Οι υπάλληλοι και η δημοτική αρχή βρέθηκαν στο στόχαστρο των περισσότερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας 21-11 στο Δήμο Ξάνθης.

Η συνεδρίαση έγινε, μια εβδομάδα μετά την προηγούμενη, καθώς υπήρχε δεσμευτική προθεσμία για να ληφθεί απόφαση για την ένσταση της εταιρίας που κατασκεύασε το πολύπαθο έργο της επέκτασης της οδού Σάρδεων καθώς και της έγκρισης του πρωτοκόλλου παραλαβής. Όλα είχαν ξεκινήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση όταν διαπιστώθηκε ότι στο πρακτικό της επιτροπής παραλαβής του έργου υπήρχαν παρατηρήσεις για το έργο ενώ από την πλευρά της προϊσταμένης των Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Μανά υπήρχε η άποψη πως η ένσταση ήταν δικαιολογημένη αλλά οι παρατηρήσεις δημιουργούν πρόβλημα. Ως προς την ουσία, στη περίπτωση που δεν γινόταν δεκτή η ένσταση – που εντόπιζε παραλείψεις- θα οδηγούσε σε περικοπή κατά την αποπληρωμή του έργου.

Λόγω του πρωτόγνωρου προβλήματος, κλήθηκε και ο αρμόδιος υπάλληλος που προέδρευσε της Επιτροπής, Π. Παυλίδης και στη συζήτηση προέκυψε ότι η Επιτροπή έκανε παρατηρήσεις αλλά δεν είχε σκοπό να περικόψει και να μην παραλάβει το σύνολο του έργου ενώ η Κ. Μανά, στην εξέλιξη της συζήτησης, υποστήριξε ότι το πρόβλημα προέκυψε από την ασάφεια που είχε το πρωτόκολλο παραλαβής ενώ υπήρξε και σχετική εσωτερική αλληλογραφία. Όλες οι παρατάξεις εντόπισαν ότι το μέλος της Επιτροπής Παραλαβής Μανώλης Τσέπελης δεν είχε υπογράψει το σχετικό πρακτικό με τις παρατηρήσεις.

Ξυνίδης: «Πλυντήριο» το Δημοτικό Συμβούλιο, θεραπεύει ένα «μπάχαλο»

Μετά από συζήτηση που ξεπέρασε τις 2,5 ώρες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τους υπαλλήλους για τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει ενώ από την πλευρά τους δόθηκαν μια σειρά από απαντήσεις που δεν ικανοποίησαν τους επικεφαλής των παρατάξεων κ. Ξυνίδη, Μπένη, Καμαρίδη, Ανταμπούφη αλλά και τους συμβούλους κ. Βασιλούδη, Φανουράκη, Μιχαλοπούλου που υπέβαλαν ερωτήσεις.

Για το θέμα υπέβαλε ερωτήσεις και ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος που επέμεινε  ρωτώντας αν ο δρόμος είναι ασφαλής ή όχι ώστε να τον χρησιμοποιούν οι δημότες. Στην τοποθέτησή του, μετά από πολλές ερωτήσεις ο Θανάσης Ξυνίδης ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ως «πλυντήριο» καλείται να θεραπεύσει ένα «μπάχαλο» που εντοπίζει ο ίδιος στην υπηρεσία και ότι η διαδικασία καθυστέρησε ένα χρόνο και κανείς δεν γνωρίζει αν οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν έχουν επισκευαστεί ή όχι. “Είναι σεμινάριο για το πως δεν πρέπει να γίνεται σε ένα έργο” είπε μιλώντας συνολικά για το έργο από την αρχή μέχρι το τέλος του είπε και ζήτησε νέα επιτροπή του Δήμου να αποφασίσει για το έργο, προκειμένου να ψηφίσει θετικά, θέση που ασπάστηκαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ανέφερε ότι τόσο η Επιτροπή όσο και η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών ενήργησαν προστατεύοντας τα συμφέροντα των δημοτών, υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις έχουν ληφθεί υπόψη και επισκευάστηκαν και πρότεινε την υπερψήφιση, όπως και έγινε κατά πλειοψηφία και με λευκό από την αντιπολίτευση. Δύο λευκές ψήφους είχε, όμως, και η πλειοψηφία. Η Αλεξία Γκιρτζίκη σημείωσε ότι το θέμα είναι περίπλοκο και ελλείψει εισήγησης της Νομικής Υπηρεσίας ψηφίζει λευκό, όπως και η Ειρήνη Πυρνάρη

