Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, με θέμα «Κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας, η παραγωγική δραστηριότητα και οι μισθοί των εργαζομένων στον Πρίνο Θάσου;»

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τον «Εκσυγχρονισμό Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», ο κ. πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής: «η μία υφιστάμενη πετρελαιοπηγή στον Πρίνο, η οποία λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 45 χρόνια, χωρίς καμία -πρέπει να το τονίσουμε αυτό- περιβαλλοντική επιβάρυνση για την περιοχή της Καβάλας, χωρίς κανένα ατύχημα, αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, πολύ απλά διότι η επένδυση αυτή και η υφιστάμενη παραγωγική δραστηριότητα, με πλήρεις αποσβέσεις πια, δεν βγαίνει με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου».

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως η δήλωση του πρωθυπουργού ήρθε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της εταιρείας, η οποία, μέσα στο δυσμενέστατο οικονομικό πλαίσιο λόγω της πανδημικής κρίσης, θέτει εν αμφιβόλω την ίδια της τη λειτουργία ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, τη διαδικασία μείωσης του λειτουργικού κόστους και την ταυτόχρονη μείωση των μισθών των εργαζομένων ή/και απολύσεις.

Η εν λόγω επένδυση αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα στην οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας-και των γύρω περιοχών- καθώς συνεισφέρει πολύ υψηλό ποσοστό ετησίως στο ΑΕΠ της περιοχής, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Επειδή υπάρχουν φήμες για την πιθανότητα χρήσης μέρους του κοιτάσματος ως αποθήκης κάτι το οποίο όμως θα σήμαινε μετατροπή της άδειας παραχώρησης , η οποία δεν προβλέπει την αξιοποίηση ως αποθήκη.

Επειδή, η Καβάλα και η γύρω περιοχή δεν θα αντέξει μία ακόμα υποβάθμιση της παραγωγικής της δυναμικής αλλά και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Επειδή, οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις, οι οποίες, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, αναμένονται να είναι ραγδαίες.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
-Σε ποια στοιχεία στηρίχθηκε ο κ. Πρωθυπουργός για να προβεί στην συγκεκριμένη δήλωση από το Βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου; Υπήρχε έγγραφη ενημέρωση από την εταιρία και πρόταση συγκεκριμένων λύσεων (π.χ. προσωρινή ή ακόμη και οριστική διακοπή της εξορυκτικής διαδικασίας, μείωση προσωπικού, μετατροπή του κοιτάσματος σε αποθήκη) ;

-Ποια σενάρια επεξεργάζεται και σε ποιες κινήσεις θα προβεί, ώστε να αποφευχθεί ένα-έστω και προσωρινό-πάγωμα της εξορυκτικής δραστηριότητας στο κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο θα οδηγήσει εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία και θα εντείνει ακόμη περισσότερο την οικονομική ύφεση των γύρω περιοχών;