Όπως αναμενόταν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύτηκαν με τις δύο ταυτόχρονες παρουσίες υπουργών στην Ξάνθη. Βουλευτές και μέλη της Νομαρχιακής κατανεμήθηκαν στις δραστηριότητες των δύο Υπουργών αλλά και στον εορτασμό των 3 Ιεραρχών προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Όπως διαπίστωσαν χιουμοριστικά στο τέλος, ίσως μπορούσαν να “σηκώσουν” άλλο ένα Υπουργό. 

Πάντως, αυτό που τους εξέπληξε είναι η ακρίβεια του Δ. Βίτσα ο οποίος λειτουργήσε με “στρατιωτική” – αν και αριστερός- πειθαρχία και πηγαίνει σε όλα τα ραντεβού 5 λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη. Το αποτέλεσμα είναι η Νομαρχιακή και οι βουλευτές να τρέχουν για να προλάβουν τον Υπουργό, όπως παρατήρησε μέλος της Νομαρχιακής, όταν ρωτήθηκε γιατί ο Υπουργός ξεκινούσε τις επισκέψεις του ίσως και πριν την προγραμματισμένη ώρα.

Η διήμερη επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας, όπου παρέστη ο -τέως Γραμματέας του κόμματος- Δ. Βίτσας και τα νέα μέλη της οργάνωσης, όπως προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές.

Αρκετός ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Δ’ΣΣ. Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι προγραμματίστηκε αρκετές μέρες νωρίτερα και δευτεριάτικα και έτσι παρέστησαν όλοι οι βουλευτές, οι περισσότεροι Δήμαρχοι και διάφοροι εκπρόσωποι φορέων από όλη τη Θράκη. Αυτό είναι θετικό και για τους αξιωμτικούς που παραδίδουν ή παραλαμβάνουν γιατί στο παρελθόν οι τελετές προγραμματίζονται την επομένη ή τη μεθεπόμενη ημέρα από τις κρίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο ανθρώπινος αντίκτυπος, θετικός ή αρνητικός.

Κάπως άκομψος ο τρόπος που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την επίσκεψη του Δ. Βίτσα οι κτηνοτρόφοι και τελικά η μικρή προσέλευση στο κάλεσμά τους και η τακτική των επιτελών του κυβερνώντος κόμματος και του Υπουργού, οδήγησε σε μια ουσιαστική συνάντησή τους, όπου συμμετείχαν – εκ των υστέρων – και οι αγρότες. Τελικά, το θέμα είναι να διαλέγεις αν θέλεις να δημιουργήσεις θόρυβο ή να προωθήσεις τα συμφέροντα του κλάδου σου αποτελεσματικά.

Οι συγκρούσεις μπορεί να χρειάζονται επίσης, όταν έχουν εξαντληθεί τα υπόλοιπα μέσα, και εφόσον θεωρεί καποιος ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση προέκυψαν και θετικά για τους ίδιους καθώς, προφανώς δεν θα μπορούσε να αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης από μια συνάντηση με ένα – αναρμόδιο- Υπουργό στην Ξάνθη αλλά στο πλαίσιο της συζήτησης βρέθηκαν λύσεις και συμφωνήθηκαν ενέργειες σε επιμέρους ζητήματα.

Θετική ήταν επίσης η διάθεση των εμπλεκομένων στη συνάντηση του Υπουργού Α. Ξανθού και των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Παρά την -ίσως λέμε- ενδεχόμενη αμοιβαία καχυποψία που θα μπορούσε κάποιος να πιθανολογήσει, τελικά μετά τα πρώτα λεπτά το κλίμα ήταν θετικό και εποικοδομητικό. Ο Υπουργός μάλλον κέρδισε το κοινό με τους χαμηλούς του τόνους (και αυτό είναι ένα μήνυμα σίγουρα για την κυβέρνηση) και οι εργαζόμενοι με τη στάση τους έδειξαν ότι δεν προσπάθησαν να αντιπολιτευτούν αλλά να θέσουν τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν. Ειδικά στην υγεία δεν υπάρχει η πολυτέλεια των αντιπαραθέσεων γιατί η κατάσταση είναι δραματική εδώ και αρκετά χρόνια. Ακόμη και πριν τα μνημόνια…