Στην προσωρινή μου μνήμη θυμάμαι έναν αστυνομικό, τον οδηγό της Ντόρας Μπακογιάννη για την ακρίβεια, να παραβιάζει κόκκινο φανάρι έξω από την Βουλή και να σκοτώνει έναν μοτοσικλετιστή, τον 23χρονο Ιάσονα. Δεν καταδικάστηκε ποτέ.

Σήμερα, ένας άλλος αστυνομικός, στην Ξάνθη, χτυπάει με το περιπολικό μια 19χρονη, την εγκαταλείπει στο δρόμο και η κοπέλα χάνει τη ζωή της! Πέρα από την εγκληματική ενέργεια του αστυνομικού που ελπίζουμε να πέσει φως στην υπόθεση θα σταθώ σε ένα σημείο πολύ σημαντικό που ενδεχομένως πολλοί να προσπεράσατε:

Μετά το ατύχημα, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύσεις, η 19χρονη “Διακομίστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Ξάνθης και στη συνέχεια στη Νευροχειρουργική του Νοσοκομείου Καβάλας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις”.

Εδώ περνάμε στη 2η φάση της τραγωδίας. Το Νοσοκομείο της Ξάνθης είναι υποστελεχωμένο και πέρα από κάποιες μονάδες υπολειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση είναι τραγική! Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν οτι μπορούν ξεπερνώντας τον εαυτό τους αλλά δεν είναι αρκετοί για να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά. Αυτός ήταν ο λόγος που κάτοικοι της Ξάνθης και φορείς πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 20 Σεπτεμβρίου.Σε ένα Νομό που έχει πάνω από 110.00 κατοίκους το νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν αναισθησιολόγο γιατρό και έλλειψη προσωπικού έχουν σχεδόν όλα τα τμήματα. Τρεις μήνες μετά επαληθεύεται με τον χειρότερο τρόπο η υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου με κόστος τη ζωή ενός νέου ανθρώπου.

Προφανώς, στο μεσοδιάστημα υπήρξαν και άλλα περιστατικά, ίσως λιγότερο σοβαρά που δεν έγιναν γνωστά. Στη 3η φάση της τραγωδίας, το νοσοκομείο Ξάνθης αδυνατεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό περιστατικό και μεταφέρει την ασθενή με ασθενοφόρο στον ΓΝ της Καβάλας. Σε αυτό το σημείο αποκαλύπτεται ακόμη μια αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Από τη στιγμή του ατυχήματος μέχρι τη μεταφορά του τραυματία στο Γ.Ν. Καβάλας που θα αναλάμβανε το περιστατικό πέρασε περισσότερο από 1,5 ώρα! Χάθηκε η πρώτη κρίσιμη ώρα για την τραυματία μειώνοντας ραγδαία τις πιθανότητες επιβίωσης! Σε παρόμοια περιστατικά στις χώρες της Ευρώπης οι τραυματίες μεταφέρονται με ελικόπτερο στο καταλληλότερο – και όχι στο πλησιέστερο όπως έγινε στην περίπτωση αυτή – Κέντρο Υγείας καλύπτοντας μια απόσταση 80 χιλιομέτρων σε 10΄. Παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού μετά τον θάνατο του ορειβάτη στα Τζουμέρκα Ερμή Θεοχαρόπουλου για ολοκληρωμένο σύστημα αεροδιακομιδής, 2 χρόνια αργότερα η χώρα μας διαθέτει θα ίδια μέσα και πρακτικές.

Πρακτικές που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Σήμερα, η 19χρονη Αϊσέ από τον Π. Ζυγό Ξάνθης δολοφονήθηκε δυο φορές, μια από την ΕΛΑΣ και μια από το Σύστημα Υγείας. Και στις δυο περιπτώσεις ο δολοφόνος είναι το ίδιο το κράτος.

12/12/2023 Ηλίας Γερμαντζίδης