fredtitoH διαμαρτυρία γνωστών κύκλων στην Ξάνθη για την απουσία του Τόπειρου από τις περιοχές ενίσχυσης του νέου αναπτυξιακού, είναι μια ωραία ευκαιρία να ευθυμήσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να πάρει σοβαρά όλους αυτούς τους ανθρώπους, που ανακατεύονται με τα κοινά και έχουν καταφέρει να απομονώσουν ό,τι εκπροσωπούν.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος βγήκε σε διαβούλευση πριν από δύο μήνες, το νομοσχέδιό του ανακοινώθηκε πριν από τρεις εβδομάδες ενώ ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα. Οι λεπτομέρειες του Νόμου και οι περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στις παραμεθόριες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο εδώ και πολύ καιρό. Ποιος νοήμων άνθρωπος δεν θα γελάσει όταν κάποιοι ανακαλύπτουν ότι δεν τους αρέσει ο Νόμος, τώρα που έχει ψηφιστεί και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου επί δύο μήνες !

fredtitoΔύο είναι οι ερμηνείες που μπορεί να δώσει κανείς: Είτε μιλάμε για ανθρώπους τόσο ανίκανους, που δεν πήραν χαμπάρι οτι η η κυβέρνηση προώθησε και το κοινοβούλιο ψήφισε ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα, για το οποίο μιλούσαν επί μήνες όλα τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί, είτε οι ίδιοι άνθρωποι αποφάσισαν όψιμα και αφού όλα έχουν τελειώσει και ψηφιστεί, να ενορχηστρώσουν μια μικροκομματική σπέκουλα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για επικίνδυνους.

Άλλωστε για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κωμωδίας που βιώνει η ταλαίπωρη περιοχή, εκτός της Περιφέρειας ΑΜΘ που ακολούθησε μια τυπικά και ουσιαστικά δόκιμη διαδικασία, προκειμένου να υποβάλλει προτάσεις και να κρίνει (θετικά ή αρνητικά φυσικά) τις προβλέψεις του νέου νόμου, κανείς άλλος από την περιοχή δεν έκανε το παραμικρό.

fredtitoΠροφανώς βέβαια και η απουσία των παραλιακών περιοχών, πέρα από το ότι δεν εκπληρώνουν το κριτήριο των 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα (κάτι που είναι γνωστό περίπου μισό χρόνο και έχει ανακοινωθεί από τους κυβερνητικούς παράγοντες) αν κάποιος απευθύνεται σε νοήμονες πολίτες σημαίνει ότι είναι άλλο το μοντέλο της ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσουν, άλλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τεράστιοι οι περιορισμοί που έχουν έτσι κι αλλιώς λόγω συνθηκών προστασίας που υπάρχουν.

Κανείς φυσικά δεν έχει καταλάβει ότι η εποχή των επιδοτήσεων του 40% ή του 50% για την απορρόφησή τους από αευτονύχηδες και τη δημιουργία νέων κουφαριών έχει παρέλθει και αυτό το μοντέλο κατέστρεψε την περιοχή. Είναι διαφορετικός ο τρόπος που λειτουργεί η οικονομία αλλά και ο νέος αναπτυξιακός, κάτι βέβαια που αποτελεί “πυρηνική φυσική” για ανθρώπους που, θεωρητικά, εκπροσωπούν την περιοχή, αλλά πρακτικά είναι απλώς γραφικές και περιθωριοποιημένες φωνές που δεν έχουν καταθέσει ούτε μία πρόταση ή σκέψη αλλά μόνο γέλιο έχουν προσφέρει.

fredtitoΚάπως έτσι κυλά και η υπόθεση με το Leader, παρά τις πολλές καθυστερήσεις. Προφανώς οι έχοντες την πρωτοβουλία των αποφάσεων έχουν και την ευθύνη. Πάντως το αναγκαστικό σπρώξιμο από την κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές, προκειμένου να βρεθεί λύση απέδειξε γιατί επί τόσα χρόνια είχε καταστραφεί η περιοχή αφού οι τοπικοί φορείς δυσκολεύονται να πάνε από τα α στο β ενώ στο μυαλό τους υπάρχει πάντα η λογική να ελέγχουν κάτι πολιτικά και όχι να κάνουν κάτι σωστό για την περιοχή.

Αν μάλιστα επιμείνουν κάποιοι στις πρακτικές να εμπλέξουν πάλι γραφικούς και περιθωριοποιημένους τύπους, τότε είναι προδιαγεγραμμένη άλλη μια παταγώδης αποτυχία και γελοιοποίηση της περιοχής. Μπορεί συχνά να γελάμε με αυτούς τους τύπους αλλά η τραγωδία είναι ότι συχνά τέτοιοι άνθρωποι αποφασίζουν κιόλας. Έτσι καταστράφηκε η περιοχή… (Σύντομα και όταν αυτή η πολύπαθη υπόθεση φτάσει στο τέλος της, θα έχουμε αρκετά να πούμε για όσους ενεπλάκησαν)