Μια παραμυθένια πόλη στη Θράκη προσφέρει πολιτισμικά δρώμενα, διασκέδαση, εκδρομές και πολλά ακόμη… Η Ξάνθη βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης και είναι μια παραδοσιακή πόλη που διατηρεί τα στοιχεία που την ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες.

Όλα ξεκινούν από το ρολόι στην κεντρική πλατεία. Εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης και εκεί θα είναι η αφετηρία σας για να γνωρίσετε όλα τα μυστικά της. Απολαύστε για αρχή τον καφέ σας στα τριγύρω μαγαζιά και έπειτα προετοιμαστείτε για πολύ εξερεύνηση και περιπέτεια.

Η Ξάνθη σας προσκαλεί να ζήσετε μοναδικές εμπειρίες

Η πόλη αυτή προσφέρει τόσα πολλά στους επισκέπτες της που αποκλείεται κάποιος που αγαπά τη φύση, την περιπέτεια και τα ταξίδια να μη θέλει να την επισκεφτεί. Πληθώρα δραστηριοτήτων τόσο στην πόλη όσο και στις κοντινές περιοχές, εκδρομές σε κοντινά αλλά και πιο μακρινά μέρη, ασύγκριτες γευστικές απολαύσεις και φυσικά αξέχαστες βραδιές…

Δεν της λείπει απολύτως τίποτα. Κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν όχι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι εκατοντάδες φοιτητές που ζουν εκεί. Ας δούμε όμως με λεπτομέρεια τι μπορείτε να κάνετε στο ταξίδι σας στην Ξάνθη.

Αξιοθέατα

Από τις αγαπημένες περιοχές πολλών επισκεπτών είναι η Παλιά Πόλη. Είναι το ιστορικό μέρος της Ξάνθης και επιλέγεται ως η αρχή πολλών εκδηλώσεων, όπως οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης ή το Καρναβάλι. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου.

Στα «σύνορα» παλιάς και νέας πόλης θα βρείτε την οικία γέννησης του Μάνου Χατζιδάκι. Κατηφορίζοντας από την πλατεία Δημοκρατίας προς την πλατεία Αλέξανδρου Μπαλτατζή, πίσω από μια παλιά καπναποθήκη, στεγάζεται το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Από τα ομορφότερα στοιχεία της πόλης είναι ο ποταμός Κόσυνθος. Στη Γέφυρα Σαμακώβ, στο δρόμο της Βασιλίσσης Σοφίας και κοντά στα γήπεδα της Ξάνθης, μπορείτε όχι μόνο να τον θαυμάσετε, αλλά και να δείτε το θεματικό πάρκο Λιμνίο και το δημοτικό κήπο. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται και το πάρκο Κεραιών.

Διασκέδαση

Η Ξάνθη ξεχωρίζει για τις γευστικές της επιλογές. Θα βρείτε πολλά εστιατόρια αλλά και ταβέρνες με πιάτα βασισμένα και σε κρέας, όπως κεμπάπ, και σε θαλασσινά. Φυσικά μπορείτε να διαλέξετε και συνταγές οι οποίες είναι vegetarian ή vegan σαν τα ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε κάποιο από τα διάσημα γλυκά της πόλης όπως οι καριόκες ή σιμιγδάλι.

Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση κατευθυνθείτε προς την παλιά πόλη. Τα περισσότερα μπαράκια βρίσκονται στη Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά τα πιο ξεχωριστά και γραφικά αυτών είναι «κρυμμένα» στα στενά της περιοχής. Για πιο έντονες βραδιές αναζητήστε μπαρ τα οποία διοργανώνουν πάρτι μέχρι το πρωί ή τρυπώστε σε κάποιο κλαμπ για να χορέψετε σε ελληνικές και ξένες επιτυχίες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Η Παλιά πόλη τον Σεπτέμβριο ντύνεται με πολλά χρώματα λόγω διάφορων εορτών που πραγματοποιούνται σε αυτή. Όμως οι εκδηλώσεις αυτές δεν είναι οι μόνες. Κάθε χρόνο γίνονται πολλά φεστιβάλ στην πόλη της Ξάνθης. Από το Καρναβάλι, στο φεστιβάλ του Μάνου Χατζιδάκι, μέχρι και στο river party στα στενά του Νέστου.

Εκδρομές

Λόγω της τοποθεσίας της, η εξερεύνηση των γύρω περιοχών θα σας φανεί παιχνιδάκι. Με βάση την Ξάνθη μπορείτε να ανακαλύψετε προορισμούς σε απόσταση αναπνοής ή ακόμη και να ταξιδέψετε λίγο πιο μακριά για να δείτε άλλες πόλεις.

Πιο συγκεκριμένα για μια μονοήμερη εκδρομή επισκεφτείτε τα στενά του Νέστου και το Παρατηρητήριο τους. Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να κάνετε και canoe kayak.

Μόλις μία ώρα μακριά θα συναντήσετε το χωριό Λειβαδίτης με τον υπέροχο καταρράκτη, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο Δρυμός Χαϊντούς αλλά και το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης. Εξίσου κοντά βρίσκονται το Πόρτο Λάγος με τη Λίμνη Βιστωνίδα.

Από την άλλη αν επιθυμείτε να διανύσετε περισσότερα χιλιόμετρα, η Καβάλα, η Κομοτηνή αλλά και λίγο πιο μακριά η Αλεξανδρούπολη, είναι κορυφαίες επιλογές. Μπορείτε πάντα να διασχίσετε και τα σύνορα ώστε να γνωρίσετε τη γειτονική Βουλγαρία.

Αλήθεια, ποιος μπορεί να αντισταθεί;

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να χορτάσει την πόλη αυτή; Όσοι την έχουν επισκεφτεί πάντως πάντα βρίσκουν τον εαυτό τους να αναπολεί τις στιγμές που έζησαν και να περιμένει με αγωνία την επόμενη εξόρμησή τους εκεί.

Οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ! Όσο και αν εξερευνήσετε την περιοχή θα υπάρχει ένα ακόμη κομμάτι της που θα σας καλεί πίσω…