fredtitoΤο καθιερωμένο ραντεβού πολιτικών και συνδικαλιστών ενόψει ΔΕΞ έρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα πάει για πρώτη φορά στην Έκθεση, ουσιαστικά, καθώς το 2015 αυτό έγινε εν μέσω εκλογών,  και υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία. Είναι βέβαια η Θεσσαλονίκη, όπου το 2014 κατατέθηκε το περίφημο πρόγραμμα, για το οποίο κατηγορείται ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά με μια διαφορετική δέσμη επιχειρημάτων.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, απαντά με επισκέψεις στελεχών του κόμματος σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελάδα προκειμένου να πετύχουν τη συνοχή των τοπικών οργανώσεων. Οι  Β. Κικίλιας, Δ. Σταμάτης, Γ. Τασούλας, Ν. Κεραμέως και Κ. Καραμανλής (ο νεότερος), θα επισκεφθούν αντίστοιχα την Ξάνθη, τη Ροδόπη, τον Έβρο, τη Δράμα και την Καβάλα στο πλαίσιο αυτό.

fredtitoΒέβαια, αυτό που αρχίζει και δοκιμάζεται, πια, είναι η πρόωρη – κατά πολλούς- επιμονή για εκλογές που δεν έχει δικαιωθεί και άρα οδηγεί σε κόπωση όσο γίνεται κατανοητό ότι οι εκλογές και άρα η προσμονή της εξουσίας απομακρύνονται. Αντίθετα, η κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει και καταφέρνει συνεχώς να μεταφέρει τη συζήτηση από την οικονομία και τα χαμηλά στρώματα, στα θεσμικά θέματα όπου έχει την πρωτοβουλία. Και αυτό είναι ίσως λάθος της ΝΔ, όπως φάνηκε πχ με τις τηλεοπτικές άδειες, την ατζέντα που ήθελε να φέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση.

Όπως και να έχει η ΔΕΘ υπήρξε συχνά προάγγελος πολιτικών εξελίξεων ή εφαρμογής νέων πολιτικών, για το κεντρικό επίπεδο, και κυρίως “άνοστη” για τα αναπτυξιακά θέματα της Βόρειας Ελλάδας . Ούτως ή άλλως οι κυβερνητικοί και οι αντιπολιτευτικοί παράγοντες βλέπουν τόσους πόσους παράγοντες και φορείς, που συχνά οι επαφές αυτές καταντούν εθιμοτυπικές.

fredtitoΜαζί με την Διεθνή Έκθεση έρχεται η  έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ζητούμενο για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και κενά και εκεί θα κριθεί κιόλας η αποτελεσματικότητα. Η εικόνα είναι πάντως ότι -και λόγω θεσμικών προβλημάτων όπως τα μαθήματα επιλογής που γίνονται γνωστά στο τέλος του Σεπτέμβρη- ότι η εικόνα θα είναι σχετικά ικανοποιητικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Είναι άλλωστε προνομιακός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ η Παιδεία και εκεί κρίνεται πάντα αυστηρά.

fredtitoΤοπικά η συζήτηση, πριν ή μετά το μπαϊράμ που πλησιάζει και θα αναστείλει για λίγο τη δράση, θα κινηθεί στο θέμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης, για τις οποίες πολλοί ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Πάντως το θέμα δεν είναι ο νόμος ή οι αποφάσεις των συλλόγων, όπως αποδείχτηκε,  αλλά η διαχείριση από το Κέντρο Πολιτισμού, γενικότερα.