Την αντίθεσή τους στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ξάνθης, μετά το πρώτο χειουργείο που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, αναφέρει:

Την Τρίτη 19-3-2024 πραγματοποιήθηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Αυτό το γεγονός έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια μας ως εργαζόμενοι και ως πολίτες αυτού του νομού.

Σε μια περιοχή με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κατηγοριοποίηση των πολιτών σε έχοντες και μη όσον αφορά την πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Οι έχοντες θα προηγούνται στην περίθαλψη αφού στα απογευματινά χειρουργεία θα τους δίνεται η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα παρακάμπτοντας χρόνιες λίστες χειρουργείων. Η άνιση μεταχείριση των ασθενών καταρρίπτει κάθε έννοια ισότητας σε έναν τόσο καίριο τομέα όπως αυτός της υγείας.

Η τεράστια υποστελέχωση οδήγησε στις χρόνιες λίστες χειρουργείων και κατ΄ επέκταση στο αναγκαίο κακό τα απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ως εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και ως πολίτες δεν πανηγυρίζουμε γιατί το ζητούμενο δεν ήταν η είσοδος του ιδιωτικού χαρακτήρα στην υγεία αλλά η ενίσχυσή του για να λυθούν τα λιμνάζοντα προβλήματα του Νοσοκομείου μας.

Κάθε έννοια δωρεάν και δημόσιας υγείας καταρρίπτεται στο βωμό του χρήματος. Αντί της ενίσχυσης του Νοσοκομείου μας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό) ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι χειρουργικές αίθουσες και να λυθεί το πρόβλημα με τις τεράστιες λίστες χειρουργείων, ανακοινώνεται η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων με το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό. Αντί να δοθούν αυξήσεις στους πιο κακοπληρωμένους δημόσιους λειτουργούς όπως είναι οι υγειονομικοί, μετακυλίεται το κόστος στην τσέπη του κάθε πολίτη που θα αναγκαστεί να προσφύγει στα απογευματινά χειρουργεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του. Οι υγειονομικοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσχέρειες στην καθημερινότητά τους ωθούνται να συμμετέχουν στην λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, προσθέτοντας επιπλέον φόρτο εργασίας στο ήδη υπάρχον πρόγραμμά τους.

Εμείς δεν συμμεριζόμαστε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης αλλά βλέπουμε την αρχή του τέλους στην ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ. Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στον καθένα από εμάς εν μέσω της οικονομικής μας εξαθλίωσης με τους μισθούς πείνας που οδηγούν στην φτωχοποίηση του λαού.

Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια κατάρριψης της δωρεάν πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να διασφαλιστεί η ίση δωρεάν δημόσια παροχή υπηρεσιών υγείας για κάθε πολίτη ανεξαιρέτως.

  • ΆΜΕΣΗ ενίσχυση με μαζικές μόνιμες προσλήψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, κάτι που αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

  • Αυξήσεις μισθών ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης και να γίνουν κίνητρο ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να προσελκύσει το ενδιαφέρον για την κάλυψη των προκηρυχθέντων θέσεων.