Δεκατρείς μήνες μετά, το έγκλημα των Τεμπών παραμένει ανοιχτή πληγή για την ελληνική κοινωνία, η οποία αρνείται να δεχτεί πως μόνοι ένοχοι για την τραγωδία με τους 57 νεκρούς είναι ο σταθμάρχης και οι μηχανοδηγοί. Η πάνδημη συγκίνηση από την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και οι περισσότερες από 1.300.000 υπογραφές στο σχετικό ψήφισμα δείχνουν πως η κοινωνία δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη συγκάλυψη και τη μη απόδοση των πολιτικών ευθυνών.

Το πρόσφατο δημοσίευμα του «Βήματος», που αποδεικνύει την άμεση παρέμβαση «μονταζιέρας» στις συνομιλίες του σταθμάρχη με οδηγούς αμαξοστοιχιών, προκειμένου να εμφανιστεί το τραγικό δυστύχημα ως ανθρώπινο λάθος, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αποκαλύψεων που αφορούν παραλείψεις, αποσιωπήσεις, προσπάθεια αλλοίωσης στοιχείων. Εν προκειμένω, όχι ως προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής διερεύνησης, αλλά ως επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας από την πρώτη κιόλας στιγμή, όταν ακόμη δεν είχαν αναγνωριστεί καν τα θύματα. Υπόλογη γι’ αυτή την κοπτορραπτική είναι η κυβέρνηση και πρώτος απ’ όλους ο πρωθυπουργός, που επικαλέστηκε τους παραποιημένους διαλόγους στο υπουργικό συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2023, επιδιώκοντας να κατευθύνει την οργή της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, «μια μέρα ακόμα με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη είναι όνειδος για τη δημοκρατία, την κοινωνία, τη χώρα».

Είναι επομένως αυτονόητο πως η Νέα Αριστερά στηρίζει την ενωτική πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση. Άλλωστε ήδη από τις 6 Μαρτίου καλέσαμε σε μέτωπο τη δημοκρατική αντιπολίτευση και προτείναμε την κοινή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Στο μεταξύ τα επιχειρήματα υπέρ μιας τέτοιας επιλογής αυξάνονται, και η συγκυρία δεν επιτρέπει μικροπολιτικούς ανταγωνισμούς. Περιττεύει επίσης και η δίχως καμία σοβαρότητα πλειοδοσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές με τη συνδρομή διεθνών παρατηρητών, την οποία έκτοτε προσπαθούν να «μαζέψουν» στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κοινωνία έχει επιτακτική ανάγκη μια αγωνιστική, μαχητική αντιπολίτευση ενάντια στην κυβερνητική αυθαιρεσία και αλαζονεία. Η χώρα πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη της αξιοπρέπεια και η δημοκρατία χρειάζεται χώρο για να ανασάνει.

Η πρόταση δυσπιστίας δεν θα ανατρέψει την κυβέρνηση, θα αναγκάσει όμως την κυβερνητική πλειοψηφία να απαντήσει στα επιτακτικά ερωτήματα της κοινωνίας, θα τη φέρει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της, όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά σε πολλά ακόμη ζητήματα που πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Ενώ στη Βουλή θα συζητείται η πρόταση δυσπιστίας, ο Αλέξης Χαρίτσης θα συνομιλήσει, σε ήδη προγραμματισμένη εκδήλωση της Νέας Αριστεράς, με πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με την κυβερνητική αυθαιρεσία, τις πρακτικές της συγκάλυψης, την πάντα ατιμώρητη κρατική βία. Από τα Τέμπη μέχρι το δίχως διαλεύκανση σκάνδαλο των υποκλοπών, από τη δολοφονία Σαμπάνη και την υπόθεση Ινδαρέ μέχρι υποθέσεις trafficking που συνδέονται με την Greek Mafia. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο επίκαιροι.

Καλούμε την ελληνική κοινωνία να αντισταθεί στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου και την απαξίωση της δημοκρατίας, να αγωνιστεί για να φύγει η κυβέρνηση της αυθαιρεσίας και του ψεύδους, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Συγκάλυψη τέλος. Το δίκιο θα κερδίσει.