fredtitoΜια ευχάριστη και μια δυσάρεστη είδηση περιελάμβανε η Δευτέρα για τη στάση της χώρας έναντι της Τουρκίας. Η ευχάριστη είναι η απόφαση του Εφετείου στην Αθήνα να μην εκδώσει 3 από τους 8 Τούρκους συλληφθέντες στρατιωτικούς που είχαν αυτομολήσει στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα.

Αυτό ίσως δίνει και ένα τόνο για τη στάση της χώρας έναντι των δημοκρατικών ελευθεριών που ισχύουν στη γείτονα και, ακόμη και αν προστίθεται ένα θέμα στις αρκετές διμερείς διαφορές, η πίστη στη δημοκρατικές αρχές (όπως και η πίστη στη συνταγματικότητα που επέδειξε κατά το πραξικόπημα η ελληνική κυβέρνηση στηρίζοντας την εκλεγμένη εξουσία) είναι ένα πολύ θετικό και ουσιαστικό μήνυμα.

fredtitoΗ δυσάρεστη είδηση ήταν η αχρείαστη παράσταση που εκτυλίχθηκε στο ακριτικό νησί, “ξεπλένοντας” τους χρυσαυγίτες δίπλα σε βουλευτές του συνταγματικού τόξου για ένα ζήτημα εντελώς επικοινωνιακό, χωρίς ουσία. Όταν μιλάμε για την εξωτερική πολιτική – και αυτό ισχύει για όλους- τα μεγάλα λόγια, οι ανέξοδες λεκτικές εθνικολαϊκές κορώνες και οι ενέργειες όπως αυτή της Δευτέρας μοιάζουν πολύ παρωχημένες.

Στα ζητήματα αυτά απαιτείται μόνο σοβαρότητα, πολύ περισσότερο όταν με αυτή την επιπόλαια κίνηση, βγήκαν από το κλουβί της χρυσαυγίτες, κατηγορούμενοι για εγκλήματα που είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Και δεν έδωσε κάποιο μήνυμα ούτε μέσα, ούτε έξω από τη χώρα (δε φοβήθηκε και κανείς) αλλά μάλλον ένα αρνητικό μήνυμα προς το εσωτερικό με τους νεοναζί δίπλα στους δημοκράτες. Όποιες και αν ήταν οι προθέσεις, το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα αποτυχημένο. Ακόμη και αν πρόκειται για μια ΑΝΕΛική φιέστα, για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει δικαιολογία.

fredtitoΟι δήμαρχοι μέσω της ΚΕΔΕ αντιδρούν σφοδρότατα στις επιχειρούμενες αλλαγές του ΥΠΕΣ για μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και εφαρμογή της απλής αναλογικής. Και αυτό είναι ένα καλό μήνυμα που σημαίνει ότι οι προθέσεις του Υπουργείου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, κατά την άποψή μας.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι Δήμαρχοι – ιδιαίτερα του συντηρητικού χώρου που σήμερα κυριαρχούν- ποτέ δεν στήριξαν την παραμικρή μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση και αν ήταν στο χέρι τους θα είχαν γυρίσει την αυτοδιοίκηση στην προ Καλλικράτη και προ Καποδίστρια, παρακμιακή και διεφθαρμένη εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.