To Kέντρο Πολιτισμού για μια ακόμη φορά κατάφερε να εκτεθεί ανεπανόρθωτα με το τηλεοπτικό σποτ και δικαίωσε το χθεσινό μας σχόλιο αφού αναγκάστηκε να το δημοσιεύσει άμεσα ενώ το είχε παραλάβει από τις 4 Αυγούστου. Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό: με κλεμμένες εικόνες από το ίντερνετ (αρκεί μια αναζήτηση google σε εικόνες) αλλά και φωτο από εκδηλώσεις ιδιωτικές, με ένα τρίγωνο να “κρύβει” κάτι στα δεξιά, ακριβώς όπως το περιμέναμε. Με αισθητική φλωρινοκλαρινιώτηδων στους οποίους ανατέθηκε (και στη γνωστή εταιρία με τα παρένθετα τιμολόγια δημοσιεύσεων που ελέγχεται από τις αρχές).
Μεγαλύτερο πρόβλημα για το Κέντρο Πολιτισμού, είναι ότι ο Δήμος ανάρτησε ώρες αργότερα ένα βίντεο στο οποίο είχαν διορθωθεί -ό,τι διορθώνεται- οι χτυπητές παραφωνίες. Αναπάντητα ερωτήματα πάντως είναι γιατί το Κέντρο πλήρωσε τηλεοπτικό σποτ εφόσον δεν μπορεί να προβληθεί στην τηλεόραση, γιατί ο ιδιώτης οικειοποιήθηκε το ηχητικό που είχε αναρτήσει στο ίντερνετ το Δημοτικό Ραδιόφωνο και γιατί το Κέντρο το έκρυβε εδώ και μέρες και το δημοσίευσε 4 μέρες μόνο πριν τις γιορτές και μόνο αφού η στήλη έθεσε το θέμα. Και ενώ ο θεσμός έχει σοβαρά προβλήματα με το θέμα της φορολόγησης, το κοινό γελάει με το σποτ “φτιάξ’το μόνος σου”, που θα έπρεπε να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές.
Άλλωστε, όπως σχολίασε φίλος της στήλης, το σποτ που έκαναν περίπου “για πλάκα” και εθελοντικά οι Κατασκηνωτές και καλεί τον κόσμο στις Γιορτές είναι μια κλάση επάνω από αυτό το όνειδος που πλήρωσε το Κέντρο (και δεν είναι η πρώτη φορά). Άρα ίσως πρέπει να αναθέτουν σε εθελοντές το σποτ και να κρατήσουν τα χρήματα για φιλανθρωπίες. Έτσι κι αλλιώς τρόποι για να στηρίξουν τα φιλικά τους ΜΜΕ στο Κέντρο Πολιτισμού υπάρχουν ευθείς και έμμεσοι, δεν χρειάζεται να εκτίθενται κάθε φορά και περισσότερο. Ας ρωτήσουν άλλα νομικά πρόσωπα και Δήμους…
Πάντως ο Δήμος και το Κέντρο δεν ευθύνονται για την εικόνα που παρουσίασαν οι Σύλλογοι το βράδυ της Δευτέρας . Είναι δικό τους πρόβλημα η σύγχυση που επικρατεί και μαρτυρά και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο θεσμό και στη λειτουργία των Συλλόγων. Όπως είχαμε προαναγγείλει, θα έρθουν στην επιφάνεια αρκετά προβλήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί και αυτό θα ωφελήσει τους θεσμούς μακροπρόθεσμα. Ίσως γράφει ιστορία ο Έφορος που εφαρμόζει το νόμο… (Περισσότερα μετά τις γιορτές)
Εκεί που ευθύνεται το Κέντρο Πολιτισμού είναι ότι γνώριζε επίσης εδώ κι ένα χρόνο το πρόβλημα που θα προκύψει και ενώ το επιβεβαίωσε όταν η ΔΟΥ προανήγγειλε ότι θα εφαρμόσει το νόμο, κινητοποιήθηκε μόλις 10 μέρες πριν την έναρξη των γιορτών. Ίσως να είχε κοινή αντίληψη με κάποιους συλλόγους που θεωρούσαν ότι κάποιος θα παρέμβει πολιτικά για μια ακόμη, τρίτη, παράταση του παλαιού καθεστώτος. Αλλά δεν υπήρξε κανείς πρόθυμος να παρέμβει αλλά ούτε θα έβρισκε ανταπόκριση.
Όχι γιατί το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε στο στόχαστρο τους καρναβαλικούς συλλόγους αλλά γιατί έχει αποφασιστεί κεντρικά (και ορθώς επιτέλους) να σταματήσει η “φάμπρικα” αρκετών καλλιτεχνών σε όλη την Ελλάδα που κάνουν εμφανίσεις και εισπράττουν μαύρες αμοιβές, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα πολιτιστικούς συλλόγους με απαλλαγή ΦΠΑ. Μέσα από αυτό το στόχο εξορθολογίζεται και το καθεστώς όλων των Συλλόγων κάθε μορφής, είτε πρόκειται για ενεργούς είτε για “σφραγίδες”.
Οι νέοι φοιτητές έφτασαν ήδη στην Ξάνθη και αναζητούν μια στέγη. Είναι η εποχή που τα μεσιτικά γραφεία μας θα δουλέψουν και ο κόσμος οφείλει να δείχνει τη φιλοξενία του στους επισκέπτες και τους νέους συμπολίτες μας. Είναι αλήθεια ότι οι τιμές και το επίπεδο των κατοικιών που νοικιάζονται στους φοιτητές της Ξάνθης είναι αξιοπρεπείς, δεδομένης και της κρίσης που υπάρχει στην κτηματαγορά.
Και είναι θετικό ότι στην Ξάνθη, ακόμη και στις εποχές των παχέων αγελάδων δεν εμφανίστηκαν ποτέ οι αρνητικές συμπεριφορές άλλων γειτονικών πόλεων και τα φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών από τους ιδιοκτήτες απέναντι στις οικογένειες των φοιτητών (με τα γνωστά 250άρια και 300άρια που ζητούσαν και ζητάνε κάποιοι για ένα δωμάτιο…) Βέβαια, και ο αριθμός των φοιτητών είναι μικρότερος στην Ξάνθη από ότι στις γύρω περιοχές αλλά, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία. Οι φοιτητές για μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι ο πλούτος της και όχι η “αναπτυξιακή” της διέξοδος…