fredtitoH υποδοχή του κοινού τις πρώτες 24 ώρες του xanthi2.gr ήταν πράγματι εντυπωσιακή και μας συγκινεί. Για όσους γνωρίζουν, οι πρώτες ώρες ενός νέου δικτυακού τόπου είναι σχεδόν ασήμαντες αλλά στην περίπτωσή του X2, η ανταπόκριση, τοσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στην καταγραφή της επισκεψιμότητας, ήταν μαζική. Και αυτό μας χαροποιεί γιατί σημαίνει ότι σε πολύ λίγες μέρες, θα έχουμε πιάσει το στόχο που είχαμε βάλει για τον πρώτο μήνα.

fredtitoΟ μεγάλος αγώνας του Old City Trail διοργανώνεται την Κυριακή. Μια ακόμη πολύ σημαντική διοργάνωση από ένα πολύ δραστήριο και ορεξάτο σύλλογο της πόλης, τους XanthiRunners. Δεν είναι μόνο οι προσπάθειες και η δουλειά τους σημαντική αλλά, κυρίως, ότι ήταν αιτία ή αφορμή αρκετοί -ίσως χιλιάδες- ξανθιώτες να βάλουν το τρέξιμο και, γενικότερα, την άσκηση στη ζωή τους. Και αυτό είναι μια τεράστια συνεισφορά στην κοινωνία.

fredtitoΕρωτηθήκαμε πρόσφατα για την περίπτωση των κάδων της ανακύκλωσης και της διαχείρισης και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πούμε και δημοσίως. Η διαχείριση, που η χώρα και η αυτοδιοίκηση έχει κληρονομήσει από μια εποχή με πολύ διαφορετική σκέψη προβλέπει να εκμεταλλεύεται τον πλούτο που παράγει η κάθε οικογένεια μια ιδιωτική επιχείρηση με το πρόσχημα της διαλογής των ανακυκλώσιμων- που ανήκει σε πασίγνωστα πολευθνικά συμφέροντα- κόντρα στη λογική και την επιστημονική προσέγγιση που επιβάλει (εδώ και πολλές δεκαετίες) διαχωρισμό στην πηγή και μια σειρά από άλλες απλές, οικονομικότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον λύσεις.

Σε αυτό το παιχνίδι που στήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για συγκεκριμένους παίκτες-ενδιαμεσους συμβαίνει να παρεμβάλλονται με κάποιο τρόπο οι συμπολίτες που επιλέγουν να αφαιρέσουν ανακυκλώσιμα από τους κάδους και να τα εκμεταλευτούν προς όφελός τους. Η άποψή μας λοιπόν είναι ότι προτιμούμε να ανακυκλώνουν κάποιες οικογένειες από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να εξασφαλίζουν ένα γεύμα της ημέρας και όχι μια πολυεθνική. Το περιβαλλοντικό όφελος είναι πανομοιότυπο άρα, μακάρι τα σκουπίδια -που έτσι κι αλλιώς διαχωρίζουμε- να συλλέγουν οι συμπολίτες μας και να τους διευκολύνουμε κιόλας γιαυτό, παρά να βυθίζονται περισσότερο στην εξαθλίωση, τα ναρκωτικά, τις κλοπές.

fredtitoΑποκαρδιωτική ήταν η εικόνα της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων στην πλατεία της Ξάνθης αλλά και σε όλες τις πόλεις της περιοχής, την Πέμπτη. Αναιμική συμμετοχή στην απεργία – ουσιαστικά μόνο οι συνδικαλιστές απέργησαν- ελάχιστα άτομα στις συγκεντρώσεις και το μήνυμα αρκετά κακό. Είναι σίγουρα λανθασμένο το πλαίσιο των διεκδικήσεων για πολλές κοινωνικές ομάδες αλλά έχει καμφθεί και η αγωνιστική διάθεση. Μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα έχουν αυτές οι απεργίες.

fredtitoΜε την ευκαιρία είναι καλό να σχολιάσουμε και τις περιβόητες διαγραφές της ΕΣΗΕΑ. Προφανώς για εμάς είναι μια άστοχη και χωρίς ουσία κίνηση γιατί εδώ και χρόνια η ίδια η ΕΣΗΕΑ δεν έχει κάνει σχεδόν το παραμικρό για τη διολίσθηση της δημοσιογραφίας σε μια ηθική και αξιακή παρακμή, μέρος της οποίας ήταν οι “κατηγορούμενοι”. Δεν ελέγχθηκαν βέβαια για τις απόψεις τους αλλά για την προσπάθεια χειραγώγησης που είχε προκαλέσει σάλο την περίοδο του δημοψηφίσματος.

Βέβαια η ΕΣΗΕΑ δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κάποιον -κατηγορείται για πολιτική σκοπιμότητα- παρά μόνο στα μέλη  της καθώς δεν είναι δημόσιος φορέας αλλά επαγγελματική ένωση. Αν κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις πχ, σε αυτό το σκεπτικό,  είναι τα δύο μεγάλα συνδικαλιστικά τριτοβάθμια όργανα, δηλ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που εκπροσωπούν τη μισή Ελλάδα και την επίμαχη περίοδο καλούσαν μαζικά στο ΝΑΙ με κάθε κόστος. Δηλαδή αυτό για το οποίο αντιδρούν σήμερα και καλούν σε απεργίες ! Άρα δεν είναι περίεργο ότι δεν ακολουθεί κανείς τις απεργίες αφού αυτός που προκηρύσει πριν λίγο καιρό έλεγε “Μνημόνιο με κάθε κόστος”.