fredtitoΜετά από πολλούς άλλους δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης, στο στόχαστρο των μπεκρήδων της Ξάνθης βρέθηκαν τώρα και οι άνθρωποι που διοργανώνουν το Δημοκρίτειο Ημιμαραθώνιο και τόσους άλλους αγώνες δρόμων, οι οποίοι έχουν παρακινήσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Ξανθιώτες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και προτιμούν να αθλούνται και να προσφέρουν εθελοντικά στην πόλη, την κοινωνία αλλά και την οικονομία της περιοχής τους από το να μπεκρουλιάζουν, όπως οι καινοφανείς επικριτές τους. 

Δεν μας προξένησε εντύπωση ότι ενοχλεί ένας ακόμη από τους αγώνες που διοργάνωσαν οι Xanthi Runners όπως θα ενοχλήσουν στο μέλλον κάποιες διοργανώσεις π.χ. του Πήγασου ή άλλων δημιουργικών ανθρώπων γιατί, ας πούμε, παρακωλύθηκε η κίνηση στην πόλη ένα πρωινό Κυριακής (σε ώρα που αυτοί συνήθως κοιμούνται σουρωμένοι). Είναι η αντίδραση των γραφικών της πόλης που δείχνει ότι τα όρια της ανθρώπινης ηλιθιότητας δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί επιστημονικά και κάθε μέρα ανοίγονται μπροστά μας νέοι ορίζοντες έρευνας.

fredtitoΣτην πραγματικότητα, δεν ενοχλεί που τόσοι χιλιάδες Ξανθιώτες αθλούνται καθημερινά ή που πλημμύρισαν την πόλη το πρωί της Κυριακής. Ενοχλεί που όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη χυδαιότητά τους, δεν έχει μπουκάλες με ουίσκυ, δεν έχει πιάτα, λουλούδια και μπουζουξίδικα, δεν έχει λούμπεν και σκυλάδικη αισθητική, δεν έχει πολιτικάντηδες και άλλους μεθυσμένους wannabes να φωτογραφίζονται μαζί τους. Δεν έχει “πρόθυμους” να χρησιμοποιήσουν τη διοργάνωση για να τους πασάρουν χρήματα κάτω από το τραπέζι για “βιντεοσκόπηση”, όπως κάποιοι άλλοι. Ενοχλεί γιατί δεν έχει τη λέρα της πόλης και τους τελειωμένους της ρεμούλας και της αρπαχτής αλλά μόνο νιότη, ζωή, υγεία και φωτεινά πρόσωπα. Γιατί όταν μια κοινωνία δείχνει ότι έχει δυνάμεις που προοδεύουν, ο υπόκοσμος καταλαβαίνει ότι είναι στο περιθώριο. Άλλωστε οι εποχές των “μαζορετών” και των “καλλιστείων” έχουν παρέλθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

fredtitoΜετά την αποχώρηση του Ιλχάν Αχμέτ από τη σύσκεψη με τον Υπουργό Γεωργίας, παρόντος του Περιφερειάρχη, αναζητήσαμε τις απόψεις της κυβερνητικής πλευράς για όσα καταγγέλλει ο βουλευτής του Ποταμιού. Από την πλευρά τους σημειώνουν ότι η συνάντηση είχε ως βασικό αντικείμενο τη γνωριμία με το νέο Περιφερειάρχη αλλά κρίθηκε ότι θα ήταν καλό να παραβρίσκονται και οι βουλευτές, με εθιμοτυπικό κυρίως χαρακτήρα. Όπως υποστηρίζουν, ο βουλευτής του Ποταμιού είχε γίνει ήδη δεκτός πριν από λίγες μέρες από τον Υπουργό ενώ κατηγορούν ότι παρότι καταγγέλλεται η διαδικασία, εντούτοις παρέδωσε ένα σχετικό υπόμνημα.

fredtitoΟ -συνήθως σκληρά επικριτικός για τη δημοτική αρχή- Σάββας Μελισσόπουλος στην πρόσφατη ανάρτησή του διαπίστωσε ότι αυτό που συνέβη στο Ρέθυμνο με την ασφαλτόστρωση ενός δρόμου, δεν θα το βλέπαμε ποτέ στην περιοχή μας αλλά πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι με ποιον επιλέγει ο καθένας να συγκριθεί. Βέβαια, εμάς μας κάνει ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση ότι για την τραγική αυτή εικόνα κάποιοι πολίτες και δημοσιολογούντες στο Ρέθυμνο μίλησαν για “συνευθύνη” των πολιτών που είχαν παρκάρει εκεί. Ο δρόμος πάντως διεκδικεί παγκόσμιο βραβείο, ενδεχομένως και η δημοτική τους αρχή, αν πληρώσει αυτό το έργο…

asfaltos23-1