Μετά από χρόνια και αφού αρκετοί μεταχειρίστηκαν το Δροσερό και δημιούργησαν μηχανισμούς νόθευσης της λαϊκής βούλησης, εξαθλίωσης των κατοίκων αλλά και δήθεν εθνικών πολιτικών, τώρα κάποιοι φαίνεται πως άρχισαν να ψελλίζουν αυτά που χρόνια γράφουμε για το μέλλον του οικισμού, με τη διαφορά ότι προσπαθούν να ξεχάσουν ότι συνεργάστηκαν, εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν όλους όσους έστησαν αυτούς τους μηχανισμούς, σιωπώντας. 

Η πρότασή μας λοιπόν είναι ξεκάθαρη εδώ και χρόνια, διατυπωμένη σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να συναρτάται με τις επίκαιρες επιδιώξεις κάποιων και έχουν κατατεθεί και σε κεντρικό επίπεδο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης. Το Δροσερό επείγει να καταστεί αυτόνομη δημοτική ενότητα/κοινότητα με ολιγομελές συμβούλιο, με το Δήμο Ξάνθης να διαχειρίζεται ως μητροπολιτικός Δήμος ζητήματα υποδομών και ρυθμιστικού-χωροταξικού χαρακτήρα. Το ίδιο ακριβώς οφείλει να συμβεί και για τη Σταυρούπολη προκειμένου να διορθωθεί η λανθασμένη και ασύμβατη προσάρτησή ενός ορεινού και απομακρυσμένου χώρου στον αστικό Δήμο.

Σίγουρη θεωρούν κάποιοι την μετακίνηση του Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ στο ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, καθώς το Ποτάμι δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του και αρκετοί εγκαταλείπουν το καράβι. Βέβαια είναι αλήθεια ότι πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα επιστρέψει στη ΝΔ μόλις ανέλαβε τα ηνία της ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις με την οικογένεια.

Η πραγματικότητα λέει ότι παραμένει βουλευτής του Ποταμιού και μάλλον θα συνεχίσει μέχρι το τέλος αυτής της θητείας. Επίσης για ένα βουλευτή που έχει περάσει από 4 κόμματα είναι κάπως δύσκολο να μετακινηθεί σε ένα 5ο. Έτσι όσοι προβλέπουν σύμπραξη με τη Γεννηματά παραλείπουν την περίπτωση αυτή να γίνει μέσω της ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και όχι μέσω του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό βολεύει αρκετούς, αν και όταν θα γίνει.

Η απόφαση του ΕΣΡ που “νίπτει τας χείρας του” για την προβολή της ΧΑ από την ΕΡΤ δεν μας εξέπληξε. Όταν κάποιοι “θεοποίησαν” το ΕΣΡ για να εξυπηρετήσουν τα στενά τους συμφέροντα, είχαμε γράψει ότι όλοι όσοι υπερέβαλαν για τη σύσταση του ΕΣΡ ήταν γιατί στο βάθος ήθελαν να προκύψει ένα ΕΣΡ όπως αυτό που είχαμε τόσα χρόνια, άβουλο, άνευρο και ακρωτηριασμένο από τις πολιτικές ισορροπίες που καθόρισαν τη σύνθεσή του από την ίδια ακριβώς δεξαμενή με το παρελθόν. Η απόφασή του για τη Χ.Α. δίνει τον τόνο πωςι και αυτή η σύνθεση δεν θα κάνει κάτι διαφορετικό από την προηγούμενη, δηλαδή δεν θα αποφασίζει ποτέ και θα νομιμοποιεί την αναρχία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Το Θέατρο Ανατολικά του Νέστου, ολοκλήρωσε τις φετινές του παραστάσεις στο θεατράκι της οδού Βελισσαρίου το περασμένο Σάββατο. Ήταν μια θαρραλέα αλλά άκρως επιτυχημένη απόπειρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους αυτούς για το γεγονός ότι κατάφεραν να ανεβάσουν μια παράσταση σε τακτική βάση και πρόσθεσαν στην πολιτιστική ζωή της Ξάνθης κάτι πρωτόγνωρο για μια επαρχιακή πόλη ενώ η αποδοχή των Ξανθιωτών δικαίωσε το εγχείρημα. Και αυτό σε σχέση με το -ανύπαρκτο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- θεατρικό παρελθόν της πόλης ήταν ένα άλμα.

Τελικά ο δράστης της επίθεσης με φορτηγό στο Βερολίνο δεν ήταν ούτε πρόσφυγας, ούτε πέρασε από την Ελλάδα. Ήταν μετανάστης που πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και μάλλον δεν διέθετε και νόμιμα νομιμοποιητικά έγγραφα εδώ και καιρό. Έτσι έπεσαν στο κενό οι θεωρίες που επιχείρησαν κάποιοι να στήσουν τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα για να εκφέρουν ακροδεξιά και ρατσιστική ρητορική. Δεν θα άλλαζε τίποτε όμως γιατί ούτε οι συμφωνίες, ούτε οι φράχτες (που και εμείς έχουμε για να μην ξεχνιόμαστε), ούτε τα κύματα της Μεσογείου δεν μπορούν να κρύψουν το αδιέξοδο αυτών που διαχειρίζονται και αυτών που επωφελούνται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης.