Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων αγνόησε την Ξάνθη και το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε το σχεδιασμό οδηγώντας σε αφανισμό τις τοπικές δομές. Για όλα τα πράγματα στην πολιτική υπάρχουν πάντα πολλαπλές αναγνώσεις. Ανάλογα με τα συμφέροντα που έχει ο καθένας θα μπορούσε να επικρίνει την Περιφέρεια γιατί αγνοεί την Ξάνθη ή, σε άλλη περίπτωση, να επικρίνει τους τοπικούς άρχοντες για ανεπάρκεια στην προάσπιση των συμφερόντων της περιοχής.
Μια τρίτη άποψη θα μπορούσε να πει ότι καταργείται μια δομή που θα μπορούσε να αποτελεί πολιτικό λάφυρο και να εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα. Πάντως η μόνη άποψη που δεν στέκει είναι ότι μια σκοτεινή συνωμοσία τα έχει βάλει με την Ξάνθη. Στην πράξη, λείπουν οι σοβαρές και εμπεριστατωμένες απόψεις για την ίδια τη διαχείριση των απορριμμάτων, την εμπλοκή ιδιωτών και τα σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης στην Ευρώπη. Και πώς να υπάρχουν στην περιοχή, όπου κάποιοι πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι ο πλούτος που παράγει με την ανακύκλωση ο πολίτης της περιοχής μεταφέρεται δωρεάν στα (γνωστά) ιδιωτικά συμφέροντα για να παράγει υπεραξία χωρίς αντίτιμο, σε υποδομές που πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος.
Κανείς λοιπόν δεν λέει -τεκμηριωμένα- ότι, πράγματι, τα βαριά, “αποκεντρωμένα” μοντέλα διαχείρισης είναι παρωχημένα και επιβαρύνουν τους πολίτες με επιπλέον βάρη καθώς το πρωτογενές και θεμελιακό κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων, η πλέον ουσιώδης παράμετρος, είναι πάντα το μεταφορικό κόστος. Άρα η κατεύθυνση που επιλέγουν οι Δήμαρχοι (κυρίως αυτοί γιατί η Περιφέρεια ακολουθεί το σχεδιασμό τους) είναι στη λάθος κατεύθυνση, οικονομικά και περιβαλλοντικά.
Ένας άριστος γνώστης των ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και φίλος της Θράκης έφυγε από τη θέση του Γεν. Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Κωστής Παπαϊωάννου. Όμως και η νέα ηγεσία του Υπουργείου φαίνεται ότι έκανε μια επιλογή που έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά καθώς η Μαρία Γιαννακάκη ανέλαβε τη θέση της Γενικής Γραμματέως. Η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ γνωρίζει εξίσου καλά το συγκεκριμένο χώρο αλλά γνωρίζει καλά και τα ζητήματα της Θράκης. Προνομιακός αυτός ο χώρος για τους Αριστερούς, άρα υπάρχει δεξαμενή για να στελεχώνονται με επάρκεια αυτές οι θέσεις (ενώ αντίθετα υπάρχουν δυσλειτουργίες στον τομέα του προσφυγικού)
Κάποτε μια οργάνωση “ομογενών ακαδημαϊκών” από τις ΗΠΑ ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου Ξάνθης για να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη. Τότε θεωρήθηκε υπερβολική η επισήμανσή μας ότι πρόκειται για οργάνωση και πρόσωπα που έχουν εκφράσει ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις και η όποια συνεργασία επιτεύχθηκε μετά από τις επίμονες διαβεβαιώσεις ότι δεν διακατέχονται από τέτοιες θέσεις. Στην πορεία οι ακαδημαϊκοί χάθηκαν αλλά οι υπογραφές τους συνέχισαν να εμφανίζονται σε διάφορα κείμενα με διαφορετικές κατά καιρούς ονομασίες.
Τα τελευταία χρόνια, με τη συνδρομή και τοπικών “δημοκρατών” έχουν εμφανιστεί σε διάφορα κείμενα που αποστέλλουν διαρκώς σε όλη την Πολιτειακή Ηγεσία (υπερβολή και γραφικότητα σε μεγάλο βαθμό) που εκφράζουν ρατσιστικές απόψεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, αντίστοιχες με αυτές της Χ.Α Πρόσφατα λάβαμε από την ίδια πηγή ένα άρθρο, που υποστηρίζει ότι “δεν θα πρέπει οι μάζες να αφεθούν να αποφασίζουν για το πεπρωμένο τους”.
Στη δική μας οπτική όσα έχουμε δει να γράφονται χαρακτηρίζονται μάλλον εμετικά για τις δημοκρατικές κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Και για όποιον θα ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πρέπει να θυμίσουμε ότι στις υπογραφές που συνυπογράφουν τα κείμενά τους, συμπεριλαμβάνεται και η δικηγόρος της Χρυσής Αυγής, συνήγορος του Ρουπακιά και όλων των υπολοίπων υπαιτίων για τις επιθέσεις και τα μαχαιρώματα του νεοναζιστικού κόμματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι εγρήγορση από την κοινωνία και σοβαρότητα από τους ανθρώπου του Δήμου.