fredtitoΟ Δήμος Ξάνθης ενημέρωσε επίσημα την ΕΡΤ 3 ότι παρουσιαστής της παρέλασης του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού θα είναι ο dj Τάσος Ριζόπουλος. Από την πλευρά του καναλιού της Βόρειας Ελλάδας αυτό που ζητείται ως προϋπόθεση είναι να υπάρχει η ελάχιστη απαιτούμενη τηλεοπτική επάρκεια και από την πλευρά της η ΕΡΤ  θα φροντίσει ώστε η τελική εικόνα να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που θέτει η δημόσια τηλεόραση.

Κάποιες πληροφορίες λένε ότι εφόσον είχε ζητηθεί, η ΕΡΤ 3 θα μπορούσε να κάνει πολύ αξιόλογες προτάσειςβορειοελλαδιτών παρουσιαστών αλλά εφόσον αυτή είναι η επιθυμία του Δήμου θα φροντίσει να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι φαιδρότητες βέβαια από διάφορους παράγοντες δεν έλειψαν τοπικά αλλά ευτυχώς που ούτε ο Δήμος συγκινήθηκε, ούτε βγήκαν από τα σύνορα της μικρής -και συχνά γραφικής- τοπικής κοινωνίας.

fredtitoΣτα αμιγώς πολιτικά, ο Ιορδάνης Χατζηεφραιμίδης επισημοποίησε την παραίτησή του από το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας για λόγους υγείας. Είναι αλήθεια ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από την αντιπολίτευση τον τελευταίο καιρό και ίσως να μην ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο καθώς η ενασχόλησή του με την πολιτική είναι πρόσφατη, οι προθέσεις του αρκετά καλοπροαίρετες και είναι και από τους ελάχιστους που πήραν ένα πόστο, χωρίς να ζητήσουν ή να πιέσουν για κάτι τέτοιο.

Κάποιοι αμφισβητούν τους λόγους υγείας αλλά αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, δείχνει ίσως ότι υπάρχει ευθιξία. Στο στόχαστρο βέβαια της αντιπολίτευσης είναι η δημοτική αρχή και ο Πρόεδρος του ΚΚΠ βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά.  Πάντως η αντιπολίτευση επιμένει ότι οι απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα παραμένουν και θα πρέπει να δοθούν από τον αντικαταστάτη του απερχόμενου Προέδρου.

fredtitoΤα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα σε γενικές γραμμέςυπήρξαν πολύ θετικά, αλληλέγγυα και ανθρώπινα. Υπήρξαν ίσως άνθρωποι αλλά και αυτοδιοικητικοί (παρόλο που αιφνιδιάστηκαν και δεν είχαν έγκαιρη ενημέρωση από την κυβέρνηση) που αντέδρασαν αρνητικά, ρατσιστικά ή αδιάφορα. Υπήρξαν και κορώνες μεμονωμένες συγκαλυμμένης ξενοφοβίας από ένα μέρος του πολιτικού συστήματος που συγκαταλέγεται στο «συνταγματικό τόξο». Υπήρξε και η «μαύρη» περίπτωση της ντροπής των Γιαννιτσών , μια προσφυγική περιοχή με ταραγμένο παρελθόν όπου ενθαρρύνθηκαν οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές φωνές  και όπου έκαψαν το στρατόπεδο για να μην υποδεχτούν πρόσφυγες !

Όμως συνολικά απέναντι σε αυτά η πολιτική και, ειδικά, η κοινωνία  στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Δήμος Τρικάλων, ο Δήμος Κοζάνης και άλλοι Δήμοι είχαν εντυπωσιακή μέριμνα για τους πρόσφυγες. Το συγκινητικό μήνυμα του Δήμου Τρικάλων στους πρόσφυγες για να έχει ενημέρωση ότι έφτασαν σώοι στον προορισμό τους ήταν ενδεικτικό. Οι άνθρωποι συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο. Βοηθούν το έργο της πολιτείας και ίσως το υποκαθιστούν σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να διαχειριστεί αυτό τον τεράστιο όγκο.  Στην Ξάνθη αυτό το ρόλο ανέλαβε πολύ γρήγορα το στέκι Kardelen που συγκεντρώνει βοήθεια για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Καβάλα

fredtitoΣε ότι αφορά στο σχεδιασμό για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, η κυβέρνηση οργανώνει διάχυση και διασπορά των προσφύγων που εγκλωβίζονται στη χώρα, σε διάφορες περιοχές. Από τις περιοχές αυτές εξαιρεί για την ώρα τη Θράκη. Η Καβάλα είναι ένας από τους προορισμούς με την κατάσταση να αντιμετωπίζεται ενώ σε δεύτερο χρόνο, πρόσφυγες θα βρεθούν στη Δράμα. Στόχος είναι τόσο ο επιμερισμός του προβλήματος, η καλύτερη δυνατή μέριμνα που εξυπηρετείται ότι υπάρχουν μικροί αριθμοί σε κάθε περιοχή και η αποφυγή υπερσυγκέντρωσης σε κάποιες περιοχές που θα είχε μια σειρά από αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.