Το θέμα των αλλαγών της νέας μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση θα συζητηθεί επαρκώς στη σημερινή επίσκεψη Σκουρλέτη και τη συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς της Ξάνθης. Με τη μεταρρύθμιση επιχειρείται η επαναφορά σε εκλογές κάθε φθινόπωρο και ανάληψη εξουσίας την πρώτη του χρόνου και για 4 χρόνια.

Η κυριότερη αλλαγή βέβαια είναι το γεγονός ότι την πρώτη Κυριακή κατανέμονται οι έδρες αναλογικά σε όλους τους συνδυασμούς και τη δεύτερη Κυριακή εκλέγεται μόνο ο Δήμαρχος και αντίστοιχα ο Περιφερειάρχης (και δεν επηρεάζονται οι έδρες των συμβούλων), όταν κάποιος δεν έχει ξεπεράσει το 50% την πρώτη Κυριακή. Άρα χρειάζονται συναινέσεις για να διοικήσει κάποιος όταν δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών.

Επίσης τα τοπικά συμβούλια αυτονομούνται, αποκτούν αρμοδιότητες και εκλέγονται ανεξάρτητα από τα δημοτικά συμβούλια άρα δεν υπάρχει και υποχρέωση να καταρτίζει ψηφοδέλτια για όλες τις πρώην κοινότητες ο κάθε συνδυασμός. Επίσης καταργούνται οι Δημοτικές Ενότητες και υπάρχει μόνο ενιαίο ψηφοδέλτιο ενώ αλλάζει η μορφή των δύο επιτροπών στους Δήμους. Στις περιφέρειες φαίνεται να καταργείται η αυτοδίκαιη εκλογή των χωρικών αντιπεριφερειαρχών από το συνδυασμό του Περιφερειάρχη. Περισσότερα στη σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την εκλογή των οργάνων στο Δήμο της Ξάνθης, όπου οι “4” της αντιπολίτευσης είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τις θέσεις και αυτό αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί και στους ορισμούς για τα Δ.Σ. των νομικών προσώπων. Η παράταξη Τσιακίρογλου είναι εδώ και καιρό περιθωριοποιημένο για την υπόλοιπη αντιπολίτεση (και με εντυπωσιακή απογοήτευση όπως μαρτυρούν)

Μετά την επανεκλογή Δρεμσίζη και την εκλογή Ανταμπούφη ως Γραμματέα στο Δήμο Ξάνθης, η έδρα του Προεδρείου συνεχίζει να κυριαρχείται από τρεις εκπαιδευτικούς, (Δήμαρχος, Πρόεδρος, Γραμματέας) όπως επεσήμανε η Χρυσούλα Δημούδη. Κατά τα άλλα, ο Δήμαρχος χρειάστηκε να προλάβει δύο φορές τον προεδρεύοντα Κυριάκο Παπαδόπουλο πριν χρησιμοποιήσει κόκκινο στυλό στα επίσημα έγγραφα. Το “πείραγμα” βέβαια είχε πολιτικό χρώμα, την παραμονή της επίσκεψη του “κόκκινου” ΥΠΕΣ Πάνου Σκουρλέτη.

Το ενδιαφέρον βέβαια ήταν στο Δήμο Αβδήρων, όπου τελικά το “αντάρτικο” του απερχόμενου Προέδρου δεν ήταν επιτυχημένο και στο “ντέρμπυ” πέρασε η θέση και η πρόταση του Δημάρχου για το Νίκο Μαυρίδη με ψήφους 9-7 στην παράταξη της πλειοψηφίας.

Το θέμα τς ημερίδας της τοπικής της ΝΔ την Κυριακή, θα μπορούσε να είναι ένα αστείο για όσους συγκρίνουν την περίοδο ΠΑΣΟΚ και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με αντικείμενο αυτή τη φορά τη ΝΔ. Γιατί πριν από χρόνια θα φαινόταν αδιανόητο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διοργανώνει εκδήλωση με θέμα “το μεταναστευτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, τίτλος που ταιριάζει με εκδήλωση αριστερών κομμάτων και συλλογικοτήτων.

Πέρα από την πλάκα, όμως, είναι πολύ σοβαρό θέμα και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα έπρεπε να βλέπουν θετικά το γεγονός ότι αυτή η ατζέντα, σε μια εποχή που πολλοί ακραίοι ψαρεύουν σε θολά νερά, πρέπει να ανοίγει με σοβαρότητα σε όλο το συνταγματικό τόξο και άρα, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι άνοιξε αυτό το θέμα από την τοπική της ΝΔ. Ο Κ. Τριανταφυλλίδης σε μια συζήτησή του ανέφερε οτι αυτή η ατζέντα είναι αντικείμενο των φιλελεύθερων δυνάμεων και δεν έχει άδικο καθώς στην Ευρώπη, τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλες δημοκρατικές δυνάμεις.