Την έντονη αντίδραση ενός συμπολίτη προκάλεσε το αφιέρωμα ενός ενθέτου της Καθημερινής για το Καρναβάλι στην Ελλάδα. Του προξένησε εντύπωση ότι στο αφιέρωμα και ανάμεσα σε μια σειρά από πόλεις της χώρας, απουσιάζει το Καρναβάλι της Ξάνθης. Ο συμπολίτης Ξάνθος Νεραντζής με σχόλιό του ζητά να μάθε για ποιο λόγο απουσιάζει η Ξάνθης, μήπως εξυπηρετούν συμφέροντα με το δημοσίευμα ενώ ζητά έστω μια συγνώμη από τους συντάκτες και τους διευθυντές για το γεγονός ότι υποτίμησαν το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδος. Πράγματι εύστοχη η επισήμανση
Οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά φέτος στα ξενοδοχείο και υπάρχει πλέον πληρότητα 100% για το τελευταίο τριήμερο σε όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές είναι καλύτερες φέτος για τους ξενοδόχους και οι κρατήσεις ζητούν ένα «κλειστό» διήμερο. Δεν είναι κακό, απεναντίας, όσο υπάρχει ζήτηση αυξάνεται ο τζίρος, όμως επειδή προ κρίσης είχε κατηγορηθεί ο κλάδος για τη διαχείριση των επισκεπτών στο Καρναβαλι, καλό είναι να υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές τώρα που αυξάνονται και πάλι οι επισκέπτες. Το ίδιο και στα καταστήματα καφέ και εστίασης, όπου τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκλείψει τα περιστατικά αισχροκέρδειας και υπάρχει περιφρούρηση ώστε να μην ξανασημειωθούν.
Oι δρόμοι άνοιξαν από τους αγρότες και τα δρομολόγια των υπεραστικών μεταφορών καθώς και των μεταφορών επανήλθαν στους φυσιολογικούς ρυθμούς μετά από 1,5 μήνα. Είναι αλήθεια ότι το ΚΤΕΛ Ξάνθης υπέστη μεγάλες απώλειες αλλά, αντιθέτως, έδειξε συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών και αυτό κάτι σημαίνει για την κοινωνική αλληλεγγύη. Γενικότερα μια σειρά από επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες επλήγησαν αλλά στήριξαν χωρίς κοινωνικούς αυτοματισμούς και αδιαμαρτύρητα τον αγώνα.
Όπως είχαμε προβλέψει, η τακτική των αγροτών δεν ευοδώθηκε και λόγω timing και λόγω κάποιων αντιλήψεων που δεν έχουν εφαρμογή πλέον στη σύγχρονη πραγματικότητα, παρότι τα κεντρικά ΜΜΕ είχαν πολλούς λόγους, ως γνωστόν, να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση. Πάντως και οι αγρότες στην περιοχή είχαν πολύ πιο ήπια στάση από άλλα «σκληρά» μπλόκα και έδειξαν κατανόηση για την ταλαιπωρία που δημιουργήθηκε.
Πριν από λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί στο ιστορικό υπαίθριο σημείο πώλησης των εφημερίδων που ήταν εγκατεστημένο στην πλατεία και συγκεκριμένα μπροστά στο σημερινό Monumento . Χρωστούσαμε μια φωτογραφία, την οποία βρήκαμε και κοινοποιούμε. Είχε ξεκινήσει από τον «Πρόδρομο», συνεχίστηκε από τον Τιφτίκογλου και μετακινήθηκε τελικά στην απέναντι πλευρά από τον υιό που, που ανέστειλε πριν λίγες μέρες τη λειτουργία του σημείου πώλησης. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία δίπλα, στα Καφενεία συνυπήρχαν κάθε πρωί όλες οι ηλικίες και όλες οι «φυλές» της πόλης. Η ζωή προχωρά αλλά οι μνήμες μένουν.