exarhou

2 χρόνια πέρασαν από το θάνατο του Θωμά Εξάρχου. Ένας άνθρωπος που περπάτησε έναν αιώνα αυτής της αγαπημένης πόλης και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του διασώζοντας ψηφίδες της ιστορίας της με τρόπο συστηματικό και επίμονο μέχρι το τέλος. Ένας μεγάλος Ξανθιώτης από αυτούς που λείπουν και θα λείψουν τα επόμενα χρόνια.

Με μια φωτογραφία από 1943 τίμησε τα δύο χρόνια από το θάνατο του πεθερού του ο Ηλίας Βασιλούδης. Είναι ο Θωμάς Εξάρχου σκάβοντας (πρώτος από αριστερά) στη διάρκεια της θεμελίωσης του κολυμβητηρίου της Ξάνθης. Δεν λείπει φυσικά το πολιτικό σχόλιο του δημοτικού συμβούλου καθώς ένα από τα πρώτα κολυμβητήρια της χώρας, που ανεγέρθηκε με τόσο κόπο, σήμερα παραμένει κλειστό.

fredtito

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου της Ξάνθης. Το κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό, οι στόχοι που τέθηκαν πολύ ουσιώδεις όπως οι νέες κλινικές ή νέες ειδικότητες γιατρών παρόλο που η κατάσταση στην υγεία παραμένει κρίσιμη και τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Ξάνθης υπαρκτά.

Υπάρχει μια θετική και μια αρνητική κατάσταση στην υπόθεση αυτή. Η αρνητική είναι ότι το κενό των 7 μηνών χωρίς διοίκηση στο νοσοκομείο άφησε προβλήματα (ενώ και η προηγούμενη περίοδος χαρακτηρίζεται από συνετή διοίκηση) ενώ η θετική πλευρά είναι ότι ο νέος Διοικητής ανέλαβε σε μια εποχή που αποκαθίστανται τα οικονομικά δεδομένα στην υγεία, εξοφλούνται οφειλές και ομαλοποιούνται τα θέματα του προσωπικού μετά από 6 χρόνια διάλυσης. Αλλά όλα θα κριθούν στο τέλος βέβαια.

fredtito

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του Σαββάτου είναι αρκετά αισιόδοξες από τους διοργανωτές και η αντιφασιστική πορεία αναμένεται να στείλει ένα ακόμη πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η ΧΑ είναι ανεπιθύμητη στην Ξάνθη. Βέβαια για τη φιέστα αναμένεται να μετακινηθούν χρυσαυγίτες από διάφορους γειτονικούς νομούς γιατί τα 10-12 άτομα που εμφανίζονται στην Ξάνθη δεν αρκούν για κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει, το νεοναζιστικό κόμμα και οι παρατηρητές θα αισθανθούν έντονα πόσο έντονα μειοψηφικές είναι οι απόψεις και οι πρακτικές τους στην πολυπολιτισμική Ξάνθη.

Βέβαια, δεν πρέπει να παρασύρεται κανείς από την εικόνα των 10 ατόμων που εμφανίζονται στην Ξάνθη. Υπάρχουν “συμπαθούντες” και μέλη που απλώς κρύβουν την χρυσαυγίτικη ταυτότητά τους, ειδικά σε επαρχίες όπως η Ξάνθη. Πρόκειται, μάλιστα, για να μην κρυβόμαστε, για διάφορους υπαλλήλους του Δημοσίου, δημοτικούς υπαλλήλους, υπαλλήλους ΔΕΚΟ, χαμηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (ελάχιστα στην Ξάνθη σε σχέση με το κέντρο) και κάποιους λίγους αυτοαπασχολούμενους.

Κοινός παρονομαστής, αν κάνεις τις απαραίτητες συγκρίσεις, είναι ότι όλοι αυτοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις,  στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο δημόσιο τομέα “από την πίσω πόρτα” και είναι μέσου και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Αυτή είναι η απάντηση στο τι αναζητά κανείς στους νεοναζί, την αναβίωση της καθεστωτικής φαυλότητας και την εξόντωση των “άλλων”. Είναι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν όλα τα πελατειακά προνόμια του παλαιοκομματισμού και τώρα που αυτός έχασε τη δυνατότητα να εξυπηρετεί, χαρακτηρίζουν όλο το πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το