Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μ. Μπαράν αναφέρει:

Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την λειτουργία και τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας συναντήθηκα σήμερα με αντιπροσωπεία του συλλόγου εργαζομένων. 

Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα και τη μάχη που δίνουν καθημερινά οι υγειονομικοί υπό αντίξοες  συνθήκες.

Η επαναλειτουργία της ΜΕΘ-Covid του Νοσοκομείου με κάλυψη των εφημεριών, είτε από ιατρούς άλλης ειδικότητας του νοσοκομείου Ξάνθης με υποειδικότητα εντατικολόγου, είτε από εντατικολόγους των γειτονικών πόλεων (Καβάλα, Δράμα κ.λπ.) θα πρέπει να αποτελέσει προσωρινή λύση, καθώς επέφερε την αποδυνάμωση των άλλων κλινών για την κάλυψη των αναγκών της ΜΕΘ.   

Θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να έρθουν μόνιμοι ιατροί στο Νοσοκομείο μας, αλλά και άμεση ένταξη των συμβασιούχων κι όλων των επικουρικών στο ΕΣΥ. 

Λύση θα πρέπει να βρεθεί και στην έλλειψη ιατρού ΩΡΛ, έπειτα από τον αιφνίδιο χαμό του αγαπητού συναδέλφου, καθώς και στην έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο μας.

Επίσης, η αδυναμία κάλυψης των non Covid19 παγίων αναγκών Υγείας των πολιτών(όπως επείγοντα χειρουργεία) που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας και η εξουθένωση των υγειονομικών που παρά τις ελλείψεις, κυρίως σε μόνιμο Ιατρικό Προσωπικό, προσπαθούν να ανταποκριθούν στην πανδημία, χρήζουν άμεσης λύσης. Η εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο θα πρέπει να επανακτηθεί με επαρκή στελέχωση, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες όλων των ασθενών και οι νοσούντες από τον κορωνοϊό να προσέρχονται έγκαιρα χωρίς δισταγμό για θεραπεία. 

Οι εξαγγελίες – προ του κορωνοιού εποχής- της Κυβέρνησης, περί ανάγκης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ κόπασαν, δεν πιστεύουμε ότι εγκαταλείφθηκαν. Όμως το ΕΣΥ, έμπνευση και δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε ότι άντεξε και υπηρέτησε με αυταπάρνηση τον Άνθρωπο. Οι σημερινές συνθήκες κατέδειξαν πόσο απαραίτητο είναι το ΕΣΥ στην κοινωνία.

Η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά αποτελεί πάγιο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής και έχουμε επαναφέρει επανειλημμένα με Τροπολογίες στη Βουλή, όπως και η ενημέρωση των συγγενών των νοσηλευόμενων από κορωνοϊό μέσω Ερωτήσεων κατατεθειμένων στη Βουλή. 

Στόχος μου είναι να επαναφέρω τα προβλήματα αυτά στο βήμα της Βουλής έως ότου δοθεί μια μόνιμη λύση. Επιτέλους, πρέπει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ευθύνη και νηφαλιότητα τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο, η υγεία είναι πάνω από όλα.