Eνδιαφέρουσες οι επισημάνσεις του γνώριμου στην ΑΜΘ, Δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, που συναντήσαμε στο Εργαστήριο για τις αστικές πολιτικές που βασίζονται σε ανοιχτά Δεδομένα, που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του Σχολείου Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης με το Δήμο Αθηναίων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είναι Αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο των Δημάρχων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και μίλησε για πολλές παθογένειες της αυτοδιοίκησης.

Είπε μεταξύ άλλων: “Αν δείτε τα 47 προγράμματα Leader που εγκρίθηκαν για ολη την Ελλάδα και ψάξετε τις μελέτες θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρίες και πανομοιότυπες μελέτες που απλώς αλλάζουν τίτλους”  και οι έχοντες τριβή με τα ζητήματα, κατάλαβαν αρκετά. Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ανέφερε πως σε όλα τα συνέδρια που αφορούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ποτέ δεν καλούνται οι Δήμαρχοι των νησιών που υποδέχονται τις ροές…

Στη συσπείρωση της κομματικής βάσης και όχι σε κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία  στόχευσε η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θράκη, που ολοκληρώθηκε. Ο διακηρύξεις ήταν πολύ γενικόλογες αλλά, και αν στη θέση του ήταν ο Τσίπρας δεν θα έλεγε κάτι διαφορετικό, έχουμε την εντύπωση. Απλώς, όλο αυτό το κλίμα των περιοδειών από τους πολιτικούς αρχηγούς που έρχονται χωρίς συγκεκριμένο λόγο “δείχνει” εκλογές.

Εκλογές που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προφανώς προσπαθεί να αποφύγει με μια έντιμη συμφωνία αλλά και η ΝΔ δεν θα ήθελε επ’ ουδενί στο επόμενο τρίμηνο, άρα με λίστα, γιατί θα ήταν καταστροφικές για τη συσπείρωσή της, για ευνόητους λόγους που έχουμε εξηγήσει. Βέβαια και η στάση των Γερμανών που προαναγέλλουν καθυστέρηση στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης μέχρι την Άνοιξη, ενδεχομένως να υπονοεί και μια προσπάθεια να αφαιρέσει αυτό το όπλο από τον Πρωθυπουργό ώστε να είναι πιο αδύναμος στις διαπραγματεύσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι μέσα σε αυτή την περιδίνηση, ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι στην πολιτική που ακολουθείται παρά μόνο να καταστρέψουν την οικονομία μόλις αρχίζει να στρώνει (η οικονομία και όχι η κοινωνία) και αυτό συνηγορεί στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και δημιουργεί έδαφος για ανεύθυνη ακραία ρητορεία. Και κάποιοι ενδεχομένως να υποτιμούν τους κινδύνους που θα συναντήσουν κάποια στιγμή μπροστά τους.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές επικριτικά στις δαπάνες που έχουν γίνει κατά καιρούς από το Κέντρο Πολιτισμού για διάφορες δράσεις και, ειδικά, για τα περιβόητα λαμπιόνια του 2014-15 παρόλο που σήμερα ο φωτισμός παραμένει κάπως φτωχός και προβληματικός από άποψη αισθητικής και διακόσμησης.

Αλλά όταν στην Καβάλα δαπανώνονται 200.000 ευρώ για χριστουγεννιάτικο στολισμό ή  ή γίνονται αναθέσεις για ξύλινα δεντράκια σε Βιβλιοπωλείο, όπως καταγγέλεται, τότε δικαιούνται οι τοπικοί άρχοντες να διαμαρτυρηθούν και εμείς πρέπει να πούμε ότι τα πράγματα είναι μια χαρά. Τώρα τι συμβαίνει, στην Καβάλα, είναι μια άλλη πολύ μεγάλη ιστορία…