fredtitoΗ αρχική εντύπωση για την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΒΕ για το θέμα του Leader και των χειρισμών που έγιναν, μας φάνηκε σκληρή. Με μια δεύτερη ματιά, δεν φαίνεται να περιγράφει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό που συμβαίνει. Ότι ένα “κύκλωμα”, όπως το χαρακτηρίζει προσπαθεί να διαχειρίζεται τα πάντα θεωρώντας ότι βρίσκεται υπεράνω των συμφερόντων της περιοχής.  Αυτό που απλώς κάνει είναι να λέει δημόσια αυτά που όλοι λένε ιδιωτικά.

Η κατάντια αυτής της περιοχής είναι δεδομένη εδώ και χρόνια και οι λογικές αυτές δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά. Απλώς τώρα ενοχλεί και το θέμα της πλήρους ανεπάρκειας κάποιων , που ένας νοήμων άνθρωπος όχι μόνο στο χειρισμό δημόσιων υποθέσεων δεν θα τους εμπιστευόταν αλλά ούτε για κλητήρες σε εργοστάσιο θα τους επέλεγε. Έτσι φαίνεται ότι αυτό το πλιάτσικο μιας παρέας κάπως “άξεστης” ενοχλεί και αισθητικά όσους αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.

fredtitoΜελετήσατε την Κανονιστική Απόφαση για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην Παλιά και τη σύγχρονη Πόλη της Ξάνθης. Αν δεν προσβληθεί από κάποιον ενδιαφερόμενο αυτή τη φορά – και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν υπάρχει νομική βάση- θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα πλαίσιο. Αν τη διαβάσει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι με βάση τις προβλέψεις της κανείς επαγγελματίας δεν είναι απολύτως νόμιμος 100%, ίσως κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επίσης κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι λιγότερο ή περισσότερο νόμιμος από κάποιον άλλον καθώς αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει στην ελληνική έννομη τάξη αλλά και ηθικά δεν έχει το παραμικρό ουσιαστικό περιεχόμενο.

Σε δεύτερη ανάγνωση  η διαπίστωση πως κανείς δεν είναι απολύτως νόμιμος (και δύσκολα θα υπάρξει) σημαίνει ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει, να ελέγχει και να επιβάλει κυρώσεις επιλεκτικά, άρα να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης. Είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι. Άρα η Κανονιστική επιλύει χρόνια προβλήματα, έστω και με αδικίες ή παράπονα, αλλά δημιουργεί ευθύνες για τη χρηστή εφαρμογή του από επιχειρήσεις, πολίτες και, κυρίως, το Δήμο, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή της λογικής.

fredtitoΤι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι, θα μπορούσε να είναι το σχόλιο για τους χρυσαυγίτες και τις φιέστες που ετοιμάζουν στην Ξάνθη. Προσεκτικά επιλεγμένος ο χώρος – έξω από την πόλη- αλλά και η περίοδος αφού λείπουν όλοι οι φοιτητές από την περιοχή. Το αντιφασιστικό κίνημα απλώς εκδηλώνει την αντίθεσή του καθώς δεν πρέπει όλες αυτές οι “φιέστες” να αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία. Βέβαια, το ζήτημα είναι, ποιοι από αυτούς που οργανώνουν ή κρύβονται πίσω από την εκδήλωση, συνομιλούν με παράγοντες του “συνταγματικού” λεγόμενου, τόξου…