fredtito

Η μεγάλη αντιφασιστική πορεία με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλο το συνταγματικό τόξο – πραγματικά όλο- ολοκληρώθηκε δίνοντας ένα μήνυμα ειρηνικό, μαζικό και δυναμικό ενάντια στους νεοναζί και τη λειτουργία των γραφείων τους στο κέντρο της πόλης. Στους διοργανωτές ΚΕΕΡΦΑ,  στην ΑΔΕΔΥ που κάλεσε τα σωματεία της, στο Σύλλογο Φοιτητών και σε όλους τους συμμετέχοντες και υποστηρικτές πιστώνεται η διοργάνωση και η απόλυτη περιφρούρηση  της πορείας. Και αποδείχτηκε  ότι υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης και διακριτοί ρόλοι στους συνδικαλιστές όλων των πολιτικών χώρων.

Βέβαια, η πόλη 40 λεπτά μετά το τέλος της πορείας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν μια μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών από τη Θεσσαλονίκη, κυρίως, και την Ξάνθη συγκρούστηκε με την Αστυνομία. Έχουμε σχολιάσει στο παρελθόν τι αποτελέσματα προκαλούν αυτά τα γεγονότα, όπως και τα αντίστοιχα στα εγκαίνια των πρώτων γραφείων των νεοναζί. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία οι συγκαλυμμένοι αβανταδόροι της Χ.Α. και άλλοι παρασυρμένοι από τις θεωρίες των δύο άκρων, να κατασκευάσουν ειδήσεις και γεγονότα και να προσπαθήσουν να εμπλέξουν την πορεία με τα επεισόδια (προφανώς υπάρχει πάντα ένα κοινό πρόθυμο να τους τσουβαλιάσει με κάθε αφορμή και πολλοί που δεν επιτρέπουν στα γεγονότα να τους χαλάνε μια ωραία ιστορία)

fredtitoΈνα γνωστό παλιό κουτοπόνηρο κόλπο που έχει σαν στόχο να αποτρέπει τις μεγάλες μάζες, τους “νοικοκυραίους” (εν προκειμένω ανθρώπους από τα αριστερά μέχρι και τα δεξιά) από το να διαδηλώνουν στους δρόμους. Είτε πρόκειται για την νεοναζιστική συμμορία που απειλεί την συμβίωση στη Θράκη, είτε πρόκειται για πολιτικές και αποφάσεις που καταπιέζουν την κοινωνία, και αυτός είναι ο παραδοσιακός προορισμός του φασισμού.

Άρα, ακολουθώντας το αστείο αυτό ρητορικό κατασκεύασμα, κάθε φορά που στο γήπεδο 50 οπαδοί μιας φιλοξενούμενης ομάδας παίζουν ξύλο με την Αστυνομία, οι υπόλοιπες χιλιάδες των Ξανθιωτών θεατών ενός ματς είναι εξ ορισμού χουλιγκάνοι που εκτρέφουν και εκπροσωπούν τη βία οργανωμένα. Εκεί καταλήγει αυτή η αφελής ή κουτοπόνηρη συλλογιστική που κάποιοι καλλιεργούν…

fredtitoΠάντως η “πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος” είχε μια ευφάνταση ιδέα. Πήρε τις φωτογραφίες από το “αδιαχώρητο” των εγκαινίων που δημοσίευσε η Χ.Α., καταμέτρησε όλους τους παριστάμενους στα γραφεία που ήταν 40 και εντόπισε ότι σε αυτούς ήταν: 5 βουλευτές (Λαγός, Βλάχου, Καρακώστας, Σαχινίδης, Χατζησάββας), 2 πρώην βουλευτές (Γραικός, Ματθαιόπουλος), 1 δικηγόρος (Τριανταφυλλούδης), 1 μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου (Τσακίρης), 10 αστυνομικοί και φρουροί των βουλευτών, 1 ιερέας που τέλεσε τον αγιασμό, 1 παπαδοπαίδι. Άρα μόλις 19 άτομα ήταν οι συμμετέχοντες στα εγκαίνια, και μάλιστα τουλάχιστον οι μισοί, δεν προέρχονται από την Ξάνθη. (19 μέσα και χιλιάδες απ΄έξω να διαδηλώνουν)xanthi_xa_grafeiafredtitoΔεν έλειψαν βέβαια και οι απειλές και μια απόπειρα επίθεσης χρυσαυγιτών εναντίον μας. Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία δυστυχώς. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον δεν θα επιστρέψουν οι μέρες που οι νεοναζί έδερναν και έσφαζαν ανενόχλητοι στους δρόμους της πόλης και της χώρας…

Υπάρχουν επίσης και παράπονα των επαγγελματιών για το γεγονός ότι κάποιοι νοίκιασαν και πάλι ακίνητο στη Χ.Α. με αποτέλεσμα να δημιουργείται ορμητήριο μέσα στην αγορά αλλά και  εστία αντιδράσεων και αναταραχής γύρω από αυτό. Πάντως όπως παρατήρησε ο Κώστας Γούναρης, όποιο κόμμα στεγάζεται σε αυτό το κτίριο, στη συνέχεια συρρικνώνεται. Πρώτα ήταν το ΛΑΟΣ και ακολούθησε η ΔΗΜΑΡ άρα από άποψη τύχης, την προκαλούν οι χρυσαυγίτες.

fredtitoΣτην Ξάνθη βρέθηκε μια μέρα μετά τη Χ.Α. ο γνωστός Σώρρας. Ο οποίος χαρίζει δάνεια και χρέη  και έχει και κάποια δις δολάρια στην άκρη για να “σώσει τη χώρα” (αλλά αν και γαλαντόμος παίρνει και μηνιαία συνδρομή, ακούγεται).  Βέβαια παρόλο που οι περισσότεροι μειδιούν υπάρχει και κόσμος που τα πιστεύει αυτά (στη χώρα που πιστεύει στο μάτιασμα και στους ψεκασμούς, δεν είναι περίεργο να πιστεύουν κάποιοι το Σώρρα) αν και υπάρχει προβληματισμός για την επικίνδυνη ακροδεξιά και κάπως μεταφυσική σηματοδότηση που προωθείται.

Ο οποίος Σώρρας, όπως κατήγγειλαν θαμώνες καταστήματος, έκανε άνω κάτω εστιατόριο της πόλης απαιτώντας να καπνίσει ενώ είναι γνωστό ότι απαγορεύεται και τηρείται απαρέγκλιτα από τα μαγαζιά. Όπως υποστηρίζει κάποιος πελάτης ακούστηκε να φωνάζει “φέρτε μου το πρόστιμο να το πληρώσω”. Δεν είμαστε εκεί αλλά η μαρτυρία κρίνεται ιδιαίτερα αξιόπιστη και διδακτική.

fredtitoΕίχαμε όλες τις “ατραξιόν” της πολιτικής και της οικονομίας αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη. Για τον ανασχηματισμό, θα αναφερθούμε στην αυριανή στήλη.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το