Σε ανακοίνωσή της η παράταξη Κοινωνία Δημοτών στο Δήμο Ξάνθης καταγγέλει ότι ο Βιολογικός καθαρισμός του Δήμου λειτουργεί χωρίς άδεια και ότι η λυματολάπση απορρίπτεται  δίπλα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της παράταξης Θ. Ξυνίδης μετέχει και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ.

Αναλυτικά:

XYNIDIS THANASISJPGΚαι ενώ πιστεύαμε ότι δεν μπορεί, κάποια, έστω ελάχιστα, πράγματα είναι δεδομένα στο Δήμο Ξάνθης, σήμερα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ, γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης πραγματικότητας.

Δια στόματος Προέδρου του Συμβουλίου και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, τα μέλη του Συμβουλίου, για πρώτη φορά, μετά βέβαια από ερώτηση του εκπροσώπου της παράταξής μας και όχι γιατί ήθελαν να μας ενημερώσουν, πληροφορηθήκαμε ότι:

  1. Από το 1990 και μέχρι σήμερα, 26 συναπτά έτη, ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου, λειτουργεί χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας του.
  2. Από το 1990 και μέχρι σήμερα, 26 συναπτά έτη, η ΔΕΥΑΞ σε καμία ενέργεια δεν έχει προβεί για την έναρξη έστω της διαδικασίας έκδοσης της άδειας ή της σύνταξης μιας σύγχρονης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  3. Όλα αυτά τα χρόνια, το σύνολο της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού, χωρίς καμία επεξεργασία, οι υπεύθυνοι λειτουργίας του την εναπόθεταν, παράνομα βέβαια, αρχικά στο ΧΥΤΑ Ξάνθης και όταν, και σωστά, ο σύνδεσμος έπαυσε να τα δέχεται, τα εναποθέτουν πλέον στους χώρους, γύρω από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

Θα ελεγχθούν άραγε οι υπεύθυνοι για τις πράξεις και παραλείψεις αυτές;

Θα παρέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και γιατί άραγε δεν επενέβησαν και έλεγξαν όλα αυτά τα χρόνια;

Ποια ζημία έχει προκληθεί όλα αυτά τα χρόνια στο περιβάλλον και τους ανθρώπους;

Με ποιες συνθήκες λειτουργεί ο βιολογικός όλα αυτά τα χρόνια;

Τι γίνεται τώρα που εκτός από τους «παλιούς κακούς» διοικούντες της ΔΕΥΑΞ και οι «καλοί καινούργιοι» συνεχίζουν το ίδιο έργο;