Στα δημοσιογραφικά και πολιτικά κλισέ χρησιμοποιούμε συχνά την έκφραση “ατυχής δήλωση” και περιγράφουμε κομψά κάτι άστοχο που προσβάλει . Στην περίπτωση των δηλώσεων Βασιλακόπουλου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο βολικός όρος καθώς δεν ήταν απλώς μια χοντροκομμένη δήλωση αλλά ήταν και απρόσμενα εμπρηστική και βλακώδης. Αυτό που έγινε στην πραγματικότητα ήταν ότι ψάχνοντας ένα πρόσχημα για να αποκλείσει την Ξάνθη, σκέφτηκε λανθασμένα να μεταχειριστεί τη μειονότητα, σε μια επίδειξη θλιβερής πολιτικής άγνοιας και κυνισμού.

Μάλιστα, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΟΚ, ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας τα έκανε μάλλον χειρότερα, προσθέτοντας εκτός από τη μειονότητα και τον …Νταλάρα, που είχε εμπλέξει ο Βασιλακόπουλου, και τη Χρυσή Αυγή ! Σε μια δήλωση όπου παραδέχτηκε ότι ο τελικός οδεύει προς τη Λάρισα, άρα όλες οι παλαβομάρες που ακούστηκαν από το πρωί της Τετάρτης, είναι ο λόγος που δεν έγινε ο τελικός στην Ξάνθη. Αυτό ήταν το χειρότερο !

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ο έμπειρος (διατελέσας ΓΓΑ, Βουλευτής και Πρόεδρος της FIBA Europe) Πρόεδρος της ΕΟΚ είναι ένα από τα πολλά απομεινάρια του αθλητικού κομματικού συνδικαλισμού που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80 (“Παλιό Πασοκ, το ορθόδοξο”). Των παραγόντων που μπήκαν σε διάφορες ομοσπονδίες από το τότε πολιτικό καθεστώς, ως υπάλληλοι και στη συνέχεια ως Πρόεδροι. Παρότι το στρεβλό αυτό μοντέλο κατέρρευσε με θόρυβο το 2004, υπάρχουν αρκετές ακόμη ομοσπονδίες με Προέδρους που είναι στη θέση τους 30 και 35 χρόνια ! Και η αγωνία του παλαιού πολιτικού συστήματος  να ελέγχει τη σύνθεση της ΕΟΕ κρατά ζωντανούς αυτούς τους “δεινόσαυρους” όπως χαρακτήρισε εύστοχα ο Κ. Ζανγαφέρης.

Σοκαριστική πάντως και η δήλωση Ξυνίδη. Και όταν ένα δικηγόρος αυτής της εμπειρίας χαρακτηρίζει τον Βασιλακόπουλο  “τεράστιο βλάκα” σημαίνει ότι γνωρίζει πολύ καλά γιατί χρησιμοποιεί αυτές τις εκφράσεις. Για να μην ξεχνιόμαστε πάντως, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ηλεία, όπου ένα γήπεδο φέρει το όνομά του, έχουν φιλοξενηθεί αμέτρητες διοργανώσεις ενώ και η ομάδα του Κόροιβου Αμαλιάδας αγωνίζεται χρησιμοποιώντας το ΑΦΜ της …Ξάνθη BF, το οποίο εξασφάλισε το 2010 για να “πηδήξει” λίγες κατηγορίες !

Οι αλλαγές για τη μειονοτική εκπαίδευση φαίνεται ότι προχωρούν όπως προδίδουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της κατεύθυνσης μειονοτικών σπουδών στο ΑΠΘ. Θα έλεγε κανείς ότι αυτές οι “αριστερές” ατζέντες που αφορούν την περιοχή της Θράκης και προκαλούν “γκρίνιες” προχωρούν στην κυβέρνηση μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Έτσι μπορεί  κανείς να βγάλει συμπεράσματα για τις ισορροπίες πριν και μετά το φθινόπωρο του 2016 και να έχει θετικές ή αρνητικές επικρίσεις για το κάθε διάστημα.

Βέβαια, η περίπτωση της εκπαίδευσης των δασκάλων του μειονοτικού προγράμματος, που δεν αγγίζει τα “καυτά” και χρονίζοντα ζητήματα δημιουργεί απολύτως ελεγχόμενες και διαχειρίσιμες αντιδράσεις. Αν υπάρχει ένα μήνυμα από αυτή την αλλαγή είναι ότι η αναβάθμιση που επιχειρείται, μπορεί να προχωρά σε αυτονόητη πρόοδο όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα θέματα ως εσωτερικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσει με την κοινή λογική και όχι ως διμερείς διαφορές…