Η έρευνα για την επιλογή ενός οίκου ευγηρίας για το αγαπημένο σας πρόσωπο, μπορεί να είναι μία επώδυνη και κουραστική διαδικασία. Ίσως η πρώτη έρευνα που θα κάνετε online για ‘γηροκομείο τιμές’ μπορεί να σας αποθαρρύνει να πάρετε μια σωστή απόφαση προκειμένου να κάνετε το καλύτερο για την οικογένειά σας. Η παραμονή σε ένα ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων, απαιτεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης. Στην Ελλάδα πολλές οικογένειες προτιμούν να φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους στο σπίτι, γιατί θεωρούν ότι είναι η καλύτερη λύση, καθώς επιτρέπει στους αγαπημένους τους να μείνουν στην άνεση του σπιτιού τους και να συνεχίσουν να ζουν όπως έχουν συνηθίσει. Υπάρχουν όμως πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τους οίκους ευγηρίας σε σχέση με την κατ’ οίκον φροντίδα ενός ηλικιωμένου. Παρακάτω θα τα δούμε πιο αναλυτικά.

1. Άνεση
Το κύριο όφελος στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων είναι ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να μείνει σε ένα δωμάτιο με αρκετές ανέσεις. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να έχουν το δικό τους κρεβάτι, και να διαμορφώσουν τον χώρο ώστε να φαίνεται οικείος προς αυτούς. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικό τους μπάνιο και να εμπλακούν σε καθημερινές εργασίες ρουτίνας.
Η διαμονή σε ένα φιλόξενο περιβάλλον μαζί με άλλους θαμώνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους ηλικιωμένους που υποφέρουν από παθήσεις μνήμης, όπως η άνοια.
 
2. Εξατομικευμένη Φροντίδα
Στις τιμές των γηροκομείων συμπεριλαμβάνεται και το εντατικό πρόγραμμα φροντίδας, για να ταιριάζει στις ανάγκες κάθε ηλικιωμένου όπως θα γινόταν αν ήταν με την οικογένειά του. Είτε το αγαπημένο σας πρόσωπο χρειάζεται βοήθεια μόνο για λίγες ώρες, είτε καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας, η φροντίδα σε πολλά γηροκομεία προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των ηλικιωμένων. Την προσωπική φροντίδα, μπορεί να την αναλάβει ένας προσωπικός φροντιστής, όπως θα γινόταν στο σπίτι από τα μέλη της οικογένειες. Η δουλειά τους είναι να παρέχουν ένα παραπάνω επίπεδο φροντίδας ώστε το ίδρυμα να  διασφαλίζει ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεται άνετα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
3. Κόστος διαμονής
Οι τιμές στα γηροκομεία κυμαίνονται ανάλογα με τις παροχές που προσφέρουν. Υπάρχουν εγκαταστάσεις πολυτελείας που παρέχουν ελκυστική διαμονή, μέχρι και τμήμα αποκατάστασης με πισίνα για τους ηλικιωμένους. Στις τιμές περιλαμβάνεται μία γκάμα καθημερινών δραστηριοτήτων, προκειμένου οι ηλικιωμένοι να παραμένουν σε εγρήγορση. Επίσης πολλές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων παρέχουν εξιδεικευμένες ιατρικές υπηρεσίες όλο το 24ωρο με συμβεβλημένους ιατρούς. Το προσωπικό πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένο, με εμπειρία στον χώρο. Όλα τα παραπάνω και πολλές άλλες υπηρεσίες είναι σίγουρο ότι επηρεάζουν το κόστος διαμονής ενός ηλικιωμένου. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν υπάρχει κάποια παροχή σύνταξης, γίνεται μία συνεννόηση με τους υπεύθυνους της μονάδας προκειμένου να υπάρξει καλύτερος διακανονισμός του μηνιαίου ποσού πληρωμής. Όπως και να έχει, το οικονομικό είναι ένα βασικό κριτήριο για να επιλέξουμε μία σωστή μονάδα φροντίδας, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες φροντίδας του αγαπημένου μας προσώπου.
 
4. Ηρεμία
Δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως το αγαπημένο σας πρόσωπο θα μείνει μόνο του και θα πέσει ή θα τραυματιστεί ενώ εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες όπως π.χ το ντους και η χρήση της κουζίνας . Αντίθετα, θα μπορείτε να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι κάποιος τους προσέχει ενώ εσείς μπορείτε να είστε στην άνεση του σπιτιού σας ή να εργάζεστε χωρίς άγχος. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι όλα τα μέλη της οικογένειας επωφελούνται με την ψυχική τους κατάσταση να βελτιώνεται επειδή έχουν απαλλαγεί από εάν μεγάλο βάρος που είναι η φροντίδα ενός ηλικιωμένου που μπορεί να έχει και χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικογένεια θα εγκαταλείψει τον άνθρωπο της, αλλά είναι κάτι που θα ενδυναμώσει και τις σχέσεις τους, εφόσον μπορούν να τον επισκέπτονται συχνά, περνώντας κάποιες ώρες τις εβδομάδας μαζί του μέσα και έξω από την μονάδα, χαρούμενα και ξένοιαστα.
5. Ανεξαρτησία
Η απώλεια της ανεξαρτησίας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα  για τους ηλικιωμένους που μετακομίζουν σε κάποιο γηροκομείο. Ωστόσο οι μονάδες έχουν φροντίσει με διάφορες δραστηριότητες να τους κρατάνε σε εγρήγορση. Επίσης μέσα στην μονάδα μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές δραστηριότητες και αισθανθούν ανεξαρτησία. Τέλος οι οικογένειες μπορούν να τους παίρνουν από το γηροκομείο για μία βόλτα έξω ή να περνούν χαρούμενα τις γιορτές μαζί. Οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, συχνά βιώνουν κοινωνική απομόνωση και οδηγούνται στην κατάθλιψη. Στο γηροκομείο με την βοήθεια των φροντιστών ο ηλικιωμένος μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση, δημιουργώντας ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη. Όλα αυτά μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία του ίδιο αλλά και τις οικογενείας του.