ΠΡΟΤΑΣΗ #1

Κέντρο Νέας Γενιάς Ξάνθης

Δεσμεύτηκα πως η δική μου παρουσία στο συνδυασμό ‘’ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ’’ της νέας ομάδας του Σάββα Μελισσόπουλου θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα της συζήτησης με επίκεντρο τη ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ στη Ξάνθη.

Βαθιά μου πεποίθηση αποτελεί το γεγονός ότι για να πείσουμε το φίλο μας, το συγγενή μας, το γείτονά μας ακόμα και δημότες που δεν μας γνωρίζουν είναι η προσφορά και παραγωγή επιχειρημάτων.

Θα ήθελα με τη σειρά μου να απαντήσω με επιχειρήματα και προτάσεις απέναντι σε όλους όσους χρόνια τώρα εξαπατούν και εξαγοράζουν ψήφους με αθέμιτα μέσα δημιουργώντας μηχανισμούς και ομάδες συμφερόντων που τάζουν διάφορες θέσεις εις βάρος των πολιτών.

Γι αυτό και εγώ μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου είμαι αποφασισμένη να ξεδιπλώσω μια σειρά προτάσεων σχετικά με την ατζέντα των νέων της πόλης μας.

Οι νέοι της πόλης έχουν ανάγκη από έναν δικό τους δημιουργικό και καινοτόμο χώρο. Ένα ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών (YouthCentre – YouthLab).

Αλήθεια, αναρωτήθηκε ποτέ κανένας πόσες είναι οι θεατρικές και οι μουσικές ομάδες της Ξάνθης που δεν έχουν το δικό τους χώρο για να παράγουν το πολιτιστικό έργο που είναι ικανές;

 

Αναρωτήθηκε ποτέ κανένας πόσο σημαντική θα ήταν μια εναλλακτική σκηνή έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τους νέους δημότες να αναπτύξουν δράσεις και πρωτοβουλίες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο;

Ένα Κέντρο Νέας Γενιάς θα είναι ικανό να πληροφορεί ταυτόχρονα μαθητές και φοιτητές για πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας που αφορούν την ανταλλαγή ιδεών, τη ρομποτική, το περιβάλλον και προωθούν τη φιλία και την αλληλεγγύη.

Ένα Κέντρο Νέας Γενιάς μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο ανάμεσα στο χάσμα νέων και αγοράς εργασίας. Προετοιμάζοντας τους μελλοντικούς εργαζόμενους μέσα από ημερίδες, workshops και σεμινάρια για τις μελλοντικές προκλήσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.

Ένα Κέντρο Νέας Γενιάς συνδέει το παρόν και το μέλλον καθώς δίνει βήμα στις πιο δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.

Αυτή είναι η δική μου αντίληψη για τη ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ και είμαι αισιόδοξη ότι  όλοι μαζί θα χτίσουμε τη πόλη που ονειρευόμαστε.

Είμαι αισιόδοξη ότι θα γίνει ΠΡΑΞΗ.

Πρόταση #2

Θεσμοθετημένο Συμβούλιο Νέων

Το brainstorming των προτάσεων συνεχίζεται όπως και σας υποσχέθηκα από το πρώτο μου post.

Μέσα από την εμπειρία μου θα ήθελα να σας μιλήσω για το θεσμό των Μαθητικών Συμβουλίων στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Χτίζοντας την νεανική ατζέντα της Ξάνθης με το συνδυασμό Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ παρουσίασα την άμεση ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός Συμβουλίου Νέας Γενιάς που θα συνεδριάζει σε τακτική βάση και όχι το χρόνο μια φορά.

Ένα νεανικό φόρουμ που θα εξάγει πολιτισμό, ήθος και διαλογο και θα συζητά περιβαλλοντικά, τεχνολογικά, εκπαιδευτικά ζητήματα καθώς και θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα των νέων.

Μια αγορά ιδεών από τους νέους και τις  νέες της πόλης που θα παράγει καινοτόμες προτάσεις και σχέδια δράσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης, αλλά και για τα σημαντικά ζητήματα  που θα απασχολήσουν τις πόλεις του μέλλοντος για τα επόμενα  χρόνια.

Ακόμα και αν πολλοί θεωρούν ότι αυτές οι συζητήσεις μεταξύ των νέων αποτελούν “παιδικές χαρές”, είμαι πεπεισμένη πως εμείς ως νέα γενιά είμαστε ικανοί να αποφασίζουμε για τη μοίρα μας και το μέλλον μας.

Αυτή είναι η δική μου αντίληψη και θεμελιώνεται  στην ιδέα πως τέτοιοι θεσμοί ενισχύουν την ενεργοποίηση των νέων στα κοινά, προωθούν την συμμετοχική δημοκρατία  και δίνουν βήμα σε φωνές που το πολιτικό σύστημα αποκλείει.

 

Ονειρεύομαι ένα Δήμο που θα ακούει και θα στέκεται δίπλα στις καινοτόμες προτάσεις των νέων της Ξάνθης και ταυτόχρονα  θα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις πιο εφαρμόσιμες και πρωτοποριακές ιδέες.

Αυτή τη Ξάνθη ονειρεύομαι. Μια Ξάνθη όπου οι νέοι θα έχουν ρόλο και λόγο.

Που θα σχεδιάζουν και θα επηρεάζουν το μελλοντικό πρόσωπο της πόλης.

Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που τόσα χρόνια φοβούνται τις φωνές μας;

 

Πρόταση #3

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας  με τις  ιδέες και προτάσεις σχετικά με τους νέους και την πόλη της Ξάνθης, θα ήθελα να θίξω ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που στα δικά μου τα μάτια φαίνεται  ουσιαστικό και σημαντικό για την αισθητική της κάθε γειτονιάς και θα μπορούσε κάλλιστα η λύση να δοθεί από τους δημιουργικούς νέους και νέες της πόλης μας.

Όπως θα γνωρίζεται και εσείς, σε πολλές γειτονιές της Ξάνθης  κυριαρχεί το χρώμα του γκρι.  Παραμελημένοι  και εγκαταλελειμμένοι τοίχοι επιβαρύνουν την αισθητική όψη της πόλης όχι μόνο στα μάτια ενός επισκέπτη αλλά και στα μάτια των δημοτών.

Η δική μου πρόταση είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου  προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης των τυφλών τοίχων των πολυκατοικιών με τοιχογραφίες μεγάλου μεγέθους-γκράφιτι, σε συνεργασία με νεανικές ομάδες γκράφιτι  όπου μέσα σε αυτές θα συμμετέχουν και σχολές γραφιστικής καθώς και η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΔΠΘ όπου η συμβολή της θα ήταν καταλυτική.

Η νέα γενιά της Ξάνθης έχει και το όραμα και τις δυνατότητες.

Η Ξάνθη αλλάζει, ΕΣΥ;

ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Παπαδοπούλου Μαρία (Φοιτήτρια Προσχολικής Αγωγής)

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

Με τον συνδυασμό

ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ.