fredtitoΑπροσδόκητα άδεια ήταν η Πλατεία Μητροπόλεως τη Δευτέρα με τη συναυλία του σχήματος hip-hop από το αδελφοποιημένο Gifhorn. Δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, αν δεν μας απατά η μνήμη μας. Η εικόνα αυτή δεν συνάδει με την εντυπωσιακή κοσμοσυρροή των πρώτων ημερών και είναι ένα μήνυμα προς τους διοργανωτές.

Πριν τις γιορτές είχαμε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο ότι οι γιορτές δεν κινδυνεύουν από τη φορολόγηση αλλά από τον κακό σχεδιασμό και το ύφος του προγράμματος. Και πράγματι η παρουσία του κόσμου στα στέκια αλλά όχι στη σκηνή δείχνει ακριβώς αυτό. Δεν είναι κάτι εύκολο ο σχεδιασμός ενός προγράμματος αλλά δεν έχει πολλές ελπίδες να διατηρήσει μια ισορροπία όταν η ηγεσία στο Κέντρο Πολιτισμκού δεν έχει κατακτήσει βασικές έννοιες για ζητήματα τέχνης ή πολιτισμού.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κατάλληλοι για κάθε τομέα αλλά ακόμη και αν ανατίθενται καθήκοντα που δεν μπορούν να υποστηρίξουν, είναι απείρως πιο σημαντικό, να μην είναι αλαζόνες και να μην φέρονται σαν “Αρχοντοχωριάτες”. Υπήρξαν και άνθρωποι που δεν είχαν τις γνώσεις αλλά είχαν πολιτική σκέψη και “άκουγαν” αυτούς που ήξεραν και υλοποιούσαν ένα συγκεκριμένο πλάνο. Η σημερινή ηγεσία στο Κέντρο φαίνεται να πελαγοδρομεί και ίσως καταλήγει στο βλαχομπαρόκ, όσο καλές προθέσεις και αν έχει. (αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί ικανοί ή πρόθυμοι να κάνουν κάτι καλύτερο…)

fredtitoΜε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, γνωστοποίησε ότι τα “ρεπορτάζ” που κατακλύζουν το διαδίκτυο και κάνουν λόγο για κατάργηση της πρωινής προσεχής στα δημόσια σχολεία, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει και προφανώς υπάρχουν δύο διαφορετικά ακροατήρια, το καθένα με τις απόψεις του για το θέμα της προσεχευχής. Για τους νοήμονες αυτό ήταν δεδομένο πως είναι ένα ακόμη κατασκευασμένο hoax.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να κάνει αντιπολίτευση με δημοσιεύματα επιπέδου “Μακελειού” (για να μη χρησιμοποιούσουμε τοπικά παραδείγματα που είναι πιο γλαφυρά) υπάρχει πρόβλημα. Και υπάρχει πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορεί κάποιος να ασκήσει δικαιολογημένη κριτική στην Κυβέρνηση και αδυνατεί να τα εντοπίσει, με αποτέλεσμα να κάνει περίπατο η κυβέρνηση…

fredtitoΜε δύο νέα δελτία τύπου ο Δήμος Ξάνθης πληροφορεί για την αντικατάσταση των φθαρμένων κάδων με νέους καθώς και για τις διαγραμμίσεις που έγιναν γύρω από τις διαβάσεις των σχολείων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Είναι η γνωστή η κόντρα της δημοτικής αρχής με την αντιπολίτευση ακριβώς για αυτές τις ανακοινώσεις και έκτοτε είναι αλήθεια ότι εκδίδονται σχεδόν δύο δελτία τύπου ημερησίως με τις δραστηριότητες του Δήμου. Δεν το σχολιάσαμε αναμένοντας να δούμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και μετά από όλο αυτό το διάστημα, πράγματι, ίσως πρέπει να χαρακτηρίσουμε αυτή την τακτική του Δήμου κάπως υπερβολική. Δεν είναι κακό να επικοινωνεί ο Δήμος και είχε χάσει αυτή του την επικοινωνία αλλά ίσως περνάμε στο άλλο άκρο καθώς μερικά πράγματα είναι αυτονόητα.

Για παράδειγμα οι διαβάσεις των σχολείων είναι πράγματι μια αλλαγή που έγινε από πέρυσι σε όλα τα σχολεία και ίσως τότε να ήταν πιο κατάλληλος χρόνος να ανακοινωθεί. Όμως τώρα μοιάζει περίπου αυτονόητο και θα μπορούσε κανείς να απαντήσει ότι οι περισσότερες από τις υπόλοιπες διαβάσεις δεν είναι ορατές, όπως στην πλατεία. Αλλά θα ήταν μια ουσιαστική ανακοίνωση η περίπτωση ο Δήμος να επιλύσει τεχνικά το πρόβλημα που υπάρχει με τις βαφές ώστε να μην διαρκούν μόνο για λίγους μήνες.

(Όπως επίσης να αρχίσουν οι ξανθιώτες οδηγοί να τις σέβονται, όταν φαίνονται. Αυτό κι αν είναι βασικό)