fredtitoΟι καλύτερες και οι χειροτερες πλευρές της Αριστεράς εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Ξάνθη με αφορμή το Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο ενάντια στα εγκαίνια της ΧΑ. Η καλύτερη ήταν ότι ενόψει των εγκαινίων ενός ορμητηρίου των νεοναζί που απειλεί τη συμβίωση και τη δημοκρατία, έφερε στην ίδια πλευρά ανθρώπους με τεράστιες ιδεολογικές διαφορές, κάτω από τη λογική του μετώπου. Εφέρε πχ ανθρώπους της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δίπλα σε πολίτες που ανήκουν ακόμη και στο συντηρητικό χώρο.

Η χειρότερη πλευρά είναι οι διαφωνίες, οι κόντρες ακόμη και οι εμφύλιοι διχασμοί σε περισσότερους από έναν χώρους  για την αποτίμηση της μεγάλης αντιφασιστικής πορείας. Δηλαδή ενώ η πορεία διοργανώθηκε και πέτυχε απόλυτα, στη συνέχεια διαφώνησαν όλοι μεταξύ τους (και αναμεταξύ τους) για να την εκτίμηση αυτής της επιτυχημένης πορείας. Είναι και τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Αριστερών.

fredtitoΚατά τα άλλα, έστω και έτσι, οι απόψεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς βρήκαν χώρο για να δημοσιευτούν ακόμη και στα ακροδεξιά και παρακμιακά ΜΜΕ της πόλης, που υπό συνήθεις συνθήκες τους θεωρούν γραφικούς και τους αγνοούν επιδεικτικά. Αν όμως κάποιοι αβανταδόροι της Χ.Α., έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τη θεωρία των δύο άκρων ακόμη και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα,  έστω και αυτή η εσωστρέφεια κάποιων αριστερών σχημάτων, τους ικανοποιεί.

Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια τα γραφικά συγκαλυμμένα ή ακραιφνή ακροδεξιά ΜΜΕ, αλλά ότι σχεδόν όλα έχουν ενοποιηθεί πλέον σε αυτή την ρητορική ενώ η περιοχή βιώνει όπως και όλη η χώρα μια πρωτοφανώς νοσηρή κατάσταση. Παίζουν ρόλο φυσικά  η δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ, καθώς ωθούμενα από προσωπικές και επιχειρηματικές ωφελιμιστικές λογικές έχουν διολισθήσει σε μια αποκρουστική και ντροπιαστική εικόνα.

Και αν θέλουμε να είμαστε και δίκαιοι, τοπικά, σε όλη αυτή την υπόθεση με το αντιφασιστικό συλλαλητήριο,  η ΝΔ ήταν αυτή που έμεινε έξω από τη συζήτηση και συνέβαλε – έστω και απούσα- στην αποτροπή νοσηρών καταστάσεων. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άλλοι αρχίζουν και μεταχειρίζονται χυδαία επιχειρήματα ώστε στο τέλος της ημέρας δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τους χρυσαυγίτες.

fredtitoΚάποιοι από τους οποίους, φιλοξένησαν το βράδυ του Σαββάτου σε σπίτι στην Ξάνθη,  σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, κάποιους από τους βουλευτές της νεοναζιστικής συμμορίας. Και μάλιστα εμφανίστηκαν σε καφενείο της περιοχής την επομένη αλλά όχι με το “μάτσο” στυλ που παρουσιάζουν μπροστά στις κάμερες αλλά κάπως…. διαφορετικοί, αν ερμηνεύουμε σωστά τις πληροφορίες μας, χωρίς το “πολεμικό” στυλ που προσπαθούν να εκπέμψουν ως  βιτρίνα για τους ανεγκέφαλους οπαδούς τους.

fredtitoΟ Κωστής Παπαϊωάννου, ένας γνώριμος άνθρωπος για την περιοχή και για όσους ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραιτήθηκε από τη θέση του ως ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του. Αυτή είναι η κακή είδηση, η καλή είδηση είναι ότι στους 20 μήνες της παραμονής του (επιτέλους ένας γνώστης του αντικειμένου) η χώρα επανέφερε τις αυτονόητες νομοθετικές προόδους που είχαν οπισθοχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια και πήγε και ένα βήμα παραπέρα, εκσυγχρονίζοντας ακόμη περισσότερο το νομικό της πλαίσιο στον τομέα αυτό.

Μάλιστα, την τελευταία μέρα της παραμονής του με ανάρτησή του στο FB για τους νεοναζί που είχαν κάνει κατάληψη στο Βοτανικό και με αφορμή το στίχο του Παπακωνσταντίνου “βγήκε λοιπόν σεργιάνι το χαφιεδότσουρμο αυτοί που αποτελούνε τον εθνικό κορμό”, που ανάρτησε φίλος του, υπενθύμισε: “Ακριβώς αυτό. Ακριβώς. Ο εθνικός κορμός. Και τμήματα του βαθέος κράτους από κοντά. Και αν κάτι έμεινε από την “βοτανική” εμπειρία αυτής της εβδομάδας, είναι το πόσο εύκολο είναι να μαζέψει το κράτος δέκα φασίστες που παρανομούν. Όταν το αποφασίσει. Όταν.”

Πολύ ασχοληθήκαμε όμως αυτές τις μέρες με νεοναζί, φασίστες και άλλους διαταραγμένους που βρήκαν ευκαιρία να ανελιχθούν στην επιφάνεια. Καιρός να επανέλθουμε στην πολιτική τις επόμενες μέρες και τα τοπικά παρασκήνια. Για κλείσιμο μια πολύ εύστοχη ανάρτηση της, επίσης γνωστής στην περιοχή, Μαρίας Γιαννακάκη : “Ανησυχούν οι πολίτες της χώρας που έχει αναδείξει την ΧΑ σε τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο, μην εκλεγεί Πρόεδρος ο Τραμπ” (λίγο πριν το σοκ που βίωσε ο πλανήτης από τις ΗΠΑ)

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το