“Ράλλυ” περιμένει ΜΜΕ και δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Από νωρίς το πρωί ξεκινούν οι επισκέψεις του Δ. Βίτσα στην Ξάνθη που θα βρεθεί σε e-value και Δ’ ΣΣ ενώ θα είναι και στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής. Το μεσημέρι στο Νοσοκομείο θα βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός και ίσως ακόμη και οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ να μην προλαβαίνουν τους δύο Υπουργούς.

Στις 2 μ.μ. υπάρχει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξανθης και αυτή η μετάθεση της συνεδρίασης στις 2 μ.μ. (αντί της συνήθους απογευματινής συνεδρίασης) ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Στη 1 μ.μ. εξάλου θα κάνει δηλώσεις στην Κομοτηνή και Περιφερειάρχης ΑΜΘ για το πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ίσως σε αυτές τις δηλώσεις να προκύψουν και πολύ σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα. “Γεμάτη” μέρα η Δευτέρα για το πολιτικό ρεπορτάζ.

Οι αιτήσεις για την Κοινωφελή Εργασία θα παραταθούν, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο, μόλις άνοιξε η διαδικασία στο site του OAEΔ λόγω της μεγάλης ζήτησης. Επίσης, από το Δήμο Ξάνθης διευκρινίζεται ότι οι μόλις 32 θέσεις που είναι σε αυτή την προκήρυξη είναι επιπρόσθετες καθώς ήδη ο Δήμος υλοποιεί από άλλη προκήρυξη την Κοινωφελή με 504 προσλήψεις οκτάμηνων σε δύο “παρτίδες”.

Τα πράγματα στις γερμανικές εκλογές παύουν να είναι προδιαγεγραμμένα μετά την επάνοδο του Σουλτς στη γερμανική πολιτική σκηνή ενόψει εκλογών. Όχι γιατί είναι εύκολο να κερδίσει τις εκλογές αλλά γιατί αλλάζουν οι συσχετισμοί τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, αμφισβητώντας το μονόδρομο του Σόιμπλε (παρότι όλα αυτά παραμένουν δύσκολα).

Αυτό που μπορεί κανείς να αντλήσει όμως σαν δίδαγμα είναι η κίνηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να παραχωρήσει τη θέση του, αντιλαμβανόμενος ότι η Σουλτς έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι ανταγωνιστικός της Μέρκελ. Ως προς τη θέση της χώρας μπορεί να ελπίζει σε αλλαγές αλλά και αναθεώρηση των μέτρων που συμφωνεί τώρα η κυβέρνηση. Άλλωστε, πολλά έχουν αναθεωρηθεί γιατί αν σήμερα τα πλεονάσματα φαίνονται δύσκολα, αυτά που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα ήταν αδύνατο να εκπληρωθούν και θα οδηγούσαν στο επόμενο μνημόνιο.

Αυτό επίσης, που αποδείχτηκε αυτά τα δύο χρόνια κυβέρνησης- και όποια και αν είναι η ανάλυση που κάνουν τα κόμματα για τη θετική ή αρνητική συνεισφορά τους– είναι ότι ανεξαρτήτως ποια είναι κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν είναι σοβαρή ή υπογράφει μέτρα που δεν μπορεί να εκπληρώσει, ανεξαρτήτως αν ο Υπουργός Οικονομικών είναι σοβαρός, είναι yesman ή είναι προκλητικός, στο τέλος το πρόγραμμα και οι εκβιασμοί είναι πάντοτε προδιαγεγραμμένοι. Και αυτό μοιάζει με ρητορικό σχήμα που επιβεβαιώνει την άκρα αριστερά απόλυτα και διαχρονικά.