fredtitoΛόγω έκτακτης επικαιρότητας δεν σχολιάστηκε ιδιαίτερα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ο οποίος προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα. Προφανώς κράτησε ισορροπίες και προφανώς για τον ίδιο λόγο “θυσιάστηκε” ο Ν. Φίλης κάτι που δεν χαροποίησε κανένα αριστερό, γενικότερα. Πρέπει βεβαίως να ειπωθεί ότι παρόλο που ο Ν. Φίλης δεν έχει αρκετούς οπαδούς (εξαιτίας του ότι λέει όσα σκέφτεται και αυτό δεν είναι καλό γνώρισμα πολιτικού αν και ήταν ο πλέον αποτελεσματικός) η έξοδός του από την κυβέρνηση και το γεγονός ότι δεν αποδέχτηκε το πρώτο τη τάξει Υπουργείο, ήταν ασυνήθιστα αξιοπρεπής για το πολιτικό σύστημα ενώ η αποχαιρετιστήρια ομιλία του θα συζητείται για πολύ.

fredtitoΚατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε κάποιους πασοκογενείς και δεν έκανε κάποιο άνοιγμα προς το κέντρο,  ενίσχυσε το στενό του συνεργάτη Ν. Παππά, έβγαλε πανεπιστημιακούς και έβαλε λιγότερους πανεπιστημιακούς (αυτό είναι πάντα ένα στοίχημα που συνήθως αποτυγχάνει όπως και αυτοί που έφυγαν) ενίσχυσε τους ΑΝΕΛ αισθητά και αύξησε και άλλο των μεγάλο αριθμό μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, κόντρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις . Τέλος ενέταξε μια ολόκληρη ομάδα 30άρηδων στενών συνεργατών του στην κυβέρνηση.

Είναι μια “φρέσκια” εικόνα αυτή που επιχειρεί να περάσει και το ρίσκο είναι μικρό γιατί όλοι τους είναι δοκιμασμένοι σε θέσεις κλειδιά. Όμως πρέπει να επισημάνουμε και μια υποκρισία. Όλοι μιλούν με καλά λόγια και παρουσιάζουν ως άπιαστα παραδείγματα τους νεαρούς και τις νεαρές υπουργούς στη Βόρεια Ευρώπη και μάλιστα κάνουν και συγκρίσεις για να δείξουν την υστέρηση της Ελλάδας. Όμως μόλις σε μια κυβέρνηση Ελληνική δίνεται χώρος στους “τριαντάρηδες” δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση ως “άπειροι”, “άβγαλτοι” κλπ. Αν όμως ήταν παιδιά εφοπλιστών, κληρονόμοι πολιτικών ή κοσμικές περσόνες από άλλους χώρους, τώρα θα είχαμε αγιογραφίες και όχι σεξιστικές επιθέσεις…

Βέβαια, η ουσία είναι το έργο που έχει να επιτελέσει η νέα κυβέρνηση και εκεί τα πράγματα είναι σκοτεινά και δύσκολα. Τόσο ως προς τους βραχυπρόθεσμους στόχους της αξιολόγησης ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος όσο και της ανατροπής μιας αρνητικής εικόνας που θα αρχίσει να παγιώνεται αν δεν υπάρξει φως στον ορίζοντα. Αυτό απαιτεί δουλειά και αποτελέσματα, απαιτεί πολύ προσεκτικές δηλώσεις και συμπεριφορές (που μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν) και εξαρτάται ίσως και από τις προθέσεις των ξένων που μπορούν να φαλκιδεύσουν ανά πάσα στιγμή την κυβέρνηση.

fredtitoΜπορεί η Θράκη, η ΑΜΘ και, γενικότερα, η Βόρεια Ελλάδα να μην εκπροσωπείται στο νέο κυβερνητικό σχήμα αλλά αυξάνεται η παροικία των “εξ αγχιστείας” Θρακιωτών στην Κυβέρνηση καθώς εισέρχεται σε αυτή και ο Γιώργος Βασιλειάδης άλλος ένας απόφοιτος του ΔΠΘ, ανάμεσα σε πολλούς φοιτητές και καθηγητές που έχουν πάρει θέσεις Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων.

Ο 38χρονος, νέος Υφυπουργός Αθλητισμού σε ένα πόστο που ο Σ. Κοντονής είχε εντυπωσιακό έργο, είναι απόφοιτος της Νομικής και από παλιά στο ΣΥΝ, άνθρωπος του περιβάλλοντος Τσίπρα. Έχει επίσης εκτιμηθεί ως εξαιρετικό το δικό του έργο ως ΓΓ κατά της διαφθοράς ενώ είχε στενή συνεργασία και με εναν απόφοιτο της Πολυτεχνικής Ξάνθης, τον  Χρήστο Σπίρτζη.

fredtitoΒέβαια το θέμα της εκπροσώπησης της της περιοχής στην Κυβέρνηση είναι ένα θέμα με διττή ανάγνωση. Είναι αλήθεια ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 12 χρόνια τίμησαν με ευάριθμο αριθμών Υπουργών και Υφυπουργών την περιοχή ενώ στον αντίποδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γενικότερα αθηνοκεντρική. Αλλά όπως παρατήρησαν συνάδελφοι και όταν υπήρχαν Υπουργοί από την περιοχή δεν είχαμε εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως το παράδειγμα του Έβρου όπου με 3 Υφυπουργούς πριν λίγα χρόνια,  έκλεισε το εργοστάσιο Ζάχαρης . Και αν ψάξουμε γενικότερα θα δούμε ότι η ύπαρξη υπουργών από μια περιοχή δεν συνδέεται με επιτυχίες και δεν αποκλείει τις αποτυχίες.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το