fredtitoΗ Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την Πέμπτη, για την κανονιστική της Παλιάς Πόλης γίνεται μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούλιο όταν θα έχει παρέλθει η μισή καλοκαιρινή περίοδος για τα καταστήματα και τις υπηρεσίες. Πάντως από τα γεγονότα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο Δήμος, αν και ήταν προετοιμασμένος και είχε σχετική επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, έγινε και πάλι μέρος του προβλήματος με την Παλιά Πόλη. Και ο Δήμος πρέπει να δίνει λύσεις και όχι να μεγεθύνει τα προβλήματα. Υπάρχουν ήδη αρκετά…

Οι χωροταξικές αλλαγές στον Καλλικράτη είναι κάτι που αποφεύγει η κυβέρνηση στην παρούσα στιγμή. Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα στη Θράκη (ο οποίος έχει επαυξημένες ευθύνες για τα πολιτικά θέματα της περιοχής που έχει “χρεωθεί”) η κυβέρνηση κάνει σοβαρές θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση αλλά με τις χωροταξικές αλλαγές θα ασχοληθεί αργότερα και από ελάχιστα ως καθόλου. Πρακτικά η κυβέρνηση υπονοεί ότι το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι οι επιμέρους τοπικισμοί (με τους οποίους κάποιοι “κάηκαν” αναγκαστικά στο παρελθόν) αλλά η θεσμική κατοχύρωσή της.

Πάντως, αν πρέπει σε κάτι να είμαστε ακριβείς είναι πως ο Καλλικράτης, τον οποίο αρκετοί επέκριναν για πολλά, ήταν μια αναγκαία και μεγάλη μεταρρύθμιση καθώς και ότι καταπολέμησε αρκετά τη διαφθορά της αυτοδιοίκησης, που ήταν παροιμιώδης, όσο και αν κάποιοι Δήμαρχοι θέλουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Οι οποίοι αυτοδιοικητικοί σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να δικαιώνουν τον τίτλοι “βλαχοδήμαρχοι” που τους απέδωσε ο Τσίπρας. Άγαρμπη για αρχηγό, απόλυτα εύστοχη για πολιτικό, έκφραση.

fredtitoΕυχάριστη και αξιέπαινη άλλη μια πρωτοβουλία του Πήγασου για την ενίσχυση και τη διάδοση του ποδηλάτου στην πόλη,την Κυριακή. Όχι μόνο ως αγωνιστικής διαδικασίας αλλά και ως μέσου για την ψυχαγωγία, την άθληση και τη μετακίνηση μέσα στην πόλη, ό,τι δηλαδή είναι το ποδήλατο για τις πολιτισμένες κοινωνίες πλην της χώρας μας όπου εκτοπίζεται διαρκώς.

DSC_0480Ανάμεσα στους εθελοντές της διοργάνωσης εντοπίσαμε τον πρώην Υπουργό Σ. Ξυνίδη να ρυθμίζει την κυκλοφορία στους παράδρομους και να …”διαπληκτίζεται” αναγκαστικά με τους ανυπόμονους περαστικούς. Και οι “Ελληνάρες” είναι σίγουρο ότι δεν διαθέτουν την ελάχιστη αγωγή για να σεβαστούν τους συμπολίτες και τα παιδιά που αθλούνται αλλά και ο Σ. Ξυνίδης δεν έχει πρόβλημα να προσπαθεί να τους εξηγήσει ότι πρέπει να κάνουν υπομονή.

7 χρόνια μετά την πρωτοβουλία μας για το ποδήλατο στην πόλη, εντοπίζουμε ακόμη Ξανθιώτες να φορούν τα σχετικά μπλουζάκια εκείνης της εποχής σε κάθε ποδηλατική εκδήλωση και τα συμπεράσματα είναι πολλά: Ότι σίγουρα οι υποδομές για τους ποδηλάτες δεν βελτιώθηκαν καθόλου παρά τη μεγάλη διάδοση του μέσου αλλά και ότι τα αιτήματα παραμένουν και οι πολίτες διεκδικούν καλύτερες συνθήκες. Ίσως ο ακτιβισμός εκείνος να ήταν μπροστά από την εποχή του, ίσως όμως η πόλη να είναι πίσω από την εποχή της…

fredtitoΜε μια ανάρτηση “στα ψιλά” το Πρώτο Θέμα  φρόντισε να συγκαλύψει την απολογία του για τη δημοσίευση μιας κατασκευασμένης είδησης για την ανάληψη χρημάτων της πρώην υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη στα capital controls. Αστοχίες μπορεί να τύχουν στον καθένα αλλά ομολογία ότι μια ψευδής είδηση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με στέλεχος κόμματος δεν υπάρχει στο παρελθόν.  H αλήθεια πάντως είναι ότι μια μερίδα των ΜΜΕ είναι εκτός ορίου και ειδικά το Πρώτο Θέμα που θυμίζει τοπικές γραφικές φυλλάδες, όπου με δυσκολία διακρίνεις μια μη ψευδή είδηση. Από την άλλη όμως ήταν τόσο τραγικός ο βαθμός αξιοπιστίας των ΜΜΕ, που έχουν πάψει να έχουν σοβαρή επίδραση στο κοινό.

fredtitoΣτην Ξάνθη αναμένεται, σύμφωνα με αρκετές πηγές, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανάμεσα στις δραστηριότητές του αναφέρονται και τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ στην οδό Ηρώων. Μπορεί τα γραφεία και η στενότητά τους να μην προσφέρονται για φιέστες αλλά μάλλον ανταποκρίνονται στη γραμμή που έχει δώσει ο νέος Πρόεδρος για μείωση των εξόδων. Πάντως είναι μια καλή επανεκκίνηση στην περιοχή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βιώνει “πέτρινα χρόνια” στην Ξάνθη, τόσο λόγω της μειωμένης απήχησης που είχε στις πρόσφατες εκλογές όσο και λόγω του εκλογικού νόμου.