Το χειρότερο όταν υπάρχουν ζητήματα στη Θράκη είναι η εμπλοκή Αθηναίων δημοσιογράφων και ‘”πατριωτών” με τα θέματα της Θράκης.  Η στερεοτυπική εικόνα που προσπαθούν να περάσουν με τη συρραφή διαφόρων σχετικών ή άσχετων δεδομένων, οι θεωρίες της συνωμοσίας και οι εξωτικές περιγραφές, έχουν καταντήσει γραφικές εδώ και χρόνια. Όποια πολιτική προσέγγιση και αν έχει κάποιος Θρακιώτης, δεν μπορεί να μην ενοχλείται. 

Βλέποντας κανείς αθηναϊκούς σταθμούς την Πέμπτη, νομίζει ότι βγαίνοντας από το σπίτι του θα πέσει πάνω σε οπλισμένους πράκτορες, κομάντο, ιερούς πολέμους . “Ελεύθερη Ώρα” και κεντρικοί σταθμοί έχουν περίπου την ίδια προσέγγιση για τη Θράκη  και η εικόνα που παρουσιάζουν μας περιγράφει σαν κάτι που μοιάζει με Σαράγεβο ή Βηρυτό, με τη βοήθεια διαφόρων αναλυτών και επαγγελματιών “Θρακοσωτήρων” οι οποίοι εδώ και 25 χρόνια ειδικεύονται να δημιουργούν επίκαιρα σενάρια για επικείμενες ταραχές που ποτέ δεν έρχονται.

Καταλαβαίνει κανείς ότι όλη η χώρα αρέσκεται στα αντιτουρκικά σχόλια και είναι σε έξαρση τον τελευταίο καιρό εξαιτίας και των προκλήσεων που, πράγματι, εξάγονται  για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης από την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο θόρυβος που σηκώνουν κάποιοι εξυπηρετεί τα “εθνικά συμφέροντα” αλλά μάλλον περισσότερες από μία πλευρές. Φυσικά υπάρχουν θέματα που χρειάζονται επίλυση αλλά για αυτά δεν συζητά ποτέ κανείς.

Κατά τα άλλα, είναι προφανές ότι οι σχέσεις του ΔΠΘ με το κυβερνών κόμμα, η ακριβέστερα, οι σχέσεις του Πρύτανη Θ. Καραμπίνη με τους τοπικούς βουλευτές είναι σε σοβαρή κρίση. Μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στη δεξίωση της 25ης Μαρτίου μεταξύ του Πρύτανη και δύο βουλευτών, είχαμε την Ερώτηση στη Βουλή για τα οικονομικά του Δημοκριτείου ενώ η Σύγκλητος την Πέμπτη απάντησε παίρνοντας θέση για το θέμα.

Οι διαφορές φαίνεται ότι έχουν και άλλες προεκτάσεις καθώς διαπιστώνεται μεγάλη διάσταση στο θέμα του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης και αρκετές δημόσιες δηλώσεις για το θέμα από τις δύο πλευρές. Zητήματα υπάρχουν και στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου, τα οποία μνημονεύονται στην πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου. Υπάρχει πάντως ένα ζήτημα στο οποίο μάλλον συμφωνούν όλοι, αυτό του Καθηγητή Παύλου, απέναντι στον οποίο φαίνεται να είναι οι πάντες, μέσα και έξω από το ΔΠΘ.