Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Κομοτηνής βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ στο στο πλαίσιο της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων κατά της είσπραξης του προστίμου των 38 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταθέσει η εταιρία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 μ.μ. 

Με την προσωρινή διαταγή το Δεκέμβριο είχε απελευθερωθεί προσωρινά η διακίνηση των προϊόντων της επιχείρησης στην εσωτερική αγορά ενώ με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητά να διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης για την ανακοπή στην οποία η εταιρία προσβάλει τη διαδικασία επιβολής του προστίμου και την εκτέλεση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που έχει επιβάλει το Τελωνείο Ξάνθης, προκειμένου να μην επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα της η ΣΕΚΑΠ επικαλείται και την ψήφιση της  τροπολογίας στις 24 Απριλίου του 2017 για την απαλλαγή του προστίμου από τον επιχειρηματία εφόσον κατά την εξαγορά της επιχείρησης από το δημόσιο δεν γνώριζε για το πρόστιμο στη βάση της αρχής ότι ρύθμιση που είναι υπέρ του φορολογούμενου μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά.

Στην υπόθεση η ΣΕΚΑΠ εκπροσωπείται από τους δικηγόρος Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Γιώργο Παπαδημητρίου ενώ τα σωματεία εργαζομένων κάνουν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εταιρίας με το δικηγόρο Κώστα Κουρτίδη.  Η απόφαση αναμένεται σε ένα μήνα περίπου και εφόσον είναι θετική θα διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

Παρουσίες και απουσίες

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν οι τρεις βουλευτές του Νομού Ξάνθης Ζεϊμπέκ, Γιαννακίδης, Στογιαννίδης που εκφράζουν τη στήριξή τους στη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης και υποστηρίζουν ότι αυτή πρέπει να διασφαλιστεί ενώ το πρόστιμο πρέπει να αποδωθεί στους υπαίτιους της λαθρεμπορίας, οι οποίοι διοικούσαν την εταιρία κατά το 2008 όταν και εντοπίστηκε το σχετικό φορτίο. Παρόντα ήταν επίσης τα μέλη του ΔΣ του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, που έκλεισαν τα καταστήματά τους στο πλαίσιο της κινητοποίησης.

Οι εργαζόμενοι, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των σωματείων ευχαρίστησαν όσους τους  συμπαραστέκονται και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η αίτηση θα γίνει δεκτή. Αυτή τη φορά απουσίασαν οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οι αυτοδιοικητικοί που είχαν παραβρεθεί κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής το Δεκέμβρη.