fredtitoΗ διανομή των τροφίμων στους ωφελούμενους του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ ήταν μια ατυχής, όπως φαίνεται, σκέψη. Το σημείο της οδού Χατζησταύρου, που χρησιμοποιείται ως αποθήκη, σίγουρα βολεύει ιδιαίτερα. Όμως υπάρχει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Και αυτό είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της αξιοπρέπειας όσων είναι ωφελούμενοι του προγράμματος.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν,  ειδικά όταν ασχολούνται με την κοινωνική αλληλεγγύη, ότι ένα πρόγραμμα που θέτει συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, οφείλει να προστατεύει την ταυτότητα των συμμετεχόντων και να μην τους εκθέτει στο κέντρο της πόλης. Δεν είναι μια “αγγαρεία” η διανομή αυτής της βοήθειας και δεν έχει προέλθει καν από φιλανθρωπία (που έχει σε περίσσεια η περιοχή μας) αλλά από ξεκάθαρη κεντρική πολιτική της πολιτείας για την ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων.

TROFIMA 2Επίσης τώρα που η κρίση δεν αγγίζει μόνον “περιθωριακές” συνοικίες αλλά όλη την πόλη και όλη την κοινωνία, καλό είναι να αντιληφθούν και οι τελευταίοι ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και να μην υποτιμάται όταν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είναι δείγμα προόδου της κοινωνίας να εμπεδώνει αυτές τις αρχές και να μην υποχρεώνει αυτούς τους ανθρώπους να περιμένουν σε ουρές για να πάρουν τις σακούλες. Δεν τιμούν τον πολιτισμό μας αυτές οι εικόνες.

fredtitoΗ Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης αποχαιρέτησε το Δημήτρη Μαρωνίτη. Δεν είναι μόνο η τεράστια προσφορά του στα γράμματα της χώρας για ένα από τους μεγαλύτερους φιλολόγους του 20ου και του 21ου αιώνα και ένα μεγάλο δάσκαλο. Είναι και η ευθύνη της ένωσης των δημοσιογράφων της Βόρειας Ελλάδας για ένα από τα ελάχιστα επίτιμα μέλη της Ένωσής μας που δείχνει και την ευθύνη να διατηρεί ζωντανή τη σχέση των μελών με τις προσωπικότητες των γραμμάτων και του πνεύματος, σε μια εποχή φτήνιας και λαϊκισμού που βιάζει την κοινωνία.

Και τιμής για τον ακαδημαϊκό που όρθωσε το ανάστημα στη χούντα και μίλησε σε ανύποπτο χρόνο για τους εκμεταλλευτές της ελληνοχριστιανικής ηθικολογίας. Τόσο επίκαιρος και τόσο εύστοχος αλλά τυχερός γιατί αφήνει τα γραπτά και τις αξεπέραστες μεταφράσεις του που θα συνοδεύουν γενιές και γενιές, όπως συμβαίνει με τα ίδια τα ομηρικά έπη που διδάσκονται εδώ και 2.500 χρόνια !

fredtitoΚαταστατικό και επίσημη δομή συλλόγου απέκτησε η εθελοντική ομάδα των Πυροσβεστών της Ξάνθης. Θέλοντας να διευκολύνουν θεσμικά και να εδραιώσουν σε στέρεη βάση τη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει σε φιλανθρωπικό και αθλητικό επίπεδο, τα μέλη της ομάδας προχώρησαν στην ίδρυση ενός σωματείου, ώστε να είναι διακριτοί οι ρόλοι των καθηκόντων τους στην υπηρεσία και της εθελοντικής δράσης που αναπτύσσουν.