Μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγάλος συνθέτης, στην Ξάνθη.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον “Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης – Οικία Χατζιδάκι”  είχε τίτλο “Πολίτης Μάνος” και σε αυτή συμμετείχαν οι συνεργάτες του που συζήτησαν με το κοινό και μετέφεραν ανέκδοτες διηγήσεις για τον ενεργό πολίτη από τα εφηβικά του χρόνια, από το περιοδικό Νέα Γενια της ΕΠΟΝ, τη διάλεξη για το ρεμπέτικο το 1949 και τις παρουσιάσεις κορυφαίων ξένων συνθετών στη δεκαετία του΄50 μέχρι την πολιτιστική άνθηση του Τρίτου Προγράμματος στη μεταπολίτευση και το περιοδικό Τέταρτο στη δεκαετία του ’80. Από την σύγκρουση με το τέρας του αυριανισμού μέχρι τις γιορτές των Ανωγείων, του Μουσικού Αυγούστου στο Ηράκλειο και τους Αγώνες Τραγουδιού στην Κέρκυρα και την Καλαμάτα. Ήταν μια αναδρομή που φώτισε τις δημόσιες παρεμβάσεις του “Πολίτη Μάνου”.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν οι άνθρωποι που υπήρξαν στενοί συνεργάτες και φίλοι, και άνθρωποι που έχουν μελετήσει σε βάθος το πολυδιάστατο έργο του: Γιώργος Χρονάς, Γιώργος Αλλαμανής, Δημήτρης Λέκκας, Βασίλης Λαλιώτης, Βασίλης Δίπλας, Κώστας
Αδαμόπουλος.

Την εκδήλωση  συντόνισε ο συνθέτης και συνεργάτης του Μάνου, Γιώργος Μητρόπουλος και  έκλεισε με την παρέμβαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, ο οποίος είχε διατυπώσει την ιδέα της αναζήτησης του πολιτικού αποτυπώματος του μεγάλου συνθέτη, στη γενέτειρά του. Διοργανώθηκε από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το Black Box σε παραγωγή του Μεταδεύτερου, από όπου και μεταδόθηκε ζωντανά.