Η αντικατάσταση του Μουφτή Ξάνθης ήταν μια κίνηση ιδιαίτερα τολμηρή, αν σκεφτεί κανείς ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο στη χώρα και λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας είναι μια διαδικασία που χειρίζεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Και είναι μια κίνηση που έχει πολλαπλές αναγνώσεις και δείχνει μια στροφή στο ρεαλισμό καθώς, παρά την ανεπάρκεια του προσώπου, κανείς μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε κάτι τέτοιο, θεωρώντας λανθασμένα ότι η εμμονή δείχνει προσήλωση σε “κεκτημένα”. 

Όμως, αυτή ακριβώς η κίνηση να θεωρεί τα θέματα της χώρας, εσωτερικά ζητήματα και όχι διμερείς διαφορές. Ακόμη και αν κάποιος,τη θεωρεί διμερή διαφορά, η κίνηση αιφνιδιάζει τη γείτονα σε μια εποχή που έχει πολλά άλλα -και πιο σοβαρά- ανοιχτά θέματα. Η κίνηση συγκεντρώνει ικανοποίηση στους προοδευτικούς κύκλους παρότι παραμένει το αίτημα (και η θέση του κυβερνώντος κόμματος) για πλήρη εκσυγχρονισμό του θεσμού, κατάργηση δικαστικών αρμοδιοτήτων -που εμμέσως μπορεί να επιτευχθεί σύντομα- και διαφορετική διαδικασία ανάδειξης μουφτή.

Όμως στον πυρήνα της έχει και χαρακτηριστικά σύγκρουσης με αυτό που ονομάζουμε “παρακράτος” στη Θράκη. Τους φαιδρούς που ήδη διαμαρτύρονται  και διακινούν διάφορες σαχλαμάρες και τους πιο ικανούς που δεν εκδηλώνονται αναμένοντας να ολοκληρωθούν οι εξελίξεις και να αναζητήσουν και πάλι ρόλους. Ένα “παρακράτος” και κάποια σταγονίδια που είχαν προσκολληθεί τα προηγούμενα χρόνια στο πρόσωπο, παρότι είναι αποδεδειγμένο ότι ο θεσμός επλήγη από την ανεπάρκεια και αποδοκιμάστηκε από τη μειονότητα για πολιτικούς αλλά και πρακτικούς λόγους.

Η κίνηση αυτή προφανώς αποτελεί και δικαίωση για όσους τόσα χρόνια μιλούσαν για τα αυτονόητα αλλά χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην “προδότες”. Πολιτικά, προφανώς ικανοποιεί ιδιαίτερα τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και είναι άγνωστο πως θα εκτιμηθεί από τους ΑΝΕΛ που είναι γνωστό ότι εξέφραζαν ανοιχτά τη στήριξή τους στο Σινίκογλου ενώ κάποιοι διέρρεαν ότι θέτει βέτο ο Π. Καμμένος για την απομάκρυνσή του. Ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Γενικότερα, το παρασκήνιο μαρτυρά ανακατανομή ρόλων, αύξηση και μείωση επιρροής από συγκεκριμένα πρόσωπα και μηχανισμούς στη Θράκη, αλλαγές συσχετισμών.  Ως προς το τοπικό ΥΠΕΞ, αυτό είναι μεταφορικά και κυριολεκτικά σε διακοπές, εδώ και καιρό. Είναι πάντως εποχή σοβαρών ανακατατάξεων στην περιοχή και αποδείχτηκε ότι όλα γίνονται και δεν υπάρχουν ταμπού.

Το θέμα βέβαια είναι ο νέος Μουφτής (που έχει ήδη επιλεγεί) εκτός από τα αναγκαία προσόντα να προστατευτεί από την ταύτιση με τους ίδιους κύκλους που πιέζουν ακόμη και σήμερα τον απερχόμενο Μουφτή να μην παραιτηθεί και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα παραμονής. Κύκλοι που θεωρούσαν ότι η εκμετάλλευση και η τιμωρία της μειονότητας είναι άσκηση εθνικής πολιτικής. Και σε ένα σύγχρονο κράτος, καμία διάκριση σε βάρος μιας ομάδας του πληθυσμού δεν είναι αποδεκτή.