fredtitoΟ εκλογικός νόμος πέρασε με απλή πλειοψηφία από τη Βουλή και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές. Εμείς πάντως επιμένουμε στην αρχική μας εκτίμηση ότι ίσως η στρατηγική της κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ να πιάσει τις 200 έδρες αλλά να εκμεταλλευτεί το bonus για άλλη μια φορά -άρα η  θεωρητική προσπάθεια ικανοποιεί το αριστερό της ακροατήριο – καθώς δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα προεξοφλούσε πιθανή της ήττα, 3,5 χρόνια πριν τη λήξη της θητείας.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ “άνοιξε” μεγαλύτερο ζωτικό χώρο στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, αναγκάζοντας ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, να ακολουθήσουν τη ΝΔ και ενώ το 70% της κοινής γνώμης ζητά αναλογικό εκλογικό σύστημα. Προφανώς, σε αυτή τη βάση,  ίσως να έπρεπε να είναι πιο τολμηρό το νομοθέτημα και ίσως επίσης μπορούσε να “σπάσει” τις μεγάλες περιφέρειες. Ως χαρακτηριστικό γνώρισμα του πολιτικού συστήματος, το νέο εκλογικό σύστημα είναι προοδευτικότερο από το προηγούμενο. Αλλά μέχρι εκεί και δεν είναι δεδομένο ότι αυτός ο τακτικός ελιγμός θα αποδώσει για τους κυβερνώντες.

fredtitoΜε ανάρτησή του στο ιστολόγιό του ο Σ. Ξυνίδης, με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα-ΓΑΠ και τα σχόλια που τη συνόδευσαν, σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασία των δυνάμεων του ΓΑΠ με το ΣΥΡΙΖΑ και αφού απαριθμεί μια σειρά από κριτικές θεωρήσεις της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει στενές σχέσεις με τον καραμανλικό πυρήνα της ΝΔ, κάτι που θεωρεί ασυγχώρητο σε σχέση με όλα τα άλλα.

fredtitoΙδεολογικό σοκ φαίνεται ότι θα προκληθεί στους “μεταφυσικούς” εθνικιστές της Ελλάδας μετά την αποκάλυψη ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ενημέρωσαν έγκαιρα τον Ερντογάν για την εκδήλωση πραξικοπήματος και έσωσαν τον Τούρκο Ηγέτη. Για τους γραφικούς -πια- φιλορώσσους της χώρας με τον προφανή φανατικό αντιτουρκισμό, όλο αυτό κατεδαφίζει τον πρόσφατο αφήγημα της ελληνικής ακροδεξιάς και τη γελοιοποιεί περαιτέρω…

fredtitoΤελικά ο θόρυβος για τις δαπάνες συγκεκριμένου Δήμου, και η κριτική για τις απευθείας αναθέσεις ξεκίνησε, λίγο μετά τις αναφορές μας. Ενοχλούν συχνά οι δηλώσεις κάποιων περί “κυκλωμάτων”, “πολιτικών παρεών” κλπ αλλά τα γεγονότα δικαιώνουν όσους μεταχειρίζονται αυτές τις φράσεις στην πολιτική σκηνή της περιοχής. Τα γεγονότα δείχνουν ότι μια ομάδα ανθρώπων λυμαίνεται ένα μέρος της πολιτικής εξουσίας με μεγάλη ιδιοτέλεια και μονοπωλούν αναθέσεις και προμήθειες “μεταξύ συγγενών και φίλων”.

Και είναι προκλητικό ότι αυτή η “παρέα” λασπολογεί όλους τους υπόλοιπους. Αν κάποιος είχε κάνει ποτέ όσα έχει κάνει η συγκεκριμένη ομάδα, θα είχε καλυφθεί μέχρι το κεφάλι από τη λάσπη. Από τον κανόνα αυτό δεν ξεφεύγει, δυστυχώς, και το Κέντρο Πολιτισμού. Μελετώντας το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης, δεν μπορεί κανείς νοήμων να μην εντοπίσει ότι συνεχίζει να είναι δυσανάλογο υπέρογκο σε σχέση με την ποιότητά του και τον πολύ λαϊκό χαρακτήρα του και ότι πρωταγωνιστούν οι ίδιοι, πολυσυζητημένοι, μάνατζερς.

fredtitoΚαλό είναι πάντως για κάποιους που επιχειρούν αποτυχημένα να κάνουν “επανάσταση” από το facebook (με την ψευδαίσθηση ότι ότι απέκτησαν δημόσιο λόγο και ακροατήριο παρότι εκπέμπουν την ίδια, γνωστή, χυδαιότητα) να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι. Ο θεσμικός μας ρόλος είναι στην αντίπερα όχθη  με όσους βρέθηκαν  να ασκούν μικρή ή μεγάλη εξουσία και ότι δεν είμαστε συνομιλητές όπως οι κάθε λογής μπεκρήδες της λούμπεν επαρχίας μας.

Ούτε συνομιλητές είμαστε λοιπόν αλλά ούτε και ίδιοι είμαστε. Και δεν είμαστε ίδιοι γιατί δεν υπήρξαμε ποτέ αργόμισθοι,  διορισμένοι από την πίσω πόρτα, κρατικοδίαιτοι, συνταξιούχοι, απαίδευτοι ή αγράμματοι, χυδαίοι ή διεστραμμένοι,  όπως ακριβώς είναι η παρέα, τις θέσεις της οποίας απηχούν.  Για αυτό λοιπόν ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε ποτέ ίδιοι.

fredtitoΚαι με αυτά ως επίλογο ήρθε και η ώρα για τη στήλη να κάνει τις δικές της διακοπές. Όλα αυτά τα χρόνια συνηθίζουμε να απουσιάζουμε τον Αύγουστο αλλά φέτος, στο τέλος μιας πολύ δύσκολης σεζόν, οι διακοπές (της στήλης και όχι η φυσική απουσία) ξεκινάνε με την κάμψη της πολιτικής δραστηριότητας και θα επανέλθουμε μετά το Δεκαπενταύγουστο. Φέτος, οι σκέψεις μας είναι πιο χαρούμενες από πέρυσι καθώς μέσα σε λίγες μέρες οι φίλοι και αναγνώστες δικαίωσαν το νέο ξεκίνημά μας και μας ενισχύουν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ραντεβού τον Αύγουστο !

Υ.Γ.
Δεν έχασαν την ευκαιρία κάποιοι να βγάλουν το ρατσισμό τους
με αφορμή την Τουρκάλα που  διαμαρτυρήθηκε στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης εναντίον των συλληφθέντων. Η ταυτότητα φύλου δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ προσδιορισμός ενώ ατόμου που έχει μια α ή β πολιτική άποψη και δράση. Και Τουρκάλα, και διεμφυλική,  ο ακροδεξιός ρατσισμός της επιφύλαξε την κατάλληλη υποδοχή.