fredtitoMετά από την έκτακτη συνεδρίαση της οργανωτικής για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, αυτό που προκύπτει είναι ότι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διάσταση απόψεων μεταξύ των καρναβαλικών συλλόγων και των πολιτιστικών φορέων. Δεν μπορούμε βέβαια να μην σχολιάσουμε όσους αναζητούν “κακούς” και “εχθρούς” (τους βρήκαν σε κάποια αόρατα ΜΜΕ) αντί να αντιμετωπίσουν νηφάλια την κατάσταση ώστε να βρεθεί λύση.

Το πρόβλημα, όπως έχουμε πει, είναι ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν μίλησε με ειλικρίνεια και δεν έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σε “νεκρό” χρόνο με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται εσπευσμένα και σε κρίσιμο χρονικό σημείο. Πέρα από την ευθύνη του Δήμου που δεν προνόησε -διαχρονικά- τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν οι Σύλλογοι έλεγαν δημοσίως όσα συζητούν ιδιωτικά και αν οι επαγγελματίες και οι πολίτες έλεγαν επίσης ανοιχτά όσα ψιθυρίζουν κατ’ ιδίαν, ώστε να μην δηλητηριάζεται ο θεσμός.

fredtitoΒέβαια, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στο θεσμό είναι να επικρατήσει η αντίληψη ότι χωρίς σουβλάκια δεν υπάρχουν Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Παρότι είναι σαφές πως  μια σημαντική μερίδα Συλλόγων είναι πεπεισμένη για αυτό και είναι και το νόημα που προκύπτει από την ανακοίνωσή τους η οποία, θα μας συγχωρέσουν, αλλά δεν πατάει σε κάποια λογική που μπορεί να υποστηριχθεί.

Ακόμη και αν αφήσουμε το δίλημμα “σουβλάκια ή καταστροφή” που τίθεται, δεν υπάρχει κάποια λογική όταν λες ότι “στηρίζω το θεσμό της Ξάνθης γιατί αγαπώ την πόλη μου κλπ κλπ” αλλά  “αρνούμαι να στηρίξω το θεσμό της πόλης μου αν φορολογηθούν τα έσοδά μου”.  Αυτή η αντίφαση μαρτυρά και το αδιέξοδο του ίδιου του θεσμού αφού δεν είναι σαφές ποιον έχει αποδέκτη η απειλή της μη συμμετοχής.  Πρακτικά οι Σύλλογοι  – και το Κέντρο Πολιτισμού μαζί τους- απειλούν ότι θα αυτομαστιγωθούν…

Εκτός αν  έμμεσα στοχοποιούνται οι υπηρεσιακοί  παράγοντες που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο. Εκεί μάλλον χοντραίνει η υπόθεση και δε πρέπει να εκπέμψει κανείς τέτοιο μήνυμα. Άλλωστε υπάρχουν και φορείς όπως οι Πρόσκοποι με έδρα την Αθήνα που ακολουθούν πανομοιότυπη διαδικασία με την αρμόδια ΔΟΥ των Αθηνών. Και μάλλον εκεί που έφτασαν τα πράγματα υποχρεούνται πλέον εκτός του Δήμου, και όλες οι παρατάξεις του Δημ. Συμβουλίου να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις όπως και τα εμπλεκόμενα σωματεία της πόλης. Όχι σε δυο βάρκες, ως συνήθως, αλλά τεκμηριωμένες απόψεις.

fredtitoΘετικό ότι κάποιοι επαγγελματίες για πρώτη φορά συζήτησαν έστω και λίγο με τους συλλόγους, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Αλλά δεν έχουν τις ίδιες απόψεις όλοι: Άλλοι αντιδρούν γιατί υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες προμήθειες των Συλλόγων γίνονται εκτός Ξάνθης, άλλοι στηρίζουν ανεπιφύλακτα γιατί θεωρούν ότι είναι ένα μεγάλο γεγονός και άρα αν έρχεται κόσμος θα ωφεληθούν όλοι χωρίς να τους απασχολεί πώς λειτουργούν οι Σύλλογοι.

Άλλοι, πάλι, βλέπουν ανταγωνιστικά τη δραστηριότητα των συλλόγων σε ομοειδείς υπηρεσίες θεωρώντας ότι έχουν τις ίδιες τιμές αλλά πολλαπλάσια έξοδα. Είτε συμφωνεί κάποιος, είτε διαφωνεί, υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα σε όλες αυτές τις απόψεις και θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί μέχρι σήμερα. Ας λύσουν λοιπόν την υπόθεση αυτοί που εμπλέκονται και ας αφήσουν τα ΜΜΕ κατά μέρους…

fredtitoΚαι αφού μιλάμε για Γιορτές Παλιάς Πόλης, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι το site των Γιορτών, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν. Είναι πεσμένο. Στο http://www.oldcityofxanthi.gr/ οι χρήστες συναντούν το -υποτιμητικό- μήνυμα ότι έχει εξαντληθεί το bandwith. Δεν είναι λεπτομέρεια τo site των Γιορτών, ούτε πολυτέλεια, είναι η βασική διέξοδος προβολής του θεσμού και αυτή η αβλεψία κοστίζει πολύ στο θεσμό. (Πάντως  λίγες ώρες μετά το δημοσίευμά μας οι αρμόδιοι φρόντισαν να αυξήσουν το bandwith και η σελίδα επανήλθε)