fredtitoΑρκετά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά τη νέα – δυσμενή για το Δήμο- απόφαση του Πρωτοδικείου για το parking. Απολογιστικά μέχρι τώρα οι επιχειρηματίες έχουν ανοίξει πολυμέτωπο αγώνα εναντίον του Δήμου αλλά φαίνεται πως κερδίζουν σε όλα τα πεδία. Έχουν κερδίσει όλες τις αγωγές και τα ασφαλιστικά μέτρα, έχουν παγώσει την υπόθεση ενώ και σε ποινικό επίπεδο υπάρχει η μήνυση σε βάρος του Δημάρχου για συκοφαντική δυσφήμιση αλλά και έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων, όπως και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με αποτέλεσμα να ερευνάται η υπόθεση σε βάθος χρόνου που φτάνει στο 1990. (και άρα επιβεβαιώνεται απόλυτα τα ρεπορτάζ που είχαμε κάνει πριν από λίγες μέρες)

Με βάση όλα αυτά τα ερωτήματα αγγίζουν τόσο το πολιτικό όσο και το υπηρεσιακό επίπεδο. Όπως, για παράδειγμα, η πρόσφατη υπόθεση με τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της επιχείρησης και της εγγυήτριας που έγινε με υπογραφή της υπηρεσίας. Είναι θέμα της ειδικής ταμία του Δήμου, είναι θέμα της Οικονομικής Υπηρεσίας, της Νομικής Υπηρεσίας ή της πολιτικής ηγεσίας;

fredtitoΗ παρατήρηση που μπορεί να γίνει είναι ότι κάποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει το Δήμο ότι δεν είναι φιλικός με τις επιχειρήσεις, είτε σε αυτή την περίπτωση είτε σε άλλες πχ με σφραγίσεις καταστημάτων. Κάποιος ουδέτερος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι Δήμοι εξαντλούν την επιείκειά τους έναντι των επιχειρήσεων (είναι μια γενικότερη αντίληψη ότι δεν πρέπει κανείς να είναι απόλυτος) σε βαθμό που σε κάποιες περιπτώσεις κατηγορούνται από αντιπολιτευόμενους ότι αυτό συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση (βλ. περίπτωση Μωραίτη στο Δήμο Αβδήρων).

Σε κάθε περίπτωση η βαλίτσα έχει πάει μακριά και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Σίγουρα πάντως ο χώρος θα κάνει αρκετό καιρό να λειτουργήσει και πάλι. Ίσως αυτό θα είχε εξασφαλιστεί και οι νομικές κόντρες θα ήταν περιορισμένες και με την επιχείρηση σε λειτουργία (με ό,τι μπορεί να σημαίνει για Δήμο-Επιχείρηση και Πολίτες όταν δεν λειτουργεί) αν ο Δήμος είχε δεχτεί να αποκατασταθούν τα κτιριακά προβλήματα από την επιχείρηση  και να συμψηφιστούν με ενοίκια. Τώρα η κατάσταση είναι περίπλοκη…

fredtitoΣε μια άλλη υπόθεση που αφορά το Δήμο και το περιβόητο πρακτικό, δεν έλειψαν οι κόντρες μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με το Δήμαρχο να φτάνει και να συμμετάσχει στη συνεδρίαση παρά τη σοβαρή οικογενειακή του περιπέτεια. Η υπόθεση με το πρακτικό της Κανονιστικής Απόφασης είναι πολυσυζητημένη.

Είναι σαφές πλέον ότι η γραμμή της Δημοτικής Αρχής είναι να υποστηρίξει το πρακτικό και να επιμείνει στις αλλαγές του και της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει ότι υπάρχει αλλοίωση πρακτικού. Μέσα σε αυτή τη διαμάχη, το Κυβερνείο μάλλον βρέθηκε στη δίνη μιας πολιτικής κόντρας  και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα καταλήξει (αν δηλαδή θα προσγειωθεί σε τυπικό υπηρεσιακό επίπεδο ή θα συνεχίσει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά)