fredtitoΦαίνεται ότι οι “μετασεισμικές δονήσεις” από την εσωτερική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Περιφερειάρχη δεν παρήλθαν στην περιοχή της Ξάνθης. Ο Κώστας Ζαγναφέρης επανήλθε με νέα, σκληρότερη, δήλωση κάνοντας λόγο για πιέσεις ανθρώπων της ηγεσίας ώστε να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Φίλοι και συνεργάτες του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης έκαναν λόγο ακόμη και για εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων και κάπου εκεί, η κατάσταση φάνηκε να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να εκτονωθεί η πίεση που υπάρχει και η πικρία. Άλλωστε αν μεταξύ των μελών της ΝΔ σε όλη την Περιφέρεια κάνουν λόγο για εξαγορές ψήφων, συμφωνίες με το Τουρκικό Προξενείο, ευθείες παρεμβάσεις της ηγεσίας και ανταλλάσσουν τόσο σκληρές εκφράσεις, έχουν ήδη προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ώστε να χρησιμοποιήσουν όλο αυτό το υλικό τώρα ή στις επόμενες εκλογές.

fredtitoΠάντως για τις ηγεσίες αυτά τα θέματα μοιάζουν πολύ μακρινά και τοπικά για να ασχοληθούν και τα υποτιμούν θεωρώντας ότι είναι παιχνίδια τοπικών επαρχιακών ισορροπιών . Αυτό ισχύει ίσως για όλα τα κόμματα, ειδικά όταν κυβερνούν, όμως στα παλιά κόμματα εξουσίας έχουν τον τρόπο να δίνουν κίνητρο την κατάλληλη στιγμή στα κατάλληλα πρόσωπα και να διαγράφουν το παρελθόν. Αλλά έτσι είναι η πολιτική και ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά πάνω ή κάτω από το άλογο.

Άλλωστε ο καιρός περνάει, οι γραμμές λειαίνονται και η εξουσία (ή η προσμονή της) είναι παράγοντας που δρα αυτοτελώς σε κάθε ξεχωριστή αναμέτρηση. Και αυτή πάντως, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα, προκαλεί αλλαγές συσχετισμών (όπως και η πιθανή εκλογή Ζαγναφέρη θα προκαλούσε ακόμη περισσότερες). Σε κάθε περίπτωση από το μοντέλο ενός ισχυρού αρχηγού που καθοδηγούσε την παράταξη απόλυτα, περνάμε σε ένα πιο συλλογικό μοντέλο, σύμφωνα και τις πρώτες δεσμεύσεις του Χ. Μέτιου, καθώς είναι μοιραίο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά σε αυτή τη φάση της η Περιφέρεια.

fredtitoΣτις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η φετινή τελετή των βραβείων  Sciacca στη Ρώμη. Στην πρόσκληση για την τελετή που γίνεται στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο της Ουρμπανιάν καλούν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Tommaso Rossi και η Γραμματέας των Βραβείων Βίκυ Μπαφατάκη. Για τους παρατηρητικούς, αυτή η λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ξανθιώτισσα Βικυ. Άλλωστε έχει φροντίσει ώστε στην όλη διαδικασία των βραβείων στην ελληνική πλευρά να έχουν εμπλακεί πάρα πολλοί Ξανθιώτες αλλά και σημαντικοί φορείς της περιοχής όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Για τις φετινές τιμητικές διακρίσεις θα αναφερθούμε σύντομα.

Και μιας και μιλάμε για τους ανθρώπους της περιοχής, η Στέλλα Σπανού ήταν αυτή που ταξίδεψε στην Κίνα, προκειμένου να εκπροσωπήσει της Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην Εβδομάδα Ελληνικής Κουζίνας που πραγματοποιήθηκε στην Γκουαντζού, μια πόλη 15 εκατ. κατοίκων. Οι εντυπώσεις της ήταν εξαιρετικές όπως και η εμπειρία από τη γνωριμία – μέσω του ΕΟΤ και του Ελληνικού Προξενείου- στους Κινέζους της Ελληνικής Κουζίνας.

 

 

Κράτα το

Κράτα το