fredtitoH υπόθεση της Αναπτυξιακής (καλύτερα του Leader) οδηγείται σε λύση, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, και αυτό φαίνεται ότι ήταν το μέγιστο δυνατό που μπορούσαν να λάβουν οι φορείς και δεδομένη επιλογή για τους περισσότερους. Οι όροι και οι προϋποθέσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες και να εκτιμηθεί η λειτουργικότητα και η αξιοπιστία της λύσης που δρομολογήθηκε. Προφανώς οι πρώτες εκτιμήσεις, αν και μετριοπαθείς, είναι ικανοποιητικές.

Στα θετικά επίσης ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Περιφέρεια-Δήμοι-Βουλευτές,  βρίσκονται σε υψηλό βαθμό συνεργασίας μεταξύ τους και σε σχέση τα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει κάποιος να πανηγυρίσει αλλά μάλλον το αυτονόητο ενώ μόνο στην περίπτωση που κάποιος στέκεται ή σταθεί απέναντι στην προσπάθεια το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να στιγματιστεί ως γραφική μειοψηφία. Απλώς επειδή στην περιοχή το αυτονόητο δεν είναι κατάκτηση, η συνεργασία αυτή κάνει εντύπωση.

Επίσης δεν είναι ώρα ούτε για πολιτικά συμπεράσματα, ούτε για συγκρίσεις και πολιτική εκμετάλλευση από κανένα φορέα. Μπορεί να υπήρχαν και να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και υπάρχει φυσικά και παρασκήνιο αλλά προέχει ότι στην κρίσιμη στιγμή υπάρχει συμφωνία. Άλλωστε μετά από πολλά χρόνια ανυπαρξίας στην Ξάνθη, το γεγονός ότι θα εισρεύσουν κάποια εκατομμύρια είναι από μόνο του απολύτως θετικό και δεν χρειάζεται να κοιτάξει κάποιος πίσω. Απλώς να αποκλείσει ότι θα υπάρχουν πρόσωπα, πρακτικές και λογικές του παρελθόντος, που ήταν η απόλυτη καταστροφή…

fredtitoΠολύ σημαντικό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Εφ. Τόλμη και αναρτήθηκε και στην ηλεκτρονική έκδοση για τη διαπλοκή, τις φουρτούνες και τα “λουκέτα” που απειλούν αρκετές επιχειρήσεις των ΜΜΕ στην Ξάνθη με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Οι συντελεστές εκτίμησαν ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται γνωστά στην κοινωνία  και έβγαλαν τα πάντα με ονόματα και ποσά. Είναι ένα θετικό βήμα προς την ενημέρωση και καλό είναι γνωρίζει ο κόσμος την πραγματική κατάσταση όσων εκμεταλλεύονται δημόσιες συχνότητες και κρατικές ενισχύσεις.

Και μιας και ο λόγος για την “Τόλμη”, μόλις σε ένα μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης (που έχει και δική της αυτόνομη ύλη σε σχέση με την εβδομαδιαία έντυπη έκδοση) ξεπερνά μάλλον σε αριθμό αναγνωστών όλο τον τοπικό τύπο. Ο οποίος στη μεγάλη του πλειοψηφία έχει πάψει να είναι καθημερινός αλλά εκδίδεται εκ περιτροπής, δείχνοντας το μέγεθος της κρίσης που επικρατεί.

Κάποτε οι τοπικοί εκδότες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους και κουνούσαν το δάχτυλο ο ένας στον άλλο για τις τυπικές προϋποθέσεις και έφτασαν αρκετές φορές στην Εισαγγελία στα Υπουργεία κλπ κλπ. Τώρα είναι σαφές ότι κανείς δεν εκπληρώνει τις απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις αλλά δεν είναι ώρα για χαιρέκακες εκτιμήσεις και κριτική αφ υψηλού αλλά για περίσκεψη καθώς μιλάμε για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, οικογένειες. (Το πρόβλημα ξεκινά όταν κάποιος που δεν τηρεί τη νομιμότητα, ασκεί κριτική για τη νομιμότητα των άλλων…)

fredtitoΚαι μιας και ο λόγος για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ η ΕΣΗΕΜΘ είχε την Τετάρτη τις εκλογές της με το συνδυασμό της απερχόμενης διοίκησης να παίρνει άνετη πλειοψηφία 7/9 εδρών και ποσοστό 70%. Ηταν όμως μια μελαγχολική εκλογική διαδικασία καθώς στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ούτε τα ΜΜΕ, ούτε τα Ταμεία αλλά και το γενικότερο περιβάλλον για τις Ενώσεις θα είναι ίδια  ενώ η απασχόληση μάλλον θα είναι  ακόμη μικρότερη. Η πρόκληση είναι και οι ίδιες οι Ενώσεις Συντακτών να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές καταστατικού εναρμονιζόμενοι με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Νέος Πρόεδρος της Ένωσης, στη θέση του Τάσου Φωκιανίδη που αποχωρεί, θα είναι ο Νίκος Καράς.