Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου συνεχίζεται στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής η εκδίκαση της υπόθεσης των 6 διωκόμενων πρώην φοιτητών για την συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση, όπως καταγγέλλουν, κατά την περίοδο 2015-2016, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης

Όπως δηλώνει στο Tvxs.gr, ένας από τους 6, «πρόκειται για μια σκευωρία, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, που σκοπό έχει την ποινικοποίηση τόσο του συνδικαλισμού, όσο και της αντιφασιστικής δράσης μέσα στις σχολές. Στόχος είναι η πειθάρχηση της νεολαίας και η δημιουργία ενός αποστειρωμένου πανεπιστημίου. Δεδομένης της συγκυρίας και την άνοδο της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια αθωωτική απόφαση θα ήταν αρκετά σημαντική».

Αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ:

Όλα ξεκίνησαν κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 – 2016, όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, που αφορούσαν στον τότε αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Παύλο.

Αιτία, όπως έχει καταγγείλει και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, αποτέλεσαν διάφορες καθηγητικές αυθαιρεσίες (π.χ ανάρμοστη συμπεριφορά, 100% αποτυχία στην εξεταστική στο μάθημά του, προσωπικές επιθέσεις σε φοιτητές), όπως και η αναπαραγωγή φασιστικών, ομοφοβικών, και ισλαμοφοβικών αντιλήψεων, για τις οποίες αντέδρασαν οι φοιτητές.

Ο ίδιος, σε ένα από τα άρθρα που έχει γράψει , καλούσε μεταξύ άλλων τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να μιμηθεί τον Ιωάννη Μεταξά και τον…Ηλία Κασιδιάρη και να σχίσει τα μνημόνια.

Μάλιστα, είχε δημιουργήσει παράτυπα αυτό που αποκαλούσε «Εργαστήρι Φιλοσοφίας», που όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές ουσιαστικά συνέχιζε το έργο της κατήχησης και της οργάνωσης ομοϊδεατών φοιτητών (χρησιμοποιώντας αίθουσες του πανεπιστημίου), καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν πυρήνα 3-4 ατόμων, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαδραματίσουν διαλυτικό ρόλο, καλώντας σε αντισυγκεντρώσεις, ενάντια στις κινητοποιήσεις των υπόλοιπων φοιτητών και του Συλλόγου.

Επίσης, οι ίδιοι πήγαιναν στις συνελεύσεις των φοιτητών, τραβώντας βίντεο και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον καθηγητή, «με σκοπό να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τις αντιδράσεις», όπως τονίζει ο Ν., εκ των διωκόμενων.

Κάποια στιγμή λοιπόν, εμφανίστηκαν ζωγραφισμένα φασιστικά σύμβολα εντός του πανεπιστημίου, κατά βάση πάνω σε αφίσες αριστερών οργανώσεων, κάτι πρωτόγνωρο για την σχολή μέχρι εκείνη την εποχή, ενώ είχε αφαιρεθεί υλικό σχετικό με το προσφυγικό. Ο Ν. αναφέρει σε αυτό το σημείο πως ο καθηγητής έχει ευθύνη για το γεγονός πως υπήρξε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη/διάδοση έως ένα βαθμό φασιστικών ιδεών.

Όπως ήταν λογικό, η κοινότητα θορυβήθηκε ακόμη περισσότερο, κι έτσι λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο μάθημα του Γεώργιου Παύλου, και αντιφασιστική συγκέντρωση εντός του τμήματος.

Εκεί βρέθηκε κι ένα άτομο το οποίο κατείχε ηγετικό ρόλο στην προαναφερθείσα ομάδα που είχε δημιουργήσει ο πρώην καθηγητής. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, άγνωστοι χτύπησαν τον ίδιο και ένα ακόμη άτομο, το οποίο πήγε να τον βοηθήσει.

Μετά τα όσα συνέβησαν, το άτομο που ανήκε στον φασιστικό πυρήνα κατέθεσε μήνυση αρχικά σε τρία άτομα (δύο μέλη ΕΑΑΚ, ένας αναρχικός) για ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία. Έπειτα η μήνυση συμπεριέλαβε ακόμη τρία άτομα (ακόμη δύο μέλη ΕΑΑΚ κι έναν αναρχικό).

Σημειώνεται πως ο δεύτερος άνθρωπος που ξυλοκοπήθηκε δεν πραγματοποίησε ποτέ στήριξη πολιτικής αγωγής.

Ακόμη, ο τότε καθηγητής, αμέσως μετά την κατάθεση των μηνύσεων απέστειλε email που «ζητούσε» από τους κατηγορούμενους να αλλάξει η στάση τους απέναντι του ώστε να φροντίσει να αποσυρθούν οι μηνύσεις. Τελικά, μερικούς μήνες αργότερα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για 11 συνολικά φοιτητές, συμπεριλαμβάνοντας τους 6 διωκόμενους, χαρακτηρίζοντας τους« φοιτητικά ISIS και MAT». Υπόθεση που τελικά μπήκε στο αρχείο.

Ο Ν. σημειώνει στο Tvxs.gr πως υπάρχει υλικό που αποδεικνύει πως οι διωκόμενοι δεν έχουν εμπλοκή με το περιστατικό, ενώ υπογραμμίζει πως έχει σημασία να τονιστεί πως από τους πρώτους που βγήκαν να υπερασπιστούν τότε τον καθηγητή, ήταν η Χρυσή Αυγή, με ερώτηση στη Βουλή. Ακόμη, μεταξύ των ατόμων που εξέδωσαν κείμενο στήριξης στον καθηγητή, βρισκόταν και η Χριστίνα Τσαμπάζη, τότε συνήγορος υπεράσπισης του Ρουπακιά και της Θέμιδος Σκορδέλη, στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η γενικότερη συμπεριφορά του Γεώργιου Παύλου οδήγησε και στην υιοθέτηση των αιτημάτων του Συλλόγου Φοιτητών από τη Γενική Συνέλευση των Καθηγητών του τμήματος. Μεταξύ των αιτημάτων ήταν και η απομάκρυνση του από την διδασκαλία των μαθημάτων που είχε αναλάβει, ενώ αργότερα διατάχθηκε εναντίον του και ΕΔΕ. Ακόμη, οι φοιτητές είχαν τη στήριξη δεκάδων φοιτητικών συλλόγων της πόλης, σωματείων και φορέων.

Μιλώντας στο Tvxs.gr, ο Ν. δηλώνει πως μια καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους, θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του πρώην καθηγητή, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε άλλες υποθέσεις, όπως η πειθαρχική δίωξη εις βάρος του, αφού οι διωκόμενοι ήταν αυτοί που ανέδειξαν ακριβώς τις προβληματικές που οδήγησαν στη δίωξη κι άρα θα είχε και σύννομο συμφέρον από τυχόν καταδίκη τους. Μάλιστα, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο καταλήγει ότι ήταν υπεύθυνος για το πολωτικό κλίμα που δημιουργήθηκε εντός της σχολής, τονίζει ο Ν. Ο Γεώργιος Παύλος βέβαια σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί.

Οι διωκόμενοι λοιπόν επισημαίνουν πως η συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση είναι αυτή που οδήγησε στη δίωξή τους, την οποία χαρακτηρίζουν «εκδικητική», ενώ σε αλληλεγγύη καλεί ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, το πρωί της Τετάρτης, στα δικαστήρια Κομοτηνής.

Tvxs.gr