fredtitoΤο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν τελικά μαραθώνιο, τόσο λόγω της τακτικής συνεδρίασης όσο και λόγω του προϋπολογισμού. Είχε διαφανεί στην κοινή ερώτηση των 4 συνδυασμών και πιστοποιήθηκε από τη στάση σε μείζονα ζητήματα της τελευταίας συνεδρίασης ότι το μέτωπο της αντιπολίτευσης -παρά της διακριτές και πασιφανείς ιδεολογικές διαφορές- είναι συχνά τετραπλό αντί του τριπλού στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Γ. Κολλάρος, όπως πάντα, διατηρεί την αυτόνομη πορεία της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ ο Σ. Τσιακίρογλου είναι σε άλλο μήκος κύματος και σε κάποιες περιπτώσεις συμφωνεί με επιλογές της δημοτικής αρχής όπως στην περίπτωση των τραπεζοκαθισμάτων της πλατείας.

fredtitoΒέβαια, σε αυτή την περίπτωση το δύσκολο είναι να διακρίνει κανείς το πολιτικό ή ιδεολογικό στίγμα. Και είναι και λογικό αφού το 2006 ζητούσε χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, το 2014 από το ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα πια έχει προσχωρήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο στρατόπεδο Σαμαρά, ο οποίος άλλωστε ήταν ο ομιλητής σε εκδήλωση της ΟΕΒΕ που δέχθηκε κριτική για την κομματική της χροιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας διεκδικεί θέση για την κόρη του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας παρατηρήθηκε η πρώτη διαφοροποίηση της Ειρήνης Πυρνάρη από την παράταξης της πλειοψηφίας με τις δύο περιπτώσεις στις οποίες ψήφισε λευκό, σε αντίθεση με την παράταξη. Δεν αποστασιοποιείται βέβαια απλώς διαφοροποιείται σε κάποιες περιπτώσεις ενώ είναι γνωστό ότι δεν αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της παράταξης της πλειοψηφίας, στην οποία ανήκει.

xanthopoulos-thomasΟ νέος νομικός Σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης, μετά την Ε. Χατζηλιάδου και τον Ι. Λάμπρου,  είναι ο Θωμάς Ξανθόπουλος, ο οποίος και αναδείχτηκε σε αυτή τη θέση μετά τη διαδικασία που κίνησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης με βάση μια σειρά από προϋποθέσεις. Ο 40χρονος δικηγόρος συμμετείχε μάλιστα στην πρώτη του συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, με το συνάδελφό του Θανάση Ξυνίδη να τον καθησυχάζει λέγοντάς του πως “δεν θα είναι έτσι κάθε φορά”.

fredtitoΠέρα από το δημοτικό συμβούλιο και την επίσκεψη Ομπάμα, αρκετοί φροντίζουν να περνάει “στα  ψιλά” αλλά κανείς νοήμων δεν πρέπει να αφήσει ασχολίαστο ότι ξεκίνησε η δίκη των Οροθετικών Γυναικών που διαπομπεύτηκαν το 2012 από τον τότε Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο.Η συγνώμη ακούστηκε στο ακροατήριο απέναντι στις γυναίκες εκείνες (ανάμεσά τους και μια κοπέλα από την Ξάνθη) όχι από τον Υπουργό που αποφάσισε την απίστευτη διαπόμπευσή τους αλλά από το νυν Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ.  ‘Εστω και έτσι το κράτος, ψέλισε μια συγνώμη.

Ήταν η εποχή που τα δύο τότε μεγάλα κόμματα  συμμαχούσαν με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ και επιδίδονταν σε ρεσιτάλ δημαγωγίας και “χαϊδέματος” του ρατσιστικού και ξενόφοβου ακροατηρίου επιχειρώντας να διατηρήσουν την εκλογική τους βάση και να μην καταρρεύσουν, όπως τελικά έγινε σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Αποτυχημένα γιατί μαζί με κάποια εντεταλμένα ΜΜΕ προλείαναν το έδαφος για τη Χ.Α. Και για να μην μένει η σημερινή κυβέρνηση στο απυρόβλητο, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι στο πρόσφατα νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν με την αιτιολογία ότι  “εξισώνει το γάμο με το σύμφωνο συμβίωσης, νομιμοποιεί το τρίτο φύλο και οδηγεί σε χαλάρωση των ηθών”

fredtitoH επίσκεψη Ομπάμα, ασχέτως ποιος κυβερνά σήμερα, είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα με βάση τις απόψεις που διατυπώνει και το γεγονός ότι είναι η τελευταία χώρα που επισκέπτεται ο πλέον δημοφιλής Πρόεδρος των ΗΠΑ με το πιο προοδευτικό – για τα δεδομένα της Αμερικής φυσικά- πολιτικό στίγμα. Οι απόψεις του για το χρέος και τη λιτότητα, όπως τις εκφράζει ίσως και να είναι ιστορικές αλλά θα φανεί από την εξέλιξη των γεγονότων αν συνοδεύτηκαν από ουσιαστικές ενέργειες. Το πρόβλημα απλώς είναι να μην έχουμε ένα Πρόεδρο των ΗΠΑ που μιλά ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της απομείωσης του χρέους και  εγχώριες πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να μιλούν για το αντίθετο και για “βιώσιμο χρέος” . Εκεί εντοπίζεται η αντίφαση και είναι γεγονός ότι η Ομπάμα μας “βγήκε” κάπως “από αριστερά” αμφισβητώντας το μονόδρομο της λιτότητας.

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το