fredtitoΉταν μάλλον η πιο ταραχώδης συνεδρίαση που έχει σημειωθεί σε αυτή τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, αυτή της Τετάρτης  και μάλλον η πλέον έντονη των τελευταίων δεκαετιών. Και αν αυτή είναι η εικόνα τώρα, είναι άγνωστο πως θα ολοκληρωθεί αυτή η θητεία και με τι βαθμό αντιπαράθεσης μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο ερώτημα μετά τον πρωτόγνωρο εμφύλιο της Τετάρτης είναι σε τι βαθμό θα διατηρήσει τη συνοχή της η παράταξη της πλειοψηφίας. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν αποστασιοποιηθεί φανερά και κάποιοι σιωπηλά, όπως φαίνεται από τη στάση τους και είναι πρόσωπα με υπόβαθρο που θα μπορούσαν να αρθρώνουν πολιτικό λόγο. Για την ώρα το βάρος της άμυνας  σηκώνει σχεδόν μόνος ο Δήμαρχος και, μοιραία, δέχεται και μεγαλύτερη φθορά αφού απέναντί του έχει πλέον σκληρό αντιπολιτευτικό μέτωπο. Αυτόνομη είναι η περίπτωση του Μ. Τσέπελη που λειτουργεί πια ως εσωκομματική αντιπολίτευση καθώς φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά σημεία τριβής στο παρασκήνιο.

fredtitoΠάντως είναι αλήθεια ότι την ώρα της συνεδρίασης οι αντιπολιτευόμενοι επεσήμαναν στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ ότι με τα λεγόμενά του ασκεί ευθέως κριτική στο Μ. Τσέπελη ενώ οι αθόρυβες κόντρες μεταξύ πρώην και νυν Διοίκησης, που είχαν γίνει ορατές, τώρα άρχισαν να γίνονται δημόσιες. Εντυπωσιακό ότι την ώρα της συνεδρίασης άγνωστος έστειλε στο mail μας ανάρτηση της Διαύγειας για την ανάθεση των ασφαλειών του 2013 που δείχνουν διαγωνισμό και όχι ανάθεση. Κάποιος ήθελε προφανώς να υπεραμυνθεί εκείνης της περιόδου.

Σε ένα επίσης σοβαρό ζήτημα, με αφορμή ονοματοδοσίες νέων δρόμων, όπου δόθηκε και το όνομα του πρώην Δημάρχου Β. Βασιλειάδη (του μοναδικού κεντρώου Δημάρχου μετά τον Εμφύλιο) παρενέβη ο Ν. Ανταμπούφης λέγοντας ότι ήταν μια ευκαιρία να δόθει σε ένα δρόμοτο όνομα του Θεόφιλου Παπαδόπουλου, του Δημάρχου της απελευθέρωσης του 1944. Δεν είναι κάτι εύκολο κατά την άποψή μας σε αυτή τη δημοτική αρχή αλλά πρέπει να θυμηθούμε ότι αποχωρόντας ο Μ. Στυλιανίδης φρόντισε να αποκαταστήσει το Θ. Παπαδόπουλο αλλά και το Δήμαρχο της πρώτης Απελευθέρωσης Ταχήρ Εφέντη.

fredtitoΣτα ελάχιστα εύθυμα στιγμιότυπα της βραδιάς, η άποψη που εξέφρασε ο  Ι. Καμαρίδης όταν ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το μικρό πολυσυζητημένο γραφείο στην οδό Γ. Σταύρου διατίθεται για όλους τους συνδυασμούς: “Αν μπουμε εγώ, ο Ξυνίδης και ο Μπένης, θα φρακάρει” είπε αλλά έτσι κι αλλιώς και με λιγότερο εύσωμους συμβούλους είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος.

Για πρώτη φορά έκανε χρήση της αντικατάστασης του… αντικαταστάτη του Δημάρχου ο Μιχάλης Λομβαρδέας. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης του Δημάρχου μετά την ένταση στη συζήτηση με το Δ. Μπένη, ο Θ. Ξυνίδης ζήτησε να μην είναι κενή η θέση του Δημάρχου γιατί είναι προσβολή προς το Σώμα. Έτσι, απόντος του “αντ’ αυτού”  Κυριάκου Παπαδόπουλου κλήθηκε ο “αντ-αυτού” του “αντ΄αυτού” για τη δημοτική ενότητα Ξάνθης Μιχάλης Λομβαρδέας. Άρα, όπως διαπίστωσε και ο μαθηματικός Ν. Ανταμπούφης με σχεδιάγραμμά του, μπορεί ο Μ. Λομβαρδέας να μην είναι αντικαταστάτης του Δημάρχου αλλά η σχέση είναι “μεταβατική” !

fredtitoΜόλις είχαν παρέλθει τρεις και πλέον ώρες θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης και ενώ όλοι περίμεναν να ξεκινήσουν και να “ξεπετάξουν” τα εντός ημερησίας διάταξης θέματα, ο Γιώργος Κολλάρος ζήτησε να κάνει χρήση της διαδικασία των ενημερώσεων ! Αν και δυσανασχέτησαν αρκετοί η παρέμβαση ήταν αρκετά καιρία καθώς αφορά στον “περίεργο” φορέα HEC που έχει κατηγορηθεί -δικαίως- για ρατσιστικές και ακροδεξιές απόψεις αλλά τυχγάνει συνδιοργανωτής του Δήμου σε δύο φεστιβάλ λαογραφίας. Όπως είπε.  πρόσφατα κάνει παρέμβαση που μιλούσε για βία και τρομοκρατία στην Πολυτεχνική Σχολή και είναι κάτι ανεύθυνο που προκαλεί μια σειρά από προβλήματα στο ΔΠΘ . Αρα και ο Δήμος πρέπει να επανεξετάσει αυτή την πολυσυζητημένη συνεργασία.

Πάντως, εκτός από τα προ ημερησίας διάταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε και “Μετά Ημερήσιας Διάταξης” όπως παρατήρησε ο Θ. Ξυνίδης αφού επικράτησε πανδαιμόνιο με την παρέμβαση Τσέπελη εναντίον Σδρέβανου αλλά και την επεισοδιακή συζήτηση μετά τη λήξη της συνεδρίασης….