Εντυπωσιάστηκε από τις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής ο Σταύρος Θεοδωράκης και μπήκε μάλιστα και σε αμφιθέατρο που δίδασκε Μαθηματικά ο γνωστός καθηγητής Βασίλης Παπαδόπουλος την Τρίτη. Το αμφιθέατρο πάντως ήταν κατάμεστο και είναι αλήθεια ότι πολλά έχουν αλλάξει προς το καλό, ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Ένας φοιτητής είπε στον διπλανό του, την ώρα που τους πλησίαζε ο Θεοδωράκης: “Μια φορά ήρθες στο μάθημα και πλάκωσαν τα κανάλια και ο Θεοδωράκης…”
Πάντως ο αρχηγός του Ποταμιού αποκλείει την περίπτωση των εκλογών αν και ο ίδιος αλλά και όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί μέσα σε 15 μέρες έχουν οργώσει τη Θράκη ή την Ανατολική Μακεδονία. Και το “ράλυ” συνεχίζεται με την επίσκεψη Παπανδρέου και ολοκληρώνεται το Σάββατο με την ομιλία Μητσοτάκη στην Κομοτηνή.
Πάντως αν οι εκλογές γίνουν τελικά θα είναι με λίστα, και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην πλευρά της ΝΔ και στις τοπικές οργανώσεις καθώς λειτουργεί εντελώς αντίστροφα από το ΣΥΡΙΖΑ. Αν πχ στην Ξάνθη είχαμε εκλογές με λίστα, αυτοί που θα τρέξουν για το κόμμα τους είναι αυτοί που έτρεξαν και στις προηγούμενες εκλογές. Αν όμως έχουμε λίστα στη ΝΔ -με πολύ μεγαλύτερη στελεχειακή βάση σε σχέση με το κυβερνών κόμμα- αυτοί που δεν θα βρίσκονται στην πρώτη θέση, στην καλύτερη περίπτωση θα κάτσουν στο σπίτι τους αν δεν “σπρώξουν” ψήφους σε άλλους χώρους, όπως έγινε και το Σεπτέμβρη του 2015.
Και η -αναγκαστική- τοποθέτηση ενός μειονοτικού στη δεύτερη θέση, επίσης δρα αποτρεπτικά σε ένα μέρος των ψηφοφόρων της. Και αυτό συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, άρα αν έχουμε πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να είναι τώρα – αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές- και θα αργήσουν σε διαφορετική περίπτωση. Έτσι, όταν κάποιος πολιτικός από τη ΝΔ ζητά εκλογές άμεσα, δεν εννοεί και απολύτως άμεσα αλλά θα ήθελε να περάσουν 3-4 μήνες και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της λίστας.
Ένα άλλο θέμα που προέκυψε με τυχαίες αφορμές είναι τα βακουφικά ακίνητα και τα ΜΜΕ που στεγάζουν (πέρα από τα δημοτικά ή άλλα δημοσίου συμφέροντος που λυμαίνονται διάφοροι για δεκαετίες). Εδώ και χρόνια έχουν τεθεί ερωτήματα για να απαντηθούν: ποια ΜΜΕ στεγάστηκαν και στεγάζονται σε βακουφικά ακίνητα, με ποιες διαδικασίες βρέθηκαν εκεί, αν πληρώνουν ενοίκιο ή απλώς πινάκιο φακής και τι χρέη έχουν δημιουργήσει. Εκτός αν τα βακουφικά ακίνητα είναι λάφυρο του παρακράτους που χρησιμοποιείται για τους “εκλεκτούς” του…
Βέβαια, κάποιος θα βρεθεί για να υπονοήσει ότι αυτά είναι “εθνικά θέματα”. Στη Θράκη τα πιο βολικά “βαφτίσια” είναι αυτά του εθνικού θέματος, πίσω από τα οποία έχουν κρυφτεί πολλές μπίζνες και έχουν χτιστεί πολιτικές καριέρες και περιουσίες. Μία από τις προτάσεις Θεοδωράκη εξάλλου στην Ξάνθη ήταν να καταργηθούν τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ μαζί με άλλα. Και του ΥΜΑΘ θα προσθέταμε εμείς. Πρόκειται για τα κονδύλια εκείνα που χρησιμεύουν στις εκλογές, όπως έχει υποστηρίξει ο ακροδεξιός τύπος της περιοχής…
Το βαθύ (και το ρηχό συχνά) κράτος, άλλωστε, μόλις διεφάνη στον ορίζοντα διέξοδος επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τη δυναμιτίσει. Είναι οι ίδιοι που ενοχλούνται όταν η Τουρκία παρεμβαίνει στις συνομιλίες αλλά θεωρούν αυτονόητο η Ελλάδα να μιλά εξ ονόματος της Κύπρου και να αποφασίζουν για αυτή, απροκάλυπτα. Και επιτίθενται με σφοδρότητα στον Πρόεδρο της Κύπρου, για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περίπτωση οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν για το μέλλον τους ερήμην των εθνικιστών των δύο πλευρών του Αιγαίου.
Είναι οι ίδιοι πατριδοκάπηλοι που εμφορούνται από ένα εκρηκτικό μείγμα ιδιοτέλειας και ιδεολογικής εμμονής που φροντίζουν να καταστρέφουν κάθε πρόοδο που θα τους καθιστούσε “‘αχρείαστους” (όπως στη Θράκη), είναι αυτοί που προκαλούν εθνικές τραγωδίες και φροντίζουν να διαιωνίζονται. Είναι οι ίδιοι – ακριβώς- γραφικοί τύποι που κάποτε απέτρεψαν τον πατέρα Μητσοτάκη από το να κλείσει το ζήτημα με την ονομασία της ΠΔΓΜ, εκβιάζοντας ουσιαστικά ότι θα είχε καταταγεί στους “εθνοπροδότες” και έτσι η χώρα κλώτσησε μια ευκαιρία που δεν θα ξαναβρεί ποτέ και επιβαρύνει τη διεθνή της θέση με αχρείαστα και ανούσια προβλήματα. Όπως ακριβώς η ελληνική πλευρά δεν εκμεταλλεύτηκε ευκαιρίες για το Κυπριακό και πάντα η επόμενη είναι χειρότερη από την προηγούμενη…