fredtitoΑλλαγές φαίνεται ότι είναι προ των πυλών στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο νυν Προϊστάμενος Θάνος Καφόπουλος έχει ενημερωθεί (ή έχει ενημερώσει) ότι αποχωρεί στο τέλος του χρόνου και πρόκειται να αντικατασταθεί. Δεν ξέρουμε ποιες ήταν οι προθέσεις της κυβέρνησης που τον τοποθέτησε αλλά η πολιτική και οι πρακτικές του ΥΠΕΞ δεν άλλαξαν σε σχέση με το παρελθόν. 

Αυτό ο καθένας μπορεί να το εκλάβει είτε ως θετικό για τη συνέχεια του κράτους είτε ως αρνητικό για το γεγονός ότι η πολιτική του παρελθόντος έχει αποτύχει και μια κυβέρνηση με κύριο άξονα την Αριστερά τη διατήρησε. Υπάρχουν δύο διαφορετικές οπτικές. Αν αυτό οφείλεται στο πρόσωπο ή στις εντολές του, είναι επίσης κάτι που το ξέρουν καλύτερα όσοι τον επέλεξαν και τώρα τον απομακρύνουν. Πάντως σίγουρα ο -κατά τα φαινόμενα απερχόμενος-  διπλωμάτης δεν έχει καμία πολιτική σχέση ή συγγένεια με τη νυν κυβέρνηση αλλά το αντίθετο, μάλιστα.

fredtitoΠερισσότερες απαντήσεις θα μπορούσαν να δώσουν όσοι εμπλέκονται με την τοποθέτηση ή με την απομάκρυνσή του αν και σε αυτές τις υποθέσεις ποτέ δεν υπάρχει δημοσιότητα και ο χρόνος θα δείξει αν οι πληροφορίες μας είναι ακριβείς. Φυσικά, η αποκάλυψή μας πριν από λίγους μήνες για την ύπαρξη του ονόματος του Θ. Καφόπουλου στις εταιρίες των Panama Papers, αν και ποτέ δεν απαντήθηκε, συνεχίζει να καταδιώκει τον διπλωμάτη αλλά δεν είναι γνωστό αν έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο για την αποχώρησή του.

nikos-raptisΜετά το άρθρο μας για το μεγάλο Νίκο Ράπτη, οι συγγενείς του πρόωρα χαμένου αγωνιστή εκπαιδευτικού από την Αθήνα αλλά και άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, επικοινώνησαν μαζί μας για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι η Ξάνθη δεν τον έχει ξεχάσει και κρατά ζωντανή την παρακαταθήκη του αγώνα και της ανιδιοτέλειάς του ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα αλλά και ως σύμβολο εκπαιδευτικού.

Και όπως μας μετέφερε συγκινημένη η αδερφή του Χρυσούλα, ακόμη και τις τελευταίες στιγμές του με την ασθένεια να τον έχει καταβάλει, είχε την αγωνία των μαθητών του, σκεφτόταν τα παιδιά από το σχολείο των Θερμών και έλεγε πως τον χρειάζονται και εκείνος λείπει. Ας κρατάνε λοιπόν τη μνήμη του ζωντανή, οι συγγενείς του και τα ανίψια του και όσοι Ξανθιώτες γνώρισαν αυτό τον μεγάλο άνθρωπο και αγωνιστή.

Και έτσι, σκέφτεται κανείς, όταν αποτιμά το έργο ενός μόνο εκπαιδευτικού με την αγωνιστικότητα και την ευγένεια του Νίκου Ράπτη, ποιος βοήθησε περισσότερα την ορεινή περιοχή και την εκπαίδευση των παιδιών της; Τα εκατομμύρια των χρημάτων που σκορπίστηκαν και οι λάθος -συνήθως επιτηδευμένα λάθος- πολιτικές  για τη μειονότητα ή ένας μόνο άνθρωπος που κατάφερε να σπάσει την απομόνωση και να κάνει το αυτονόητο ανοίγοντας δρόμους στους οποίους βάδισαν οι επόμενες γενιές;

fredtitoΈφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών,  την Κυριακή ο Κωστής Στεφανόπουλος,  που εκπλήρωσε τον ενωτικό χαρακτήρα του ρόλου που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες του αξιώματος, κέρδισε καθολική εκτίμηση. Κατά γενική ομολογία υπήρξε υποδειγματικός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας και απολάμβανε της πλήρους αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας λόγω του ήθους, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας με την οποία κινήθηκε στην πολιτική. Τέλος, μαζί με τους Κύρκο, Ηλιού, Πεζματζόγλου υπήρξε και από τους πλέον ικανούς ρήτορες της πολιτικής στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.