόεδρος με μακρά πορεία στον συνδικαλισμό και εκπρόσωπος ενός μεγάλου δευτεροβάθμιου σωματείου και εκ του θεσμικού του ρόλου, η θέση έχει βαρύνουσα σημασία.

Πέρα από τις φωνασκίες ή τις επιλεκτικές ιδεοληψίες κάποιων, το προφανές που προτείνει -πέρα από το πολιτικό σχόλιο που ενέχει αυτή του η παρέμβαση και μπορεί κάποιος να κρίνει θετικά ή αρνητικά ανάλογα με την οπτική του- είναι κάτι πολύ απλό και σχεδόν αυτονόητο. Το διαρκές πρόβλημα στη Θράκη είναι ότι ο καθένας προσπαθεί να φορτίζει με εθνικιστικό βάρος ακόμη και το πιο απλό ζήτημα για να μην διαταραχθεί το καθεστώς που θέλουν να διαιωνίσουν. Είναι επειδή πολλοί αρνούνται την πραγματικότητα και προσπαθούν με πάθος να πείσουν ότι ο όλος ο κόσμος κινείται αντίθετα και αυτοί κινούνται σωστά (και προς τα άκρα).