“Πόλεμος” και για τις παιδικές χαρές

Σε άλλο θέμα, υπήρξε έντονη κριτική από την πλευρά Καμαρίδη προς το Δήμαρχος για το γεγονός ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε διαβεβαιώσει ότι ο εξοπλισμός για τις παιδικές χαρές του Δήμου έχει παραληφθεί και παραδοθεί υποστηρίζοντας ότι εξαπατήθηκε καθώς οι παιδικές χαρές παραμένουν κενές. Ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχοπουλος από την πλευρά του απάντησε, μεταξύ άλλων,  ότι ο ίδιος μετέφερε τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από την υπηρεσία και το ζήτημα ήταν απολύτως τυπικό. Η αντιπολίτευση επέμεινε λέγοντας ότι οι παρατάξεις που ψήφισαν την έγκριση του σχετικού θέματος για την παραλαβή του εξοπλισμού, έχουν εκτεθεί και ότι ίσως θα έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος ο προμηθευτής του έργου, εφόσον δεν είχαν παραδοθεί τα μηχανήματα. Μετά την ένταση αποφασίστηκε να επανέλθει το θέμα και οι αρμόδιοι υπάλληλοι προκειμένου να εξηγήσουν τι έχει γίνει.

Πριν τη λήξη της συνεδρίασης εμφανίστηκε στην αίθουσα και αρμόδια υπάλληλος Ό. Φάκα που ανέφερε ότι είναι διαφορετικό θέμα η παράδοση (που έχει γίνει, όπως είπε) και άλλο η παραλαβή από το Δήμο. Όπως είπε, η ίδια ανήκει στην Επιτροπή, που θα κάνει ποσοτική και ποιοτική παραλαβή καθώς και ότι τα μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί πλην όσων για λόγους ασφαλείας δεν έπρεπε να μπουν πριν την παραλαβή. Από την πλευρά του ο Ι. Καμαρίδης επέμεινε ότι πριν από μια εβδομάδα φωτογράφισε τις παιδικές χαρές ενώ δεν είχαν τα μηχανήματα.

Ο Θ. Ξυνίδης σημείωσε ότι όσα αναφέρει έρχονται σε διάσταση με όσα ανέφερε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Δήμαρχος που ανέφερε ότι όλα είναι τοποθετημένα. Ερωτηθείσα και πάλι σχετικά με το αν το σύνολο των προμηθειών έχουν γίνει πλήρως απάντησε ότι η Επιτροπή δεν έχει παραλάβει επίσημα αλλά πρόκειται για τυπική εκκρεμότητα. Βεβαίωσε, εξάλλου, ότι τα σχετικά όργανα ήταν τοποθετημένα στο μεγαλύτερο μέρος σε μια πρόχειρη επιθεώρηση και ότι σε λίγες μέρες θα γίνει η επίσημη παραλαβή και τότε θα διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι ελλείψεις.

Ενόχληση για την Παλιά Πόλη και mea culpa Δρεμσίζη

Στην ίδια συνεδρίαση ο Νίκος Ανταμπούφης έθεσε το θέμα της συζήτησης για την Παλιά Πόλη καθώς υπάρχει υπογεγραμμένο από 16 συμβούλους αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και βάση κανονισμού έπρεπε να συζητηθεί. Σύμφωνα με το Θ. Ξυνίδη το αίτημα έπρεπε να ικανοποιηθεί εντός 7 ημερών και εφόσον υπήρχε σε αυτό το διάστημα συνεδρίαση, έπρεπε να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη. Ο Πρόεδρος του σώματος Γιάννης Δρεμσίζης, αναγνώρισε ότι ήταν δική του παράλειψη, που δεν ενείχε σκοπιμότητα, και δεσμεύτηκε να έρθει άμεσα στο επόμενο συμβούλιο